Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Adio, mărci de sucuri de fructe! Apar denumirile standard

GALERIE
suc
  • suc
- +

Denumirile comerciale ale sucurilor din fructe ar putea dispărea, ele fiind înlocuite fie cu expresii precum “diverse fructe”, fie cu denumiri străine precum ”vruchtendrank”, pentru nectar sau ”arfblemost”, pentru sucul de mere fără adaos de zahăr.

De asemenea, conţinutul de suc sau de piure de fructe urmează să crească în cazul nectarului, cu minime cuprinse între 25 și 50%, în funcţie de fructul folosit.
Toate acestea vor fi cuprinse în legislaţia privind natura, compoziţia, fabricarea şi etichetarea sucurilor din fructe şi ale altor produse similare destinate consumului uman, care urmează să fie modificată printr-un ordin al Ministerului Agriculturii împreună cu cel al Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Astfel, producătorii vor fi obligați să-și denumească produsele în funcție de lista fructelor utilizate,enumerate în ordine descrescătoare, după volumele de suc de fructe sau de piure incluse.
“În cazul sucurilor obţinute din două sau mai multe tipuri de fructe, cu excepţia cazului în care se utilizează suc de lămâie şi/sau suc de lămâie verde denumirea produselor este alcătuită dintr-o listă a fructelor utilizate, enumerate în ordine descrescătoare în funcţie de volumele de suc de fructe sau de piure incluse, astfel cum se menţionează în lista ingredientelor" , se arată în proiectul legislativ al Ministerului Agriculturii.
În ceea ce privește produsele obţinute din trei sau mai multe tipuri de fructe, menționarea celor utilizate poate fi înlocuită fie cu expresia ”diverse fructe” sau cu un text similar, ori cu numărul celor incluse în băutură.
În plus, eticheta sucului de fructe concentrat care nu este destinat livrării către consumatorul final, include o menţiune care indică prezenţa şi cantitatea adăugată de suc de lămâie, de suc de lămâie verde sau de agenţi acidifianţi autorizaţi.
Menţiunea trebuie să fie prezentă pe ambalaj sau pe o etichetă aplicată sau într-un document însoţitor.
Etichetarea actuală, până în 2015
Produsele introduse pe piaţă sau etichetate în alt mod înainte de 28 octombrie 2013 vor mai putea fi comercializate până la 28 aprilie 2015.
De asemenea, de la 28 octombrie 2016, va dispărea de pe etichetă mențiunea “nu conține adaos de zaharuri”.
Mențiunea fără zahăr
Menţiunea conform căreia nu s-au adăugat zaharuri la nectarul de fructe sau orice altă precizare care i-ar putea da de înţeles acest lucru consumatorului poate fi introdusă doar în cazurile în care produsul nu conţine niciun adaos de mono- sau dizaharide sau orice alt aliment folosit pentru îndulcire, inclusiv îndulcitori.
Dacă nectarul conţine zaharuri în mod natural, menţiunea ”conţine zaharuri prezente în mod natural” ar trebui să apară de asemenea pe etichetă.
Viitoarele denumiri pentru sucurile din fructe:
- ”vruchtendrank”, pentru nectaruri de fructe;
- ”Siißmost”, utilizat numai în asociere cu denumirile de produs ”Fruchtsaft” sau ”Fruchtnektar”.
- ”succo e polpa” sau ”sumo e polpa”, pentru nectarurile de fructe obţinute exclusiv din piure de fructe şi/sau din piure de fructe concentrat.
- ”arfblemost”, pentru sucul de mere fără adaos de zahăr.
- ”sur...saft”, împreună cu denumirea (în limba daneză) a fructului utilizat, pentru sucurile fără adaos de zahăr obţinute din coacăze negre, cireşe, coacăze roşii, coacăze albe, zmeură, căpşuni sau soc.
- ”sod...saft” sau ”sedet...saft”, împreună cu denumirea (în limba daneză) a fructului utilizat, pentru sucurile obţinute din acest fruct, cu un adaos de zahăr mai mare de 200 g pe litru;
- ”appelmust/applemust”, pentru sucul de mere fără adaos de zahăr.
- ”mosto”, sinonim pentru sucul de struguri;
- ”smiltserksku sula ar cukuru” sau ”astelpaju mahl suhkruga” sau ”stodzony sok zrokitnika”, pentru sucuri obţinute din fructe de cătină albă, cu un adaos de zahăr de cel mult 140 g pe litru. (YahooNews)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri