anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Administratorul insolventei „Fortus SA” tocmai a mai înhăţat 3,6 milioane lei

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (16)
 • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (16)
- +

Datoriile combinatului ieşean s-au diminuat în ultima perioadă cu 22%. Cele mai multe obligaţii au fost stinse prin darea în plată.

Deşi se apropie cu paşi repezi de cel de-al patrulea faliment, combinatul Fortus din Iaşi a reuşit să se scuture de o parte din datoriile pe care le avea către furnizori şi salariaţi. Din cele 473,8 milioane de lei, cât era cuntumul datoriilor în 2016-2017, conform tabelului definitiv al creanţelor, 106,8 de milioane au fost achitate, adică 22% din total. Mare parte din datorii au fost stinse însă prin darea în plată către Primărie (87 milioane de lei) şi Apavital (3,1 milioane de lei). Conform raportului privind situaţia financiară a averii debitorului, care a fost publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă din 26 septembrie a.c., Fortus are în prezent datorii în valoare de 366,9 milioane de lei.
 
Tabelul cu creanţe, reactualizat de administratorul judiciar, Todor Ignaţie, arată clar că din total, 172,5 milioane sunt creanţe garantate, 44,1 milioane sunt creanţe salariale, alte 19,4 milioane sunt creanţa chirografare. Cea mai mare creanţă aparţine Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), către care ar trebui să primească 172,5 milioane de lei, acestea fiind creanţe sub condiţie suspensivă. În această sumă intră şi datoriile către ANAF, care reprezintă aproximativ 90% din total. Amintim cititorilor că AAAS are o sentinţă dată de judecătorul sindic din Tg. Mureş, locul unde se judecă dosarul Fortus, prin care este obligată să-şi recupereze datoriile prin darea în plată. Până în prezent, sentinţa nu a fost executată, AAAS evitând prin orice mijloc să primească activul funcţional în acest fel. În perioada 21 aprilie – 31 august, Fortus a înregistrat venituri realizate de 27,8 milioane de lei şi pierderi de 12,6 milioane de lei, deoarece cheltuielile aferente perioadei s-au ridicat la 40,5 milioane de lei. „În această perioadă s-au realizat încasări în valoare totală de 954.475 de lei, din care: încasare din vânzare active în valoare de 487.500 de lei şi încasare din vânzare mijloace fixe în sumă de 437.600 de lei”, se arată în BPI-ul din 26 septembrie. Printre alte plăţi de genul: servicii pază în valoare de 418.100 de lei, expertiză raport evaluare (55.200 lei), servicii dezmembrări (24.400 de lei), salarii pentru salariaţii activi (6,1 milioane de lei), se numărăr şi remuneraţia administratorului judiciar, în sumă de 3,6 milioane de lei. 

Ce se mai vinde din „cadavrul” combinatului

Cu un picior în groapă şi cu datorii încă uriaşe, Fortus are totuşi şi bani puşi deoparte, pe care administratorul judiciar ţine lacătul. „Soldul disponibilităţilor băneşti la data de 31 august a fost în valoare de 6,8 milioane de lei şi 30.000 de euro, din care: suma de 6,3 milioane de lei şi suma în euro disponibilităţi băneşti la BRD Iaşi, suma de 3.100 de lei disponibilităţi la Libra Internet Bank iar suma de 11.700 de lei soldul caseriei. Menţionăm faptul că la Libra Bank a fost constituit un depozit în valoare de 502.300 de lei”, arată Todor Ignaţie în raportul financiar. Tot în perioada mai sus menţionată s-a continuat scoaterea la vânzare a bunurilor combinatului, bunuri în valoare totală de 3,6 milioane de euro pentru care creditorii au votat ca să fie înstrăinate şi care se află şi acum la licitaţie.

Este vorba de terenul de sport în suprafaţă de 3.375 mp, preţul de strigare fiind 104.700 de euro, hală forjă uşoară şi de matriţare în suprafaţă de 4.300 de mp, terenul aferent de 12.300 mp, anexe, căi de acces, toate la preţul de un milion de euro. De asemenea, Administratorul judiciar a mai scos la vânzare şi gospodărirea de nisip de la Turnătoria de Fontă şi terenul aferent de 3.600 mp, tot la preţul de 988.000 de lei, echivalentul a 200.000 de euro. Alte bunuri evaluate la 1,3 milioane de euro constau în utilaje tehnologice neesenţiale. Licitaţiile publice au loc în fiecare săptămână, la Tg. Mureş, joia, de la ora 13, până când se reuşeşte vinderea bunurilor. 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.