Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Adevărul despre lapte şi legătura cu nivelul colesterolului

GALERIE
lapte
  • lapte
- +

Potrivit unui nou studiu care a inclus aproape două milioane de persoane, consumul regulat de lapte nu este asociat cu o creștere a colesterolului

 

Cercetătorii au mai analizat și înainte dacă anumite tipuri de lapte afectează sănătatea cardiovasculară, dar studiile care investighează rolul consumului general de lapte asupra nivelului de colesterol din sânge au fost limitate.
 
Genetica determină modul în care corpul reacţionează la lapte
 
Elina Hyppönen, profesor în epidemiologie nutrițională și genetică la Universitatea din Australia de Sud și cercetător în cadrul studiului, spune că concluziile studiului „sugerează că laptele poate fi o parte a unei diete echilibrate sănătoase pentru inimă“.
Laptele este un aliment complex, iar rolul său în sănătatea inimii depinde de mai multe variabile. Pentru noul studiu, cercetătorii au folosit factori genetici pentru a determina dacă ar putea exista o legătură potențială între aportul de lapte al unei persoane și nivelul de colesterol al acestora.
Unora le este greu să digere lactoza, zahărul găsit în mod natural în lapte. Organismul se bazează pe o enzimă numită lactază pentru a descompune zahărul. Anumiți factori genetici pot afecta modul în care este digerat laptele.
 
Persoanele care au intoleranță la lactoză pot avea simptome digestive atunci când consumă produse lactate, ceea ce le poate determina să bea mai puțin lapte. Analizând factori genetici specifici ca acesta, cercetătorii au reușit să-și dea seama dacă oamenii au mai mult sau mai puțin șanse să bea lapte.
Rezultatele studiului, care au fost publicate în Jurnalul Internațional de Obezitate, arată că persoanele cu factorii genetici necesari pentru descompunerea lactazei au un nivel mai scăzut de colesterol HDL („bun“) și LDL („rău“) comparativ cu persoanele care au să nu aibă gene care digeră laptele.
Cercetătorii au presupus că persoanele care sunt capabile să digere bine laptele au mai multe șanse să bea lapte decât persoanele care nu îl digeră la fel de bine. De fapt, șansele de a consuma lapte au fost mai mari în rândul persoanelor care aveau gena pentru descompunerea lactozei decât în ​​cazul persoanelor care nu aveau gena.
 
Cercetătorii au făcut apoi o legătură între aportul de lapte și nivelurile de colesterol: persoanele cu gena pentru digestia lactozei au băut mai mult lapte și au avut niveluri mai scăzute de colesterol decât persoanele care nu aveau gena și, probabil, au băut mai puțin lapte.
 
Laptele, benefic pentru inimă
 
Laptele are componente nutriționale unice pe care niciun alt aliment nu le poate înlocui. Cercetătorii cred că unii dintre acești factori ar putea fi motivul pentru care laptele poate avea beneficii pentru sănătatea inimii.
Calciul și lactoza care se găsesc în lapte pot spori absorbția calciului - un factor care s-a dovedit a reduce nivelul colesterolului
 
Consumatorii de lapte pot consuma mai puține grăsimi în general, comparativ cu persoanele care nu pot descompune zahărul din lactoză. Produsele lactate cu conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi untul și brânza, conțin de obicei mai puțină lactoză; prin urmare, persoanele care nu pot descompune zahărul pot consuma mai multe dintre aceste alimente cu conținut ridicat de calorii.
 
Zaharurile găsite în lapte pot fi fermentate în intestin, ceea ce poate reduce ratele de formare a colesterolului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri