Adevăraţii băieţi deştepţi fac la Iaşi 220 milioane de euro
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 17.09.2021

Adevăraţii băieţi deştepţi fac la Iaşi 220 milioane de euro

GALERIE
Centric IT, sediu de la Palas. (17)Dan-Zaharia-Extind-Managementmardarasevici
 • Centric IT, sediu de la Palas. (17)
 • Dan-Zaharia-Extind-Management
 • mardarasevici
- +

In judeţ activează 2.900 de societăţi care îşi desfăşoară activitatea în industria software. Dintre acestea 71 au raportat afaceri de peste un milion de lei. Cea mai mare companie din judeţ este Continental Automotive, urmată de E.ON Business Services Iaşi SRL. In total firmele de profil au 6.000 de angajaţi.

Industria IT din Iaşi este în continuă creştere. Aşa indică statisticile ultimilor ani, fiind piaţa unde practic nu există şomeri. Universităţile din Iaşi livrează anual circa 1.000 de oameni pentru industria IT. “Nu ne mai ajung sălile. Acum trei ani abia dacă aveai cui vorbi în amfiteatru”, spunea în urmă cu o lună Adrian Iftene, decanul Facultăţii de Informatică UAIC, în cadrul unei reuniuni de afaceri. Cu toate acestea încă există deficit de personal, spun unii specialiştii din domeniu. Asta pentru că o parte dintre studenţi aleg să emigreze sau să plece în alte oraşe ale ţării unde retribuţiile sunt mai mare decât în Iaşi, cunoscut ca unul din oraşele cu lefuri mici. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, în Iaşi în cadrul firmele de IT lucrează în jur de 6.000 de angajaţi, iar afacerile totale se învârt între 900 milioane lei şi un miliard de lei, adică o medie de 220 milioane de euro. Una din cele mai mari companii din domeniu este Continental Automotive. În evidenţele judeţului Iaşi sunt consemnate 2.900 de societăţi care îşi desfăşoară activitatea în industria software şi secţiuni conexe. 71 dintre acestea derulează fiecare afaceri de peste 1 milion lei. „E un lohn de creiere, dar din punctul meu de vedere este industria care angajează cei mai mulţi absolvenţi şi care va trebui să o gestionăm astfel încât dezvoltarea ei să nu se întoarcă împotriva noastră, aşa cum s-a întâmplat în cazul lohn-ului de textile”, consideră Dan Zaharia, Senior Leasing Consultant la Extind Management.

Ocupă trei sferturi din spaţiile de birouri din Iaşi 
 
„Dacă ne referim doar la bani, capitalul străin îl copleşeşte pe cel local, în domeniu”, a subliniat Gabriel Mardarasevici, unul din primii antreprenori ieşeni care a mizat cu succes pe industria software. Radix Company, înfiinţată de omul de afaceri, a fost achiziţionată de Ness în 2005 printr-o investiţie majoră: americanii au plătit la acea dată pentru firma ieşeană 5,2 milioane de dolari în cash, iar contractul stipula alţi 3,9 milioane de dolari dacă firma atingea anumite performanţe economice. În plus, firmele de profil au ajuns să devină cel mai numeros contingent de chiriaşi în clădirile de birouri situate în Iaşi. „Estimez că trei sferturi din spaţiile de birouri din Iaşi sunt ocupate de firmele de outsourcing şi IT. Foarte multe dintre firmele de IT fac dezvoltare de software pentru o terţă parte”, afirmă Zaharia. Pe de altă parte, Mardarasevici spune că pentru a deschide un birou al unei multinaţionale în Iaşi se cheltuie per angajat, în jur de 10-15.000 euro, bani care acoperă infrastructura (maşini, spaţiu, echipamente etc.), instruirile, costurile de înfiinţare şi de recrutare. „Un investitor localnic acoperă o parte din aceste costuri cu mai mult timp alocat şi cu experienţă personală în teritoriu. Atunci el poate obţine acelaşi rezultat cu bani mai puţini”, explică Gabriel Mardarasevici, patronul Focality SRL. 
 
Cine duce greul 
 
Una din cele mai mari firme care activează în Iaşi este Continental Automotive România. Compania nu are sediul social în municipiu nostru aşa că afacerile sunt raportate la Timişoara. Anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri totală de aproximativ 1,6 miliarde lei cu 4.000 de salariaţi, adică 400.000 lei per om. În Iaşi activează în jur de 1.000 de persoane, care dacă se păstrează media, fac în Iaşi 400 milioane de lei. O altă societate cu afaceri importante este Endava România SRL, care însă ţine juridic de judeţul Cluj. Anul trecut a avut afaceri totale de 113 milioane lei şi 780 de angajaţi. La Iaşi activează în cadrul firmei 250 de persoane, ceea ce înseamnă, dacă mergem pe raţionamentul de mai sus, că firma face pe plan local aproximativ 35 milioane lei. Dintre societăţile înregistrate în Iaşi cu sediul principal, pe primul loc se situează E.ON Business Services Iaşi SRL, cu o cifră a afacerilor de 88,5 milioane lei anul trecut.
 
