Adio, excursii cu clasa! Profesorii ce nu se "supun", pârâţi ca în vremurile trecute
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Big Brother, în şcoli şi grădiniţe

Adio, excursii cu clasa! Profesorii ce nu se "supun", pârâţi ca în vremurile trecute

GALERIE
excursie
  • excursie
- +

Odată cu introducerea noului cod de etică în învăţământ, profesorii vor fi atent urmăriţi chiar de către colegii lor din cancelarie. Astfel încât, dacă unul dintre profesori primeşte un buchet de flori de la un copil, va fi “pârât” şi pedepsit, asemenea unui şcolar care a făcut o boacănă. Profesorii susţin că ministerul iniţiază această “pândă” fără să se gândească la integritatea lor ca oameni. Aceştia se simt jigniţi şi refuză să întrunească şedinţe pentru formarea acestor consilii, în majoritatea instituţiilor de învăţământ. “Suntem singurul sindicat din ţară care avem încă de la început o poziţie tranşantă la această problemă. Există şcoli care sunt de acord şi au făcut deja această comisie, sunt şcoli care nu sunt de acord. Noi nu vedem sensul, ministrul a şi dat un pas înapoi când a venit la Iaşi, nu putem blama toţi profesorii”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar (USLIP) Iaşi. Nici dascălii nu găsesc rostul acestei noi comisii: ”Sunt de acord cu formarea unei comisii în cazul unei abateri disciplinare, însă nu sunt de acord să ne monitorizeze cineva permanent, să vadă câte flori primesc, mi se pare depăşit”, povesteşte Roxana Cristian, educatoare la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1, din Iaşi.

La ţară, comisii cu un membru

La ultima şedinţă care a avut loc la Inspectoratul Şcolar Judeţean s-a stabilit formarea obligatorie de comisii de disciplină în fiecare grădiniţă, şcoală şi liceu, pentru combaterea “atenţiilor” din sistemul de învăţământ. Însă nu peste tot se pot îndeplini cele doua condiţii, şi anume, membrii şi preşedintele să aibă vechime de cel puţin cinci ani la catedră şi examenul de definitivat susţinut. În şcolile de la ţară, unde numărul profesorilor este limitat, iar cadrele didactice sunt în mare parte suplinitori, nu se poate forma această comisie. În aceste situaţii, ministerul riscă să aibă comisii cu un singur membru. „Faptul că nu sunt întrunite condiţiile, că nu se pot întruni, încă odată arată aberaţia acestui lucru”, a mai menţionat preşedintele USLIP.

Liceele de elită aprobă noul cod

“Aceste comisii de disciplină existau şi înainte, dar nu erau activate, acestea se activau doar într-un anumit caz. Pentru că s-au făcut la nivel naţional atâtea dezbateri majore, trebuia să se contureze acest cod etic. Comisia poate interveni acum în orice situaţie ”, a spus Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Inspectorul şef a mai menţionat la întâlnirea cu directorii de şcoli de săptămâna trecută că educatorii, învăţătorii şi profesorii nu pot stânge bani pentru ziua unui copil, însă unul dintre părinţi poate, dacă o face printr-un ONG. Nici excursiile cu clasa nu vor mai fi posibile, deoarece le sunt interzise contractele cu firmele de turism, care de obicei la un anumit număr de copii mai oferă gratuit unul sau două locuri. Există însă şi şcoli unde profesorii susţin noul cod: “Cu siguranţă vom avea această comisie, chiar începând din semestrul al II-lea.

Acest cod s-a tot amânat, el exista şi sub altă formă, comisia de disciplină pentru cadrele didactice, însă eu consider că este necesar”, a declarat Cristina Vâlcu, director al Colegiului Naţional din Iaşi. Ministerul Educaţiei Naţionale a menţionat prin reprezentanţii săi că va verifica respectarea noului cod şi prin sondaje ale opiniei publice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun PNRR-ul, reforma pensiilor şi procurorul Giorgiana Hosu

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun PNRR-ul, reforma pensiilor şi procurorul Giorgiana Hosu

Nu uitaţi să munciţi, zi de zi, pensiile speciale nu se plătesc singure!

Filmuletul zilei

opinii

Progresism

Codrin Liviu CUȚITARU

Progresism

„Am cerut diversificarea noţiunilor admirative de la un referat la altul. Nu doream monotonie. Astfel, notabil ajungea uneori respectabil, alteori onorabil. Ce să vedeţi? Două fete m-au reclamat la CND pentru discriminare! Cea cu onorabil zicea că notabil o pune, semantic, pe locul al doilea, iar aia cu respectabil susţinea că ar fi tratată arogant. Culmea, toţi studenţii au aderat la petiţia lor, iar eu am fost amendat şi suspendat din funcţia de decan! Cine se cred gagicuţele astea, domnule profesor? Revenim la examene! Le sparg!”

Miracolul moştenit - muzica şi creierul

Bogdan ILIESCU

Miracolul moştenit - muzica şi creierul

Music is the last surviving form of magic./ Muzica este ultima formă de magie care ne-a rămas. autorul

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

pulspulspuls

Iar ne-a luat Mihăiţă de papagali? Sau sunt doar aburi de dimineaţă?

Iar ne-a luat Mihăiţă de papagali? Sau sunt doar aburi de dimineaţă?

Băbăeţ, asta ca să intrăm în limbajul de şuetă la bere, voi aţi observat că premarele Mihăiţă îi tratează pe ieşeni la mişto parcă mai dens decât o făcea până la alegeri? 

Caricatura zilei

Biden și Putin

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.