Adevărul despre expresiile româneşti - II!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 21.04.2021

Adevărul despre expresiile româneşti - II!

GALERIE
Patratel VINERI, 23 noiembrie 2018 - 1
 • Patratel VINERI, 23 noiembrie 2018 - 1
- +

* După cum am scris şi marţi, scormonim în vechiul cufăr cu expresii româneşti din bătrâni pentru a descoperi noi înţelesuri, mai puţin luate în seamă de contemporani; lista continuă în cele ce urmează:

* A-şi da aere - utilizată mai ales în perioadele de post, ca acum, când toţi mănâncă multe preparate pe bază de fasole şi varză.

* A pleca bou şi a se întoarce vacă - o dovadă temeinică a faptului că şi pe vremea strămoşilor noştri se organizau cursuri de perfecţionare.

* A bate la ochi - despre bărbaţii care vin acasă, seara, în stare de ebrietate, îşi iau la bătaie nevestele şi le învineţesc ochii.

* A rămâne cu buza umflată - tot despre violenţele în familie; mai exact, despre acele neveste lovite de bărbaţi nu peste ochi, ci peste gură.

* A râde pe sub mustaţă - despre oamenii veseli normali, care nu au suferit mutaţii: după Cernobîl s-au născut oameni cu mustaţa sub gură, care râd peste mustaţă.

* A-şi pune cenuşă pe cap - se referă la binecunoscutul tratament pe bază de cenuşă împotriva cheliei (cenuşa înfrumuseţează şi părul, acolo unde există!).

* A se termina în coadă de peşte - demonstrează că pe vremea moşilor şi strămoşilor noştri existau sirene (sirene de apă, nu ca aia a lui Vasile Roaită).

* A se ascunde după deget - o expresie utilizată de strămoşi când discutau despre somalezi.

* A drege busuiocul - despre bucătarii care făceau sosuri mediteraneene cu usturoi, roşii şi ulei de măsline şi scăpau în ele, din greşeală, prea mult busuioc.

* A avea o piatră pe inimă - expresie din aceeaşi familie cu "a avea pietre la rinichi" şi "a avea pietre la vezica biliară", aşadar descrie o afecţiune.

* A da bir cu fugiţii - înseamnă, logic, a plăti impozite la stat împreună cu cei fugiţi din ţară, cu cei aflaţi în diaspora.

* A face din ţânţar armăsar - una dintre primele expresii folosite la adresa celor care se ocupă cu ingineria genetică.

* A fi lemn Tănase - are aceeaşi semnificaţie cu "a fi cleşte Tănase", "a fi cui Tănase" sau "a fi flenduri / rangă / muşcat de maimuţă / cherchelit / etc. Tănase".

* A se uita ca viţelul la poartă nouă - despre acei fotbalişti români care pleacă în atac şi ajung în faţa porţii noului adversar.

* A fi pestriţ la maţe - una dintre caracterizările făcute cuiva de către chirurgi sau, mai rău, de către autopsieri. Va urma, dacă vom mai avea idei!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Europa se loghează în reţea

Lucian DÎRDALA

Europa se loghează în reţea

Platforma digitală, accesibilă la adresa futureu.europa.eu (cu posibilitatea selectării limbii române), îi invită pe cetăţenii „obişnuiţi” să-şi spună părerea sau să reacţioneze la postările altora, operând asemenea unei reţele sociale.

Filmuletul zilei

opinii

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal: „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (I)

Sigur că tot talentul, pregătirea minuţioasă şi inspirată la Conservatorul din Bucureşti cu profesorul Constantin Bugeanu (din păcate, rolul său de pedagog în formarea dirijorilor afirmaţi ulterior este trecut astăzi sub tăcere...), pregătirea permanentă după absolvire l-au detaşat pe Cristian Mandeal din rândurile generaţiei sale, dorinţa de a învăţa în continuare, de a-şi înfăptui concepţia interpretativă fructificând ocaziile apărute, i-au asigurat evoluţia. 

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

pulspulspuls

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Un fakenews fain la Iaşi, care să marcheze câştiguri babane

Atenţie mare în aceste zile nu numai la ştirile politice mai şugubeţe, stimaţi telespectatori, ci şi la alea economice mai săltăreţe, că şi de-aici pot sări iepuri după care să alergi de-ţi ies ochii din cap şi tot să nu-i prinzi. 

Caricatura zilei

Fără facebook

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.