anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 10.08.2022

Un mare rateu al Primăriei: modernizarea „Purcicăi“ pe bani europeni, reziliată

ADIO, fonduri europene! Ministaţiunea Băile Nicolina s-a înnămolit în fază de proiect

GALERIE
purcica
 • purcica
- +

Refacerea proiectului tehnic în urma clarificărilor cerute la Bucureşti de unii ofertanţi la licitaţie a pus Primăria în imposibilitatea de a mai putea finaliza proiectul la termen. Banii de aici ar urma să fie folosiţi în proiectul de refacere a asfaltului pe Splai Bahlui mal stâng.

Primăria a ratat implementarea unui important proiect european. Moderni­za­rea plajei Nicolina nu va mai fi finanţată din fonduri nerambursabile. Municipalitatea a demarat procedurile de reziliere a contractului încă din luna februarie 2015, dar informaţia a fost făcută publică abia ieri. Contractul de finanţare, semnat în februarie 2014, avea o valoare de 20,35 milioane lei, jumătate din bani reprezentând cofinanţarea Primăriei.

„Este un contract care, din punct de vedere financiar, nu ne este foarte avantajos, este cu finanţare 50 - 50. În plus, nu mai e­xistă timpul necesar pentru a-l im­plementa la termen şi riscăm, pe lân­gă cota de finanţare de 50%, să ajun­gem să plătim şi diferenţa până la finalizarea lui. Asta, motivat de faptul că el nu a intrat în procedură, proiectul (tehnic, n.r.) s-a dus la refacere şi tot aşa“, a spus Chirica.

Pe parcursul anului trecut, în cadrul proiectului au avut loc patru licitaţii, una dintre acestea, în valoare de 15,6 milioane lei, şi care viza lucrările de execuţie, fiind anulată. Potrivit oficialilor Primăriei, procedura s-a anulat întrucât în urma solicitărilor de clarificări primite de la potenţiali ofertanţi, autoritatea a constatat că „există numeroase neconcordanţe/deficienţe în cadrul proiectului tehnic, care nu pot fi remediate fără ca acestea să afecteze procedura de achiziţie“.

„Autoritatea contractantă se află în imposibilitatea de a adopta măsuri corective, fără că acestea să conducă la încălcarea principiilor privind achiziţiile publice“, se arată în decizia Primăriei de a anula licitaţia, care ar fi urmat să aibă loc în iunie 2014. Ulterior, procedura nu a fost mai reluată, iar situaţia va culmina cu rezilierea contractului de finanţare. În schimb, alte trei licitaţii au fost atri­buite: consultanţă (54.000 lei), asistenţă tehnică (56.000 lei) şi dirigenţie de şantier (60.000 lei). Proiectul tehnic despre care Primăria susţine că are deficienţe a fost realizat de compania Vila House SRL în 2011 şi a costat 90.000 lei.

Proiectul de amenajare a plajei Nicolina consta în construirea unei clădiri noi de agrement şi tratament, cu spaţii pentru cabinete indivi­duale, de tratament, cu săli de gimnastică, aerobic, altele de tip spa cu căzi cu hidromasaj sau cu tratamente cu împachetări de nămol. Chirica a susţinut ieri că proiectul ar putea fi introdus din nou pe o linie de finanţare, în cadrul Pro­gramului Operaţional Regional 2014 - 2020.

Banii de la Nicolina vor fi „îngropaţi“ în Splai Bahlui

Potrivit oficialilor Primăriei, cele peste 9 milioane lei, bani ce reprezentau cofinanţarea pentru amenajarea plajei Nicolina, vor fi alocaţi proiectului ce prevede refacerea carosabilului Splai Bahlui mal stâng. Consiliul Local va adopta astăzi o hotărâre în acest sens. Proiectul, în valoare de 30 milioane lei, se află în fază de licitaţie. Iniţial, cea mai mare parte fondurilor trebuiau asigurate din economiile rea­lizate la celelalte proiecte, însă Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) a comunicat că sunt disponibile doar puţin peste 6 milioane lei.

„Noi am dat drumul la licitaţie, ne asumăm prin contractul de finanţare că, în situaţia în care nu vor exista rezerve, vom continua finanţarea din fonduri proprii ale municipiului Iaşi până la finalizarea Splaiului, ceea ce duce la creşterea finanţării foarte mult în sarcina Primăriei până în limita sumei de 24 milioane lei“, a spus Chirica. Viceprimarul a susţinut că, în momentul în care vor fi disponibile celelalte economii realizate în cadrul POR 2007 - 2013, atunci, cofinanţarea municipalităţii va scădea.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Rivalităţi globale (I)

Lucian DÎRDALA

Rivalităţi globale (I)

Astăzi, indiferent dacă vorbim de relaţia SUA - Rusia sau de cea între SUA şi China, toată lumea are scenarii de victorie, în caz de război, chiar şi în ipoteza în care s-ar ajunge la o folosire limitată a armamentelor nucleare.

opinii

Inteligenţa politehnică

Florin CÎNTIC

Inteligenţa politehnică

A trecut insuficient comentat un excepţional interviu pe care Toni Hriţac i l-a luat lui Cristian Tudor Popescu. Cum eu am căzut pe gânduri privindu-l, simt nevoia să scriu.

Despre război şi liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre război şi liceul militar

Eram în clasa a 8-a, când în clasa noastră a venit un maior. Nu-i mai ţin minte numele, probabil că nici nu i l-am cunoscut. Umbla prin şcoli şi recruta elevi pentru a da examen la liceul militar din Câmpulung Moldovenesc. 

Lumini şi umbre în mass-media românească

Alex VASILIU

Lumini şi umbre în mass-media românească

Mai demult am fost surprins auzind opinia hotărâtă a unui fost coleg de redacţie: educaţia, cultura se face în şcoală, acasă, nu la radio şi televiziune, aceste instituţii având doar menirea să informeze, să distreze. 

pulspulspuls

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Iată scenariul revenirii lui MRU în politică, prin intermediul unui ocol pe la primăria Iaşului

Două vorbe despre MRU şi şansele sale la cea mai înaltă funcţie în târg, dragi telespectatori, vorbe care s-au desprins din luările de cuvânt ale participanţilor la şcoala politică de vară de pe Bahlui, care a avut loc săptămâna trecută, seara, pe răcoare, pe terasa unei cunoscute berării din târg. 

Caricatura zilei

Rafila și pastila

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.