Administratorul unei firme amărâte a dat de belea: nu a înregistrat 6 facturi în 2016 și 2017 ca să nu devină plătitor de TVA
Fostul patron al unei mici întreprinderi textile a trecut la mustață pe lângă penitenciar. Pentru ca firma să rămână neplătitoare de TVA, ca microîntreprindere, a „uitat” să înregistreze câteva facturi în contabilitate. A produs bugetului de stat o pagubă de 12.700 lei, dar Fiscul a cerut în instanță de 15 ori mai mult. A fost prins și condamnat pentru evaziune fiscală. Firma a dat faliment.
YSA Textil SRL a fost înființată în 2015, funcționând în lohn și fabricând bluze, rochii, hanorace, tricouri și alte articole textile. Lucra practic pentru un singur client, Portextile SRL. Aceasta primea materia primă de la clientul final, tăia tiparele, iar după manoperă materialele erau transportate cu o autoutilitară la YSA Textil SRL, care se ocupa de cusut, tăiat ațele și controlul calității produselor. Marfa era trimisă înapoi la Portextile SRL cu aceeași autoutilitară. Aici se făcea controlul final, se ambala marfa, se eticheta și era trimisă clientului final.
Un control efectuat de Administrația Județeană a Finanțelor Publice în 2020 a descoperit nereguli în contabilitatea YSA Textil SRL. O factură emisă în decembrie 2016 și alte cinci din prima jumătate a lui 2017 nu fuseseră înregistrate în contabilitate. Tranzacțiile apăreau însă în contabilitatea Portextile SRL. Valoarea facturilor lipsă de la YSA Textil nu era mare, totalizând aproape 70.000 lei, dar faptul reprezenta un act de evaziune fiscală. Dacă factura din decembrie 2016, în valoare de 14.235 lei ar fi fost înregistrată în contabilitate, cifra de afaceri anuală a firmei ar fi ajuns la 234.126 lei. Ar fi depășit astfel pragul de 220.000 lei stabilit de lege de la care ar fi devenit plătitoare de TVA. Fără factura respectivă, cifra de afaceri pe 2016 a fost de doar 219.860 lei, sub pragul legal. Similar, cifra de afaceri pe 2017 fusese scăzută artificial la 216.826 lei.
Depășirea pragului de 220.000 lei însemna pentru YSA Textil și schimbarea regimului de impozitare. A fost calculat un prejudiciu total de 12.684 lei: 2.098 lei din impozitul pe venitul microîntreprinderii și 10.586 lei din TVA pe care ar fi trebuit să-l plătească. Urmarea a fost un dosar penal înaintat instanței de Parchetul de pe lângă Tribunal în decembrie anul trecut, în care Nicu Constantin Pricop a fost acuzat de evaziune fiscală. La acea dată, YSA Textil era deja istorie. Dăduse faliment în martie 2023.
Faptele erau clare, așa că procesul a avut doar patru termene. Singurul lucru pe care l-au avut judecătorii de stabilit a fost cine se făcea vinovat de evaziune. În fața instanței, Pricop a spus că nu el se ocupa de contabilitatea firmei, ci o persoană despre care nu a putut da însă date de identificare. Nu știa de ce facturile nu fuseseră înregistrate. Dintr-o adresă a ITM a rezultat însă că în cadrul YSA Textil nu existau alte persoane care să aibă printre atribuțiile de serviciu încheierea de contracte, încasarea de bani sau efectuarea de plăți, Pricop fiind singurul care cunoștea proveniența banilor care treceau prin firmă. Administratorul Portextile SRL a prcizat la rândul său că Pricop era singurul cu care discuta din partea YSA Textil. Ca urmare, apărarea inculpatului a fost respinsă.
Pricop a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. I s-a interzis totodată să mai administreze firme timp de doi ani. La începutul procesului, ANAF s-a constituit parte civilă, revendicând o sumă totală de 190.136 lei. Suma era de aproape trei ori mai mare decât valoarea facturilor lipsă din contabilitatea firmei evazioniste. Magistrații Tribunalului au constatat însă că raportul întocmit chiar de Fisc menționa un prejudiciu de doar 12.684 lei. Acesta, împreună cu cheltuielile judiciare de 4.800 lei, i-a fost imputat lui Pricop. Hotărârea Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi contestată.
Publicitate și alte recomandări video