Administrarea fondurilor europene ce ne revin pentru perioada 2021-2027 (P)

joi, 30 iulie 2020, 04:50
2 MIN
 Administrarea fondurilor europene ce ne revin pentru perioada 2021-2027  (P)

Uniunea Europeană a alocat României 79,9 miliarde de euro, din bugetul pentru 2021-2027. Dintre aceștia, peste 46 miliarde de euro sunt bani din bugetul tradițional al UE. Dacă reușește să-i încaseze, România nu trebuie să îi mai dea înapoi. Sunt fonduri nerambursabile.

România mai primește 33,5 miliarde de euro din pachetul de redresare economică a UE, ca urmare a crizei Covid-19. Circa jumătate sunt nerambursabili, iar cealaltă parte vor putea fi contractați sub formă de împrumuturi garantate de Comisia Europeană.

Suma este, fără îndoială, cea mai mare pe care o avem la dispoziție de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană, în 2007. Dar, în egală măsură, acești bani nu sunt un cadou. UE ii pune la dispoziție, dar asta nu înseamnă că Bucureștiul se va duce la Bruxelles să aducă banii în țară, ca pe o marfă. Fondurile europene vor ajunge în România doar pe bază de programe şi de proiecte, iar experiența ultimilor ani ne determină să avem un optimism moderat în ceea ce privește capacitatea administrației centrale, mai ales, de a le utiliza.

În primul exercițiu financiar de la aderarea la UE, România nu a reușit să absoarbă cei 19,6 miliarde de euro pe care i-am avut alocați. Am pierdut 1,6 miliarde. În al doilea exercițiu financiar, sub guvernarea PSD, a fost și mai rău. Pentru infrastructură s-au atras doar 1,7 miliarde de euro din 10,8 cât reveneau României.

Acest dezastru nu mai trebuie să se repete. De aceea, avem nevoie de oameni competenți în administrația centrală și locală, care să conceapă programe şi proiecte fezabile, care să poată scrie caiete de sarcini corecte și să urmărească implementarea eficientă a lucrărilor.

România a ajuns într-o situație paradoxală. Blocajele nu se datorează doar corupției, ci apar și ca urmare a incompetenței care s-a răspândit în toate instituțiile statului, în același timp cu o birocrație locală tot mai excesivă.

Banii sunt buni, dar trebuie să fie bine gestionați. Se impune o schimbare radicală de mentalitate, mai dificil de realizat, motiv pentru care suntem moderat optimişti.

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

Comentarii