anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Administratorul de condominiu (III)

GALERIE
asociatie proprietari
  • asociatie proprietari
- +

Desemnarea administratorului - Desemnarea administratorului se poate face prin: hotărâre a adunării generale;  decizia comitetului executiv, în baza mandatului acordat de adunarea generală. Decizia se aduce la cunoștința tuturor proprietarilor. (art. 63 (3) din lege)

Dosarul de angajare - Dosarul de angajare, conform art. 64, din lege cuprinde următoarele documente:

a. în cazul persoanelor fizice:

• certificatul de calificare profesională

• atestatul (afișat la avizier, de administrator, la intrarea în vigoare a contractului de administrare);

• cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracțiune de natură economico-financiară;

• garanția materială;

• poliță de asigurare profesională încheiată ulterior angajării.

Opțional - un CV din care să rezulte activități și locuri de muncă avute anterior.

În baza dosarului prezentat și a deciziei comitetului executiv între asociația de proprietari și administratorul persoană fizică se încheie un contract de muncă.

b. în cazul persoanelor juridice:

• codul de înregistrare fiscală și actul constitutiv din care să reiasă că „sunt operatori economici înființați și înregistrați conform legii, care au ca obiect de activitate administrarea condominiilor”; (art. 64 (6) din lege)

• atestatul pentru „pentru toți angajații care prestează activitatea de administrare a condominiilor”; (art. 64 (7) din lege)  Atestatul va fi afișat la avizier la data intrării în vigoare a contractului de administrare;

• cazierul judiciar;

• poliță de asigurare profesională. Administratorul, la solicitarea asociației,  încheie, pe cheltuială proprie, o poliță de asigurare de răspundere civilă profesională, pentru „protejarea intereselor proprietarilor și ale asociației de proprietari împotriva riscurilor aferente activității de administrare într-un condominiu”; (art. 68 din lege)

• să depună garanția materială pe perioada în care funcționează ca administrator.

• opțional se poate solicita recomandări de la alte locuri de muncă;

• ulterior angajării se încheie un contract de administrare cu conducerea asociației.

Dosarul se prezintă comitetului executiv care emite decizia de încadrare și la care se adaugă  contractul de prestări serviciu încheiat între asociația de proprietari și administratorul persoană juridică.

Durata mandatului de administrator - Mandatului de administrator se întinde pe durata de valabilitate a atestatului, respectiv patru ani, după care se poate reînnoi în aceleași condiții în care a fost obținut inițial.

Încetarea mandatului de administrator se poate datora unor cauze precum:

• încetarea valabilității atestatului;

• încetarea contractului de administrare;

• ieșirea la pensie;

• la cerere sau prin demisie;

• ca urmare a hotărârii adunării generale ori a comitetului executiv sau pentru alte motive.

La încetarea mandatului noul administrator, preia „în baza unui proces-verbal de predare-primire vizat de președintele asociației și cenzor, în 5 zile de la încetarea contractului său, toate documentele, bunurile și valorile aferente funcției sale, situația financiar-contabilă a asociației și a fiecărui proprietar în raport cu asociația, situația soldurilor elementelor de activ și de pasiv la data preluării”. Procesul-verbal cuprinde și chitanța de plată cu care s-a făcut ultima încasare, numele proprietarilor restanțieri, sumele restante, contractele în derulare, plățile ce urmează a fi făcute după data predării”. Dacă administratorul nu îndeplinește această obligație nu este  descărcat de gestiune și poate fi acționat în instanță de asociația de proprietari. (art. 69 (2) din lege)

Delegarea mandatului de administrator - Mandatul de administrator nu se deleagă.

Pentru cei interesați, le aducem la cunoștință faptul că Editura CDIP - București a lansat volumul I din lucrarea Cartea asociației de proprietari. Pentru detalii contactați editura la tel. 0771.785.577

Marius Gheorghiu

Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Alexandru LĂZESCU

Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

Filmuletul zilei

opinii

Scaunele şi câinele Celsius

Nichita DANILOV

Scaunele şi câinele Celsius

Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

Sorin CUCERAI

Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

O critică a criticii

Dana ȚABREA

O critică a criticii

Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Răzbunarea mașinii

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.