anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Administratorul judiciar Fortus, cercetat pentru furt şi înşelăciune. „Se încearcă să se dea un tun„

GALERIE
Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (1)
 • Ruine Fortus - FOTO Andrei DISCA (1)
- +

 „AAAS vrea să se eschiveze de la obligaţia legală de a prelua prin dare în plată  activele, care ar duce la acoperirea creanţelor”, se apară administratorul judiciar.

Circul celei mai lungi insolvenţe din regiunea Moldovei, insolvenţa Fortus, continuă cu acuzaţii grave la adresa celui care administrează acum combinatul. Todor Ignaţie, cel de-al 10-lea administrator al fabricii, este acuzat de către creditorul majoritar de furt calificat, distrugere, înşelăciune, gestiune frauduloasă, fals în înscrisuri, traficarea averii debitorului, etc. Administratorul spune că acuzele nu sunt justificate şi că este nevinovat.  Acuzaţiile sunt aduse de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, instituţia care are de recuperat 172,5 milioane de lei de la firma ieşeană. În această sumă intră şi datoriile către ANAF, preluate de AAAS. Mai mult de atât, creditorul majoritar cere înlocuirea administratorului pe motiv că este neprofesionist şi că a încălcat legea în repetate rânduri. În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă de la Registrul Comerţului din 22 octombrie, AAAS convoacă adunarea creditorilor, pe ordinea de zi fiind trecută supunerea spre dezbatere şi aprobarea înlocuirii administratorului judiciar. Reprezentanţii AAAS, prin preşedintele Florian Geantă, precizează că este necesară o astfel de convocare deoarece administratorul Fortus are, în opinia lor, următoarele capete de acuzare: „Neprofesionalism şi rea credinţă de care a dat dovadă în coordonarea şi realizarea procedurii de reorganizare a Fortus SA, devalizarea, distrugerea, dispariţia şi descompletarea unor active, prezentarea către judecătorul sindic a unor aspecte legate de patrimoniu în contradicţie cu realitatea, purtare abuzivă faţă de creditorul majoritar şi încercarea de înlăturare a acestuia din procedură, relizarea de operaţiuni în dauna averii Fortus, refuzul de a convoca adunarea creditorilor, etc”, se arată în document.

„Acolo s-a furat în stil mare”

Mai mult de atât, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi se fac deja cercetări în această direcţie iar părţile implicare au fost deja chemate la audieri.„Există o cercetare penală pe rol la IPJ Iaşi, au fost făcute nişte plângeri la începutul anului, completate ulterior cu nişte precizări punctuale cu privire la nişte fapte constatate. Urmează ca organele de cercetare să constate aceste fapte şi cine sunt vinovaţii. Starea reală este de fapt că patrimoniul Fortus a fost devalizat la modul cel mai crâncen. Iar organele de cercetare penală s-au mişcat foarte încet. Starea de tensiune dintre noi şi administratorul judiciar este în continuare din cauza dării în plată a unor active care de fapt nu au valoarea creanţelor, adică ce vor să ne dea nu costă 52 de milioane de euro, ci vreo 10 milioane de euro, pentru că au terenuri. Acolo s-a furat în stil mare. Acolo nu mai există decât carcase goale. Statul a făcut aceste plângeri, marţea trecută a fost audiat în primă fază Todor Ignaţie, mai urmează şi alţii”, a explicat o sursă din cadrul AAAS.

„Denunţul nu este motivat”

Contactat telefonic, administratorul judiciar al Fortus a confirmat că a fost chemat la audieri dar spune că plângerea penală făcută pe numele lui nu este întemeiată. „Sunt nişte aberaţii. AAAS face tot ce poate împotriva Fortus, nu ne lasă să vindem nimic, ne împiedică să valorificăm. Nu se conformează nici sentinţei judecătoreşti, este de neconceput un astfel de comportament? Au convocat adunarea creditorilor, nu au voie legal să facă asta, conform legii au voie să ceară convocarea, dar ei sunt un stat în stat! Ei folosesc chichiţele, cum este plângerea penală, care este absolut nejustificată, ca să tragă de timp. Ei vor să tergiverseze procedura, cum fac de altfel de un an de zile. Denunţul nu este motivat. Nu înţeleg cu ce am devalizat averea debitorului, cu ce? De altfel, convocările acestea făcute de AAAS au fost suspendate de judecătorul sindic, întrucât şi el a considerat că sunt ilegale. AAAS vrea să se eschiveze de la obligaţia legală de a prelua prin dare în plată  activele, care ar duce la acoperirea creanţelor. Dacă ne-ar lăsa să valorificăm bunurile Fortus, creanţele ar fi acoperite, zic eu, în proporţie chiar de 100%”, a declarat Todor Ignaţie, administratorul judicial al Fortus.  

„Acolo se poate turna un film de groază”

Acesta mai susţine faptul că nu consideră că a  greşit faţă de debitoare şi legile acestei ţări. Pe de altă parte, reprezentanţii AAAS sunt ferm convinşi că din cadavrul Fortus se vrea distrugerea totală. „Acolo se încearcă să se dea un tun, un super tun. La Fortus nu se mai poate face nimic, cu nicio investiţie, dacă aţi merge şi aţi vedea ce e acolo, e ca în filmele de război, acolo se poate turna un film de groază, e cadrul perfect! Noi încercăm pe căi legale, am dat la IPJ şi situaţia cu inventarul făcut de AAAS. E adevărat că există o hotărâre a judecătoarei prin care suntem obligaţi să luăm în plată, şi trebuie executată, dar cum să-mi dai active care nu valorează mai puţin decât trebuie să-mi dai? Vor să ne scoată din procedură, că a mai rămas cam jumătate din Fortus şi vor să rămână singuri, să facă ce vor. Noi mereu i-am cenzurat, arătând că nu e legal ce fac. Avem plângere şi la CSM împotriva judecătorului sindic”, a mai precizat sursa noastră din cadrul AAAS. Cu privire la audieri şi cercetări, reprezentanţii IPJ Iaşi confirmă existenţa unui dosar în care Todor Ignaţie este cercetat pentru devalizare şi furt calificat în cadrul procedurii de insolvenţă Fortus, dar că cercetările se află în curs de desfăşurare şi nu pot da mai multe detalii despre caz. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Nichita DANILOV

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Mărturisesc că scriu aceste rânduri cu mâhnire. Cu întristare. (...) Prin anii '86 am apărut amândoi, într-adevăr, pe pagina întâi a revistei Dialog. Eu, cu o poezie intitulată Senin, domnia sa cu un tablou cu Ceauşescu. A ieşit un scandal de proporţii. Revista Dialog a scăpat ca prin urechile acului, era cât pe ce să fie desfiinţată după acest incident.

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Michael ASTNER

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate (III)

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.