anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 07.08.2022

Adevărul despre asasinarea lui J.F. Kennedy ar putea fi aflat în 2017

GALERIE
John-F-Kennedy Foto history.com
 • John-F-Kennedy Foto history.com
- +

Adevărul despre moartea lui John Fitzgerald Kennedy ar putea fi aflat în 2017, dacă următorul preşedinte al Statelor Unite va lua decizia de a face public conţinutul ultra-confidenţial al arhivelor ce conţin documente despre asasinarea fostului preşedinte american, informează lepoint.fr.

Istoricii încep să se pregătească, cercetătorii au intrat într-o stare de febrilitate, iar adepţii teoriei conspiraţiei sunt cuprinşi de nerăbdare: în octombrie 2017, cea mai mare parte a conţinutului arhivei în care a fost documentată ancheta lansată după asasinarea preşedintelui american J. F. Kennedy urmează să fie dată publicităţii.

În total, la peste 40.000 de documente redactate în cadrul acelei anchete au avut acces doar şapte arhivari, ale căror nume au fost ţinute în secret. Ei lucrează de mulţi ani, luându-şi numeroase măsuri de precauţie din motive de securitate, la această "mină" de informaţii, care ar putea să facă lumină, după 50 de ani, asupra unuia dintre cele mai mari mistere ale istoriei americane contemporane.

Earl Warren, fost şef al Curţii Supreme de Justiţie din Statele Unite, care a prezidat comisia de anchetă înfiinţată pentru a investiga asasinarea celui de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite, i-a spus unui jurnalist care l-a întrebat dacă americanii vor afla într-o bună zi totalitatea concluziilor formulate după încheierea anchetei: "Acel moment va veni, dar, probabil, nu se va produce în timpul vieţii voastre!".

Site-ul Politico, pe care au apărut în premieră aceste informaţii, afirmă că, deşi acea dată - octombrie 2017 - a fost oficial fixată pentru a autoriza accesul publicului larg la acele arhive, în orice moment s-ar putea întâmpla ca viitorul preşedinte în funcţie să îşi exercite dreptul de veto, în urma unei cereri formulate de CIA, FBI sau orice altă agenţie guvernamentală.

Va fi suficient ca aceste agenţii să considere că unii dintre protagoniştii anchetei - dintre care unii sunt încă în viaţă - ar fi expuşi în mod inutil de dezvăluirile conţinute într-unul dintre acele documente sau în transcrierile unor interogatorii. Şi, întrucât acel moment va veni la un an şi jumătate după ce succesorul lui Barack Obama îşi va prelua funcţia, noul preşedinte, în funcţie de afinitatea lui pentru transparenţă, de contextul intern şi de cel internaţional, va decide dacă îşi va da acordul sau nu îşi va da acordul pentru publicarea totală a acestor arhive.

Recenta apropiere diplomatică dintre Statele Unite şi Cuba poate, de exemplu, să reprezinte un motiv suficient de puternic pentru a amâna publicarea arhivelor. Lee Harvey Oswald, asasinul lui J. F. Kennedy, a făcut o călătorie în Ciudad de Mexico, cu doar o lună înainte de a-l împuşa mortal pe J.F.K. În timpul acelei vizite s-a întâlnit cu câţiva agenţi din Cuba. Or, una dintre ipotezele pe care unii dintre anchetatori le-au reţinut pentru a explica gestul criminalului a constat în faptul că Lee Harvey Oswald a acţionat din ordinul serviciilor secrete cubaneze, ca o reacţie la tentativele de asasinare a lui Fidel Castro de către agenţi trimişi de CIA, cu acceptul lui J.F. Kennedy. Printre cele 40.000 de documente ce ar putea fi date publicităţii, 1.100 provin de la CIA şi ar putea să conţină eventuale dovezi care să ateste legăturile lui Oswald cu regimul comunist cubanez.

Sau, din contră, documentele ar putea să demonstreze că asasinul lui J.F.K. a fost manipulat de către anti-castrişti care nu i-au iertat preşedintelui american faptul că, mai întâi, i-a ajutat să organizeze debarcarea din Golful Porcilor, în aprilie 1961, apoi i-a abandonat, în momentul în care operaţiunea s-a dovedit a fi un eşec răsunător. Sute de exilaţi cubanezi au fost ucişi în acea operaţiune. 332 de pagini din aceste arhive care aşteaptă să fie divulgate se referă la un personaj cu o reputaţie îndoielnică, Edward Hunt. Acest agent CIA, definit ulterior prin sintagma "instalatorul din Watergate", scandalul care a dus la demisia lui Nixon, a fost unul dintre aceia care au pregătit debarcarea anti-castriştilor în Cuba. Înainte de a muri, în 2007, Edward Hunt a dezvăluit, fără să ofere alte detalii, că a fost informat în 1963 în legătură cu un complot al exilaţilor cubanezi care căutau asasini profesionişti pe care doreau să îi angajeze pentru a-l ucide pe J.F. Kennedy.

Tot în aceeaşi arhivă se află şi transcrierea interogatoriului condus asupra unui ofiţer KGB, Iuri Nosenko, care a dezertat în Occidentat la scurt timp după moartea lui Kennedy. Acel transfug sovietic se ocupase de Oswald în timpul celor doi ani şi jumătate pe care acesta i-a petrecut în fosta U.R.S.S. începând din 1959, înainte de a reveni în Statele Unite, luând-o cu el şi pe soţia lui rusă, cu care s-a căsătorit în timp ce locuia la Moscova. Aceeaşi arhivă ar putea duce la o serie de dezvăluiri care ar putea să confirme ipoteza potrivit căreia, în plin Război Rece, sovieticii au dorit să îl ucidă pe omul care i-a ţinut piept lui Hruşciov în scandalul rachetelor din Cuba. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liga a doua, la restart

Nicolae GRECU

Liga a doua, la restart

Va fi Politehnica Iaşi una dintre protagonistele luptei pentru promovarea pe prima scenă?

opinii

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

arh. Ionel OANCEA

Uimitorul concurs de arhitectură (3)

Nu a trecut multă vreme de la stabilirea echipei câştigătoare a concursului internaţional de arhitectură din proximitatea pieţei Palatului Culturii. Interesul pentru soluţiile realizate s-a stins. Probabil, echipa câştigătoare UNStudio lucrează deja la proiect, la documentaţiile pentru avizare, aprobare, autorizare. Discuţii mai mult sau mai puţin constructive vor mai fi, mai ales în momentele de consultare publică a planului urbanistic zonal ce va fi realizat cu această ocazie.

Călătorie în centrul oraşului

Alexandru CĂLINESCU

Călătorie în centrul oraşului

Dacă iau ca punct de reper locuinţa din Şefan cel Mare şi trasez un arc de cerc ce are drept limite Anastasie Panu şi Pojărnicie, casa din Păcurari e cumva pandantul celei din Ştefan cel Mare. Iar această legătură e, poate, şi o chestiune de destin.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.