Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Administratorul special al Fortus SA este pe făraş. El are o retribuţie uriaşă

GALERIE
Ruine Fortus Remus Vulpescu
  • Ruine Fortus Remus Vulpescu
- +

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a convocat în penultima săptămână din februarie pentru schimbarea din funcţie a lui Remus Vulpescu. Acesta nu a dat pe la Iaşi nici în momentul în care a fost investit în funcţie.

După doi ani de zile în care reprezentantul acţionarilor de la fostul Combinat de  Utilaj Greu a fost prezent în procesul de insolvenţă a societăţii doar cu numele, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) cere măsuri de revocare a acestuia. Creditorul majoritar (60% din capitalul social) cere lichidatorului judiciar să convoace Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societăţii Fortus pentru a vota revocarea actualului administrator special, Remus Vulpescu. Cererea a fost înregistrată la Tribunalul Specializat Tg. Mureş pe 18 ianuarie a.c. şi vizează convocarea din data de 22 februarie, în care se va alege şi un administrator special nou. Schimbarea ar fi benefică în opinia unora dintre acţionari, deoarece activitatea lui Remus Vulpescu în acest dosar de insolvenţă este mai mult decât ştearsă. Acesta nu a fost prezent nici măcar la propria numire pe această funcţie, în august 2015. „Avea obligaţia să fie prezent şi trebuia să arate că are asigurare profesională. Ultima intervenţie a lui Vulpescu a fost pe 30 octombrie 2015, când s-a respins falimentul cu numărul trei. Conform articolului 5, aliniatul 1, administratorul special avea puterea să ceară intrarea în faliment. Combinatul nu are Consiliu de Administraţie, era datoria administratorului special să invoce adunarea generală, dacă existau pierderi. Avem de-a face cu un formalism şi o mimare a legii, specifică timpului în care trăim. Cât e de secretă situaţia Fortus?”, se întreabă Florin Rugină, mic acţionar al societăţii intrare în insolvenţă de 11 ani de zile.

Ce spun declaraţiile de avere?

Menţionăm faptul că administratorul special nu a fost prezent la nicio întâlnire la care a fost invitat în ultimii ani, pentru a apăra interesele acţionarilor, aceştia simţindu-se nereprezentaţi în realitate. Dacă analizăm declaraţia de avere, observăm faptul că pentru titlul de administrator special Fortus, Remus Vulpescu încasează un net de aproximativ 3.000 de lei pe lună, brutul fiind de 4.300 de lei. Dacă ar fi să calculăm câţi bani a încasat de la Fortus, din 2015 până în 2018, suma s-ar ridica în jurul sumei de 87.000 de lei net. Menţionăm faptul că într-o şedinţă de la începutul anului trecut, nici nu se ştia exact dacă acesta mai este administrator special ori nu. În BPI de pe 13 martie, există specificarea că în şedinţa din Camera de Consiliu de la Tg. Mureş, care a avut loc pe 23 februarie, consilierul juridic Emil Ivan, reprezentantul creditorilor AAAS, a menţionat verbal faptul că “Remus Vulpescu nu mai are calitatea de administrator special al debitoarei Fortus”. După ce am publicat aceste informaţii în cotidianul nostru, printr-un alt BPI, s-a rectificat informaţia, menţionându-se că a fost o greşeală şi că Vulpescu este în continaure pe această funcţie.

Fortus are în bănci în jur de două milioane de lei

În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă  din 25 ianuarie 2018, găsim un raport privind situaţia financiară  a averii Fortus, care spune că în perioada 21 octombrie – 31 decembrie 2017, s-au realizat încasări de 2,4 milioane de lei, (vânzare cale ferată - 1,7 milioane de lei, garanţie licitaţie în valoare de 545.000 de lei, vânzare mijloace fixe de 109.000 de lei, deşeu nisip în valoare de 11.000 de lei şi încasare din chirie de 1.400 de lei). Tot în aceeaşi perioadă, s-au efectuat plăţi în valoare de 3,7 milioane de lei, astfel:  pentru salarii 2 milioane de lei, pentru servicii pază 200.000 de lei, obligaţii bugetare aferenta salariilor în valoare de peste 391.000 de lei, energie electrică restantă către Neptul SA în valoare de 263.000 de lei, servicii dezmembrări de peste 100.000 de lei, etc. „Soldul disponibilităţilor băneşti la data de 31. 12.2017 a fost în valoare de 1,2 milioane de lei şi 30.000 de euro, din care: suma de 721.000 de lei reprezintă disponibilităţi băneşti la BRD, suma de 30.000 de euro reprezintă disponibilităţi băneşti la BRD, suma de 3.200 de lei reprezintă disponibilităţi băneşti la Libra Internet Bank iar suma de 6.900 de lei reprezintă soldul casieriei. Menţionăm faptul că la Libra Bank a fost constituit un depozit în valoare de 500.000 de lei, astfel că soldurile disponibilităţilor băneşti aflate în conturile bancare a fost în valoare de 1,731.000 de lei şi 30.000 de euro”, se precizează oficial în raport. Florin Rugină, mic acţionar al firmei, susţine că nu reuşeşte să înţeleagă cum Consiliul Local Iaşi a votat darea în plată, prin care Primăria şi-a recuperat cranţele „cu vârf şi îndesat”. „Iaşul a trăit o serie de eşecuri, am pierdut titlul de Capitală Europeană a Culturii, de Capitală a Tineretului... când CL a aprobat darea în plată de la Fortus, cei 25 de consilieri  ştiau de plata la notar de un milion de lei? Când au ridicat mâna, au ştiut? În legătură cu ilegalitatea acestui demers, am făcut o sesizare şi la Prefectură, în care cer anularea a hotărârii de consiliu 574 din 28 decembrie 2017, ca fiind nelegală. Îmi doresc să vorbesc măcar cu unul dintre consilierii locali, însă fug toţi de mine, deoarece am după mine documente care «strigă». Eu am un drept constituţional, de ce nu mi se respectă?”, încheie acesta revoltat. 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri