anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Administratorul firmei "Albăcazăpada" şi-a spălat păcatele plătind suma imputată de Fisc

GALERIE
plata, datorie, fisc
 • plata, datorie, fisc
- +

El a beneficiat de o schimbare legislativă introdusă anul trecut: evaziunea fiscală nu mai este pedepsită dacă prejudiciul nu depăşeşte 100.000 de euro şi dacă acesta este achitat integral, inclusiv o penalizare de 20%

 

Fiscul a reuşit să-şi recupereze prejudiciul provocat de un administrator de firmă condamnat în primă instanţă pentru evaziune. Nu însă pentru că ar fi scos la mezat bunurile patronului, ci pentru că acesta a preferat să achite banii pentru a-şi limpezi situaţia în faţa justiţiei. În aceste condiţii, nici judecătorii nu au mai avut pentru ce să-l pedepsească.

Tribunalul ieşean îl condamnase în iulie 2020 pe administratorul unei firme de curăţenie, SC Albăcazăpada Cleaning&Service SRL, la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru evaziune fiscală. În plus, îi interzisese să mai administreze o firmă timp de doi ani şi îl obligase la plata către Direcţia Regională a Finanţelor Publice a sumei de 150.100 lei. Marcel Diaconu fusese acuzat că ar fi înregistrat în perioada 2013-2015 un număr de 99 de achiziţii fictive în valoare totală de 471.000 lei, prin care majorase artificial cheltuielile firmei pe care o conducea, reducând astfel suma datorată statului în contul TVA şi al impozitului pe profit. Facturile înregistrate în contabilitatea firmei aveau valori ceva mai mici de 5.000 de lei, prag de la care nu mai este permisă plata în numerar. Niciuna dintre cele trei firme care apăreau drept furnizori ai Albăcazăpada SRL nu făcuse în fapt afaceri cu aceasta. De altfel, două dintre firme nici măcar nu mai funcţionau. Una se închisese cu trei ani înainte să intre în relaţii contractuale fictive cu Abăcazăpada SRL.

Atât pe parcursul procesului, cât şi în contestaţia împotriva sentinţei judecată de Curtea de Apel, Diaconu a afirmat că tranzacţiile fuseseră reale, deşi probatoriul prezentat de procurori arăta altceva. Magistraţii au considerat însă faptele ca fiind dovedite, analizând dosarul doar din perspectiva prejudiciului creat. Pe parcursul judecării apelului, în martie anul trecut, legislaţia fiscală a fost modificată. Astfel, evaziunea fiscală nu mai este pedepsită dacă prejudiciul nu depăşeşte 100.000 de euro şi dacă acesta este achitat integral, inclusiv o penalizare de 20%. Diaconu reuşise să plătească banii imputaţi de fisc, în două rate. "Prin urmare, îi sunt pe deplin aplicabile dispoziţiile legale anterior menţionate, urmând a se pronunţa o soluţie de încetare a procesului penal ca urmare a constatării incidenţei cauzei de nepedepsire", au precizat magistraţii Curţii de Apel. Aceştia au decis încetarea procesului penal, ca şi ridicarea sechestrului pus pe apartamentul lui Diaconu. Pentru ca acesta să redevină însă curat în faţa legii, el va trebui să mai plătească 13.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare ocazionate de judecarea cauzei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.