Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Admişi la colegii de top în Iaşi, îşi ajută familiile şi li se pare normal să înveţe bine

GALERIE
eleva de 10 (1)eleva de 10
  • eleva de 10 (1)
  • eleva de 10
- +

Nu au făcut ore de pregătire în particular, în schimb, unii dintre ei au trebuit să-şi ajute părinţii în gospodărie.

„Ziarul de Iaşi” a realizat un top 10 cu cei mai buni elevi de la ţară, pe baza listei cu repartizările pentru clasa a IX. Aceştia au învăţat la şcoala din sat şi au reuşit fără pregătire suplimentară cu un profesor să obţină note foarte mari la Evaluarea Naţională şi o medie de admitere ce se apropie de 10.

În topul nostru, elevul de pe locul 10 a intrat cu media 9,67 la Colegiul Naţional. Astfel, primul elev de la ţară trecut pe lista de repartizare în ordinea mediilor de admitere este Ioana Balan din Tomeşti, cu 9,84, Diana Ioana Grigoriu din Leţcani, cu 9,83, Marina Vladina Vasilachi din Belceşti, cu media de admitere 9,79, Georgiana Ungureanu din Valea Seacă, cu media 9,78, Vlad Ilie Luchian din Tomeşti cu 9,74. Pe locul şase se află George Babanu din Belceşti cu media 9,73, pe locul şapte Tudor Gabriel Vasluianu din Heci, cu media de admitere 9,71, urmează Luiza-Maria Gospodaru din Miroslăveşti tot cu media 9,71, Elena Chişcă din Tătăruşi cu 9,67 iar pe locul 10 în topul nostru este Teodora Avdei din Focuri, care a intrat la liceu cu media de admitere 9,67.

De menţionat că aceşti copii, chiar cei din vârful topului, au învăţat singuri acasă şi în timpul orelor cu profesorii, fără ca părinţii acestora să cheltuiască bani cu ore suplimentare de pregătire la oraş ori cu profesorii de la şcoala de provenienţă.

Surori gemene cu medii mari, în aceeaşi clasă

O poveste interesantă este în familia elevei aflate pe primul loc în topul celor 10. Ioana Balan are o soră geamănă care a obţinut şi ea o medie de admitere mare. Este vorba de Georgiana care a intrat la acelaşi profil şi la aceeaşi şcoală cu sora sa, având media 9,52. Ioana, eleva care provine de la o şcoală din mediul rural şi care a obţinut cea mai mare medie de admitere a luat nota 10 la matematică la Evaluarea Naţională, 9,65 la proba scrisă de la limba română şi a avut o medie de absolvire de 9,90.

„Am învăţat singură, am lucrat înaintea examenului mai mult ca de obicei, foarte mult de pe culegeri. Am avut trei culegeri la română pentru că acolo nu eram destul de bună. La aceste două discipline mă pregătesc de la începutul anului împreună cu sora mea geamănă care a fost în aceeaşi clasă cu mine. Am lucrat împreună acasă”, spune Ioana.

Cele două surori şi-au împărţit timpul astfel încât să aibă şi momente de relaxare. Deşi sunt absolvente de gimnaziu, joaca este o activitate la care nici un copil n-ar renunţa prea curând.

„Amândouă suntem pasionate de matematică, am făcut aceleaşi teste din culegere, am învăţat fără profesor, la şcoală am făcut însă variante cu clasa”, adaugă Georgiana, sora Ioanei.

Georgiana a obţinut aceeaşi notă la matematică, 10 iar la română 8,80. Media la examen a fost 9,40 şi i-a permis să rămână alături de sora sa şi la liceu. Fetele au fost repartizate în aceeaşi clasă la mate-info la Colegiul „Racoviţă”, însă spun că nu vor sta în aceeaşi bancă, deoarece nici în gimnaziu nu au stat. Cei doi profesori care le-au pregătit timp de patru ani de zile sunt Lucia Raţă, profesoară de română, şi Liliana Aruştei, profesoară de matematică, ambele dascăli la Şcoala Gimnazială „D.D. Pătrăşcanu” din Tomeşti.

Nu vor recompensă de la părinţi pentru rezultatele lor

Eleva de pe locul al II-lea, Diana Grigoriu, a intrat la Colegiul Naţional la profilul Filologie. Aceasta a obţinut nota 10 la limba română şi 9,60 la matematică la evaluare, iar media de absolvire a fost de 9,94. Ca şi elevele de mai sus, Diana a învăţat singură acasă. Cu tatăl plecat la muncă în Italia şi mama la serviciu, Diana a trebuit să se ocupe şi de sora sa mai mică, în vârstă de 11 ani, dar şi de gospodărie. Mândria părinţilor însă nu cunoaşte limite, iar Diana spune că nu-şi doreşte nicio recompensă de la aceştia. Ei i se pare normal să înveţe bine.

