ADIO, Alex Savitescu! Doliu pentru toţi cei care l-au cunoscut pe tânărul jurnalist
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

ADIO, Alex Savitescu! Doliu pentru toţi cei care l-au cunoscut pe tânărul jurnalist

GALERIE
Savitescu
  • Savitescu
- +

Jurnalistul şi lectorul universitar Alex Savitescu s-a stins ieri din viaţă la vârsta de 35 de ani în urma unor probleme cardiace.

„Microfonul de serviciu“, care a fost una dintre cele mai longevive şi cunoscute emisiuni de interviuri-radio din Iaşi, şi-a încheiat pentru totdeauna emisia. Jurnalistul Alex Savitescu, lector universitar la Universitatea „Alexan­dru Ioan Cuza“ din Iaşi, cel mai tânăr director de departament din istoria instituţiei de învăţământ superior, s-a stins din viaţă la 35 de ani în urma unor pro­bleme cardiace.

Cel pe care prietenii, colegii şi studenţii l-au caracterizat ca fiind un profesionist desăvârşit, un om devotat, săritor şi cu un umor fin, a predat timp de 11 ani, imediat cum a terminat facultatea, la Departamentul de Jur­nalism şi Ştiinţe ale Comunicării de la Facultatea de Litere a UAIC. În momentul decesului său, Alex Savitescu era di­rector al Departamentului de Românis­tică, Jurnalism - Ştiinţe ale comunicării şi Literatură comparată, departament rezultat în urma contopirii mai multor catedre ale Facultăţii de Litere. Acesta mai ţinea şi o rubrică săptămânală în revista Suplimentul de Cultură, „La loc TELEcomanda“, descrisă de către colegii săi ca fiind „mereu plină de umor uneori fin, alteori tăios“.

Jurnalistul a fost atras de radio încă de pe vremea în care era elev, profesorul Daniel Con­durache, cadru didactic al UAIC şi editor al Opiniei Studenţeşti, spunând că prima dată l-a remarcat tocmai prin a­ceas­tă voce: „o voce extraordinară, care m-a fascinat“. Ca student la jurnalism, Alex Savitescu a petrecut cinci ani în redacţia Opiniei Studenţeşti, unde a fost, pe rând, redactor, secretar general de re­dacţie, redactor-şef şi director. „Avea ceva extrem de ludic, era un om cu un umor foarte fin, titlurile din perioada respectivă îi poartă toate amprenta, sunt extrem de bine alese. Mi-a plăcut foarte mult că era un profesor tânăr care cerea studenţilor să-i spună pe numele mic şi asta l-a apro­piat foarte tare de cei din jur. Era foarte iubit“, a declarat prof.dr. Daniel Condurache.

Jurnalistul Viorel Ilişoi, într-un articol publicat pe blogul său, îl descrie pe profesorul şi jurnalistul ieşean ca fiind un om modest, care avea capacitatea de a-i face mai buni pe cei din jurul său. „Alex era un soi rar de om, puteai să te scufunzi în el ca într-o apă limpede, cu totul, fără să te ascundă, lăsându-te mereu să te vezi, să fii văzut“, scrie Viorel Ilişoi.

George Onofrei, redactorul-şef al Suplimentului de Cultură şi unul dintre cei mai buni prieteni ai lui Alex Savitescu, a scris pe o reţea de socializare că jurnalistul ieşean era stăpânit, încă de la o vârstă fragedă, de o „vervă incredibilă“. „Alex avea enorm de multe calităţi, dar în orele astea m-am gândit la una care cred că îl definea cel mai bine: devotamentul. Fie că era unul faţă de oamenii pe care îi aprecia, fie că era vorba despre ideile pentru care se lupta, în articole, până în pânzele albe“, a consemnat George Onofrei.

Despre acelaşi devotament vorbesc şi studenţii săi, care şi-l amintesc ca pe un profesor care avea mereu un lucru bun de spus chiar şi în momentele în care le înroşea toate lucrările. „Era un mare timid şi îşi spunea cu mare greu gândurile. De fapt, nu cred că l-a desfăcut cineva până la capăt. Nu a abdicat niciodată de la principiile fundamentale ale jurnalismului. Sunt foarte rari oamenii aceştia. Este una dintre cele mai triste zile din viaţa mea. A dispărut un om important pentru breaslă, care iradia prin meseria sa, atât la şcoală cât şi în viaţă, principiile sănătoase şi eterne ale unei meserii mâzgâlite de tot felul de impostori. Am pierdut toţi imens de mult prin dispariţia sa, nu doar cei care l-au cunsocut, ci şi cei care vin acum pe băncile şcolii şi nu vor mai avea prilejul să stea de vorbă cu el“, a conchis prof.dr. Daniel Condurache.

Alex Savitescu va fi înmormântat vineri la Cimitirul "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel". Ceremonia va începe la ora 10:00.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.