Poziţia a doua a podiumului îi revine societăţii SCC Services România SRL, care în 2013 a desfăşurat afaceri de 30,4 milioane lei, iar „bronzul” este luat de compania Mind Software SRL, cu 28,1 milioane lei declaraţi în dreptul cifrei de afaceri. Imediat sub podium este Amazon Development Center SRL (24,9 milioane lei), urmată de Focality SRL (21,8 milioane), TEC Telecom SRL (18,3 milioane), Ness România SRL (16,6 milioane) şi Centric IT Solutions România (12,5 milioane). Ultimele două poziţii din Top 10 firme ieşene de profil sunt completate de firma The Red Point SA, deţinută de Bogdan Solcanu, care a declarat Finanţelor Publice afaceri de 11,3 milioane lei în 2013, respectiv Mobilis SRL, cu 11,2 milioane lei. În total firmele care au sediul social în Iaşi au raportat anul trecut afaceri de 526 milioane de lei. Dacă adunăm şi banii obţinuţi de angajaţii firmelor înregistrate în alte judeţe, dar care au puncte de lucru şi în Iaşi, cum este de exemplu Continental, vedem că afacerile totale urcă undeva la un miliard de lei.
 
Datele obţinute de la Registrul Comerţului arată că firmele de IT din Iaşi au în total în jur de 6.000 de angajaţi. Cei mai mulţi activează în cadrul Continental Automotive adică în jur de 1.000 de persoane. Pe locul doi este UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS), în sediul din municipiul Iaşi compania având 400 de salariaţi. Dintre firmele de profil înregistrate în Iaşi, SCC Services România este cea mai bine clasată societate, cu 385 de salariaţi, urmată de Mind Software, care a raportat pentru anul anterior o cifră medie de 291 angajaţi. 
 
Care este nivelul salariilor din domeniu 
 
Retribuţiile salariale oferite angajaţilor diferă de cunoştinţe şi experienţă. Astfel persoane aflate la începutul carierei, cu o vechime de 0-1 an, pot câştiga în jur de 350-600 euro, în funcţie de abilităţile primare, limbile străine cunoscute şi tehnologiile asumate spre învăţare, spune Mardarasevici. La capitolul experienţă medie, salariile oscilează între 700 şi 1.300 euro, pe când un „senior” primeşte în cont o sumă cuprinsă între 1.500 şi 3.500 euro. „Există şi posibilitatea de cumul de poziţii de management şi asta înseamnă deja şi peste 4.000 euro. Majoritatea celor care ajung la nivel de senior preferă poziţii de free-lancer. Sunt dedicaţi proiectelor, aproape mai mult decât companiilor pentru care lucrează”, susţine patronul companiei Focality. Pentru anii viitori sunt previziuni optimiste pentru piaţa IT din Iaşi. Angajaţii Centric IT din Iaşi vor avea în cinci ani salariile la fel de mari ca în Occident. Aşa crede Gabriel Csergo, competence manager la Centric IT Solutions România, care a declarat aceste lucruri în cadrul unui reuniuni din cadrul Business Days 2014 Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Restauraţia fără rest

Pavel LUCESCU

Restauraţia fără rest

Uitându-te la ce se întâmplă zilele astea în politica românească începi să-ţi dai seama că acum un an am luat de fapt o mare ţeapă şi că premierul pe care şi l-a dorit şi l-a impus Iohannis, Florin Cîţu, nu e decât versiunea sintetică şi coafată a grindenilor, tudoşilor şi dăncilelor lui Dragnea pentru fraierii de „dreapta”.

Filmuletul zilei

opinii

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Ioan Alexandru TOFAN

Ce tot aveţi cu filosofia? (I)

Schimbările, câte sunt, par a fi făcute de un copil râzgăiat care, supărat pe ursuleţul lui, vrea să îl transforme în maşinuţă. Sunt mutate băncile, ca să fie în cerc şi nu în rând. Se dă cu var. Sunt înlocuite tablele. Iar se dă cu var. Power-point-ul este încurajat să devină un limbaj universal, aruncându-se în inactualitate însuşi fundamentul culturii noastre europene, care este cuvântul. Power-point-ul se proiectează pe un var strălucitor. Se schimbă ordinea rubricilor în diverse tabele. Concluziv, se mai dă o dată cu var.  

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

George PLEȘU

Muzica pe care o ascultăm, parte a identităţii noastre

Fără nici o îndoială, muzica pe care o ascultăm şi împărtăşim cu alţii este parte a individualităţii nostre, a identităţii personale, sociale şi culturale, inclusiv prin dorinţa de a ne integra, de a corespunde sau a ne diferenţia de majoritate. Departe de a fi doar distracţie sau o experienţă pur estetică, muzica este un limbaj în sine, care se dezvoltă continuu, odată cu omenirea.

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Grigore ILISEI

IN MEMORIAM: Existenţa unei făpturi mirabile în regatul frumuseţii nepieritoare

Viaţa Ecaterinei Ilisei, născută Şerbu, şi purtând din 1960 până la căsătoria din 22 noiembrie 1965 numele de Moldovan, cel a bunicilor materni, care o înfiaseră spre a o scăpa de anatema „originii nesănătoase”, stigmat al regimului comunist, a fost hărăzită de Dumnezeu să-şi rânduiască viaţa sub semnul frumuseţii. Fusese plămădită să fie chip al splendorii umane. 

pulspulspuls

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Idilă politică cu Iulică Răzgândică: ce surprize vom mai avea?

Una scurtă pe azi despre subiectul ultimelor zile din politichia locală: cel despre demisia anunţată dar nescrisă a conţilierului userist Iulică Răzgândică.

Caricatura zilei

PNDL3

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.