anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Adio, pică frunza!

GALERIE
Patratel LUNI, 4 noiembrie 2019 - 1
 • Patratel LUNI, 4 noiembrie 2019 - 1
- +

* Octombrie a fost o lună bună, frumoasă şi caldă, motiv pentru care parcă şi frunzele nu s-au dat desprinse de pe crengi; de când s-a răcit afară (şi în casele în care încă nu s-a dat drumul la căldură), frunzele au ruginit, ca multe fabrici şi uzine româneşti, apoi au căzut, aşternându-se ca un foşnitor covor care astupă, deopotrivă, asfaltul şi gropile, cărările şi căcăţeii de câini din mijlocul lor. Mai multe despre efectul frunzelor asupra românilor, în cele ce urmează:

* Domnul Temistocle Mâzgă a adunat din curte toate frunzele ruginii; printre acestea s-au nimerit, perfect camuflate, şi alte obiecte ruginii, pe care nu le-a observat: cuie, un vechi fier de plug, o sapă, nişte oale cu smalţul sărit cât colo, bucăţi de sârmă, un metru de ţeavă, precum şi nişte tuburi, tot ruginite, ascuţite la un capăt, toate de 100 de milimetri în diametru. Temistocle le-a dat foc; consătenii nu ştiu nici azi de ce a sărit în aer gospodăria omului, fiindcă şi ei au dat foc la frunze şi n-a explodat nimic; schije din frunzele lui Temistocle au spart multe geamuri ale localităţii.

* Şi Mihăiţă Supapă a adunat frunzele din ograda sa, le-a strâns într-un morman de doi metri înălţime şi s-a pregătit să le dea foc; pe când se apropia de grămadă cu o brichetă aprinsă şi-a adus aminte că în copilărie, împreună cu alţi băietani din sat, se apucase de fumat tot la vremea asta, iar prima ţigară a fost una din frunze ruginii de nuc. Şi-a răsucit şi acum una, a tras din ea, iar amintirile l-au năpădit. După două zile, Mihăiţă a făcut primul bidon de rachiu din frunze ruginii, aşa cum făcea Moş Tăgârţă, bătrânul sfătos şi blând din sat, cel care i-a dat să guste prima tărie din copilăria lui.

* Manole Ciupercariu are şi el curte cu copaci în ea; în plus, mai are şi o nevastă, pe Graţiella, care îl bate la cap măcar în fiecare zi: în ultimele zile ea l-a cicălit pe tema frunzelor din curte, pe care bărbatul ar trebui să le adune în loc să stea la bufet cu alţi neisprăviţi de teapa lui. Manole a întrebat-o: "Tu faci baie înainte de a da la vacă şi a curăţa la purcel? Nu prea faci nici după, de obicei! N-are rost să strâng frunzele şi să le dau foc acum, când încă n-au căzut toate. Când cad toate, jur că le strâng!". Din câte spun nişte vecini, Graţiella va aştepta mult şi bine să cadă toate frunzele, fiindcă Manole, ca un bun meşter, a fixat câteva zeci dintre ele de crengi cu sârme şi e sigur că nu vor cădea până nu le rezolvă el cu patentul sau faiul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ioan Alexandru TOFAN

O idee pentru Legea învăţământului superior

Ceea ce lipsea, acum 145 de ani, învăţământului superior românesc, era o veritabilă comunitate academică, o formă vie de interacţiune şi dezbatere între membrii breslei învăţătorilor. Cam asta lipseşte şi acum. Suntem prieteni între noi, ne sunăm şi ne vedem din când în când, mai organizăm conferinţe şi colocvii, scriem în aceleaşi reviste şi, rar, ne recenzăm cărţile. Tot din prietenie, mai degrabă. Dar instituţiile unde ne petrecem mare parte a zilei, Universităţile patriei, nu par a se hrăni, cum ar fi normal, din prieteniile noastre.

opinii

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

Criză majoră de încredere în politicienii români

Dan TAPALAGA

Criză majoră de încredere în politicienii români

Lipsa cronică de încredere în liderii politici şi în actualul sistem de partide nu anunţă nimic bun. În momente de criză economică majoră, în situaţia în care inflaţia va muşca şi mai tare din puterea de cumpărare, pe fondul stării generale de iritare amplificate de războiul din Ucraina, este nevoie doar de o scânteie şi butoiul cu pulbere riscă să sară în aer provocând explozii sociale în lanţ.

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Ioan STANOMIR

Călăreţul de aramă: Occidentul şi neliniştea rusă

Nici o altă întrebare nu este mai obsedantă în istoria intelectuală a Rusiei decât cea care priveşte propria ei identitate. De trei secole, din clipa în care Petru cel Mare a acordat Moscovei hlamida imperială, Rusia se află prinsă în acest dialog frenetic cu Occidentul. În această oglindă pe care i-o întinde civilizaţia pe care o imită, dar şi pe care o detestă, Rusia îşi poate contempla propriul chip.

pulspulspuls

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Un scenariu în care MRU ar împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură

Aşadar, numai ce s-a vorbit la Şcoala politică de vară de pe Bahlui despre şansele fostului premier MRU la candidatura pentru funcţia supremă în târg, că au şi apărut două căi divergente în parcursul său ipotetic. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.