Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 23.01.2021

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

GALERIE
pr Constantin Sturzu
  • pr Constantin Sturzu
- +

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

Şi l-am sfătuit să ia o decizie nu analizând greutăţile cu care se confruntă sau piedicile care apar, ci privind la rezultatele frumoase, la cele bune pe care le-a realizat. Iar după acest moment de reflecţie, dacă va dori să împlinească o altă lucrare, dacă simte chemare pentru altceva, atunci da, să-şi schimbe locul de muncă.

Avem prea adesea tendinţa de a ne judeca viaţa şi de a lua decizii mai degrabă în funcţie de elementele negative, decât de cele pozitive. Sigur că există situaţii în care realmente atmosfera este irespirabilă şi e limpede că se impune o schimbare. Dar, de multe ori, sunt ispite. Mai ales când împlinim ceva bineplăcut lui Dumnezeu, vrăjmaşul ne atacă. Iar Domnul mai îngăduie şi astfel de atacuri, pentru a crea momente în care noi să căutăm mai mult spre El, să fim mai sârguincioşi, să ne deschidem spre şi mai mult har. Să ne încredinţăm că nu trebuie să ne temem de nimeni şi de nimic! „Domnul este ajutorul meu, nu mă voi teme de ce-mi va face mie omul” (Psalmi 117, 6) - chiar şi când prin om lucrează duhurile întunericului. Şi, de obicei, chiar aceste duhuri sunt în spatele răutăţii omeneşti.

Cele relatate mai sus seamănă cu ceea ce se întâmplă la nivelul lumii de azi. Sunt tot felul de întâmplări care mai de care mai debusolante, mai tulburătoare, mai îngrijorătoare. Copleşiţi de evenimente şi de unele informaţii care circulă prin presă, creştinii ajung să deznădăjduiască şi chiar să se certe între ei. De ce? Pentru că reper nu le mai este Dumnezeu, ci propria cugetare. Devenim prizonierii unei logici omeneşti, una reducţionistă şi săracă de sens. Ne lăsăm antrenaţi într-un vârtej informaţional, hrănindu-ne cu ştiri şi cu opinii, mai mult decât cu dumnezeieştile cuvinte ale rugăciunii.

Veţi spune: „Dar nu vedeţi cu ce ne confruntăm? Aceasta este realitatea în care trăim!”. Şi v-aş da dreptate. Aşa este, chiar şi dând la o parte cantitatea uriaşă de informaţii neverificabile, tot rămân suficient de multe cele care sunt adevărate şi care deja ne afectează. Le simţim pe propria piele, cum se spune. Dar la mijloc sau în joc este întotdeauna şi o alegere a noastră. Nu e vorba niciodată despre o fatalitate, ci despre o provocare în care alegem liber ce (vrem să) devenim. Să mă explic.

Într-una dintre predicile ţinute în ultima parte a vieţii, Mitropolitul Antonie de Suroj ne oferă un mod de a verifica relaţia noastră cu adevărul, oricare ar fi el: „Atunci când suntem puşi în faţa adevărului, în orice formă ni s-ar prezenta, dacă nu putem exclama: «Cât este de frumos!», el nu a ajuns la inima noastră. Poate că ne-a atins mintea, se poate să fim capabili să explicăm analitic de ce o propoziţie este adevărată, dar nu ne-a făcut părtaşi ai acelui adevăr” („Eşti creştin sau doar bisericos? Cuvântări despre trăirea autentică a credinţei”, Editura Doxologia, 2020, p. 85). Aşadar, nu este de ajuns să spui: „iată un adevăr”! Trebuie să examinezi şi care este relaţia ta cu acesta. Poţi spune, de exemplu: „lumea este condusă de forţe oculte, care vor să ne distrugă pe noi, creştinii”. Şi acesta e un adevăr căruia îi poţi găsi referinţe nu doar în evenimente recente, ci chiar în Evanghelii: vine stăpânitorul acestei lumi” (Ioan 14, 30); „pentru că nu sunteţi din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăşte” (Ioan 15, 19). Dar acesta nu este un adevăr în faţa căruia să exclami: „Cât este de frumos!”. E un adevăr trunchiat. Pentru a-l completa, mai trebuie să adăugăm şi astfel de afirmaţii: „În lume necazuri veţi avea, dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea!” (Ioan 16, 33); „Acum este judecata acestei lumi; acum stăpânitorul lumii acesteia va fi aruncat afară” (Ioan 12, 31). Astfel conturat, avem adevărul în faţa căruia să exclamăm: „Cât de frumos lucrează Domnul în lume! Ce nădejde creşte în sufletul meu ştiind că, deşi putem fi supuşi la multe necazuri şi prigoane, totuşi întru El vom birui mereu!”.

Adevărul „tău” ce impact are asupra ta? Te oboseşte? Te chinuie mereu? Te mânie? Sau, dimpotrivă: te întăreşte, te odihneşte, te revigorează? Dacă nu-i poţi vedea frumuseţea înseamnă fie că nu e adevăr, ci minciună, fie este un adevăr trunchiat - adică tot din aria falsităţii. E nevoie să căutăm, mai ales în aceste vremuri, ceea ce un gânditor antic numea: „inima caldă a adevărului bine rotunjit”. E singurul care ne „va face liberi” (Ioan 8, 32). Restul sunt informaţii.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce model alegem?

Nicolae GRECU

Ce model alegem?

În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia.

Filmuletul zilei

opinii

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Eugen MUNTEANU

Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)

Sunt evidenţiate în continuare accentele antiamericane şi antioccidentale din discursul public al reputatului om de ştiinţă.

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

pr. Constantin STURZU

Prudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi

În contextul primei trimiteri a ucenicilor la propovăduire, Domnul le spune, între altele: "Iată, Eu vă trimit pe voi ca pe nişte oi în mijlocul lupilor; fiţi, dar, înţelepţi ca şerpii şi nevinovaţi ca porumbeii" (Matei 10, 16). Imaginea unei oi aflate în mijlocul lupilor stârneşte frisoane, mai ales printre credincioşii îngrijoraţi de mersul actual al lumii. Însă mesajul e mai degrabă sursa unei mari nădejdi. Căci nu ne cere Mântuitorul să acţionăm precum "lupii" - grupaţi în haite, agresivi, sălbatici -, ci să cultivăm ascultarea şi blândeţea specifice "turmei celei cuvântătoare".

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

8x8

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.