anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Administratorul firmei "Albăcazăpada" şi-a spălat păcatele plătind suma imputată de Fisc

GALERIE
plata, datorie, fisc
 • plata, datorie, fisc
- +

El a beneficiat de o schimbare legislativă introdusă anul trecut: evaziunea fiscală nu mai este pedepsită dacă prejudiciul nu depăşeşte 100.000 de euro şi dacă acesta este achitat integral, inclusiv o penalizare de 20%

 

Fiscul a reuşit să-şi recupereze prejudiciul provocat de un administrator de firmă condamnat în primă instanţă pentru evaziune. Nu însă pentru că ar fi scos la mezat bunurile patronului, ci pentru că acesta a preferat să achite banii pentru a-şi limpezi situaţia în faţa justiţiei. În aceste condiţii, nici judecătorii nu au mai avut pentru ce să-l pedepsească.

Tribunalul ieşean îl condamnase în iulie 2020 pe administratorul unei firme de curăţenie, SC Albăcazăpada Cleaning&Service SRL, la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală. În plus, îi interzisese să mai administreze o firmă timp de doi ani şi îl obligase la plata către Direcţia Regională a Finanţelor Publice a sumei de 150.100 lei. Marcel Diaconu fusese acuzat că ar fi înregistrat în perioada 2013-2015 un număr de 99 de achiziţii fictive în valoare totală de 471.000 lei, prin care majorase artificial cheltuielile firmei pe care o conducea, reducând astfel suma datorată statului în contul TVA şi al impozitului pe profit. Facturile înregistrate în contabilitatea firmei aveau valori ceva mai mici de 5.000 de lei, prag de la care nu mai este permisă plata în numerar. Niciuna dintre cele trei firme care apăreau drept furnizori ai Albăcazăpada SRL nu făcuse în fapt afaceri cu aceasta. De altfel, două dintre firme nici măcar nu mai funcţionau. Una se închisese cu trei ani înainte să intre în relaţii contractuale fictive cu Abăcazăpada SRL.

Atât pe parcursul procesului, cât şi în contestaţia împotriva sentinţei judecată de Curtea de Apel, Diaconu a afirmat că tranzacţiile fuseseră reale, deşi probatoriul prezentat de procurori arăta altceva. Magistraţii au considerat însă faptele ca fiind dovedite, analizând dosarul doar din perspectiva prejudiciului creat. Pe parcursul judecării apelului, în martie anul trecut, legislaţia fiscală a fost modificată. Astfel, evaziunea fiscală nu mai este pedepsită dacă prejudiciul nu depăşeşte 100.000 de euro şi dacă acesta este achitat integral, inclusiv o penalizare de 20%. Diaconu reuşise să plătească banii imputaţi de fisc, în două rate. "Prin urmare, îi sunt pe deplin aplicabile dispoziţiile legale anterior menţionate, urmând a se pronunţa o soluţie de încetare a procesului penal ca urmare a constatării incidenţei cauzei de nepedepsire", au precizat magistraţii Curţii de Apel. Aceştia au decis încetarea procesului penal, ca şi ridicarea sechestrului pus pe apartamentul lui Diaconu. Pentru ca acesta să redevină însă curat în faţa legii, el va trebui să mai plătească 13.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare ocazionate de judecarea cauzei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.