„Îmi place româna, de aceea m-am înscris la Filologie la Naţional. O perioadă nu eram sigură, m-am decis în ultima clipă. Pentru că satul e aproape de oraş o să fac naveta la şcoală. Pe viitor aş vrea să studiez la Facultatea de Drept sau de Psihologie, în orice caz, un profil uman”, povesteşte Diana în timp ce arată carnetul de note din clasa  a VIII-a plin de medii de 10.

De mică a luat coroniţă, iar faptul că îşi face părinţii mândri de ea este singura recompensă pe care o poate primi. Profesorii care au pregătit-o în cei patru ani de zile sunt Alina Teodor, profesoară de limba română, şi Hermina Romaşcu, profesoară de matematică, ambele cadre didactice la Şcoala Gimnazială din Leţcani.

„Câteodată o certam să nu mai înveţe”

Pe locul al III-lea în clasamentul nostru este Marina Vladina Vasilachi, care a intrat la colegiul „C. Negruzzi” la profilul mate-info cu media de admitere 9,79. Aceasta a luat nota 10 la matematică, 9,60 la română şi a absolvit gimnaziul cu media 9,79.  La fel ca şi carnetul Dianei, carnetul Marinei este plin cu medii de 10, pe ici, pe colo câte o medie de 9 rătăceşte.

„Am vrut la Negruzzi deoarece mi-a plăcut şcoala, clasele şi atmosfera. Am dat o olimpiadă judeţeană acolo şi mi-am spus că acest liceu este locul unde mă pot realiza. Îmi este un pic frică cu adaptarea, mi-am căutat deja pe Facebook viitorii colegi, doar 8 suntem din afară, restul au învăţat tot la Negruzzi în gimnaziu. Am ales mate-info pentru că şi fratele meu a făcut acest profil şi mă simt mult mai relaxată când învăţ la matematică, e mai tehnic decât la română unde trebuie să ai şi imaginaţie şi creativitate”, spune tânăra.

Deja s-a gândit şi ce o să urmeze după liceu. Şi-ar dori să urmeze Facultatea de Drept în Elveţia, deoarece are o mătuşă care a urmat această facultate acolo şi crede că i-ar plăcea şi ei. Însă ia în calcul şi Facultatea de Automatizări şi Calculatoare de la „Asachi”. S-a pregătit mai intens la matematică decât la română şi spune că a ajutat-o mult şi profesoara sa de la şcoală.

Dintre colegii alături de care a învăţat la Belceşti, doar trei elevi au reuşit la o şcoală în Iaşi, restul au rămas la Liceul Tehnologic din sat. Profesorii care i-au predat la clasă timp de patru ani sunt Vasile Aparascăi, profesor de limba română, şi Gheorghe Pâţâligă, profesor de matematică, ambii dascăli la Liceul Tehnologic „V.M. Craiu” din Belceşti. Nici ea nu vrea vreo recompensă pentru rezultatele bune la învăţătură. Dacă o parte din elevii de la oraş cu medii mari sunt deja plecaţi în vacanţe ca premii de la părinţi, Marina spune că are tot ce-i trebuie şi că învaţă pentru viitorul ei.

„Este un copil ambiţios, câteodată o certam să nu mai înveţe, să mai ia o pauză să nu-i fie rău! Mereu a învăţat, pe semestrul doi anul acesta a avut media 10 la toate”, spune Luminiţa Vasilache, mama fetei. Acum, Marina spune că se odihneşte o perioadă după acest examen. Se trezeşte mai târziu dimineaţa, mai vizionează câte un film ori se dă în leagănul din faţa casei.

Visează să se facă medic

Tot din aceeaşi localitate se află şi elevul de pe locul VI din topul nostru. George Babanu a obţinut media 9,65 la evaluara naţională. El a luat 9,80 la matematică şi 9,50 la română. Media de absolvire a fost 9,98 iar în timpul şcolii, cei doi colegi au fost mereu în concurenţă. Evident la ore, ei rămânând buni prieteni.

„M-am pregătit singur acasă şi cu colegii la şcoală. Mie îmi plac mai mult ştiinţele şi după ce termin liceul vreau să dau la Medicină la Iaşi. La disciplinele de la examen am învăţat încă din timpul anului, pe lângă teme mai lucram în plus câteva exerciţii”, mărturiseşte George.

Acesta a fost pregătit la clasă de aceiaşi profesori, fiind coleg cu Marina şi a absolvit aceeaşi şcoală. Elevul aflat pe locul patru în top, Georgiana Ungureanu, din Valea Seacă, a fost repartizat la Colegiul Naţional „M. Sadoveanu” din Paşcani, liceul catalogat ca fiind cel mai bun din judeţ, cu excepţia municipiului. Aceasta a absolvit Liceul Tehnologic din comună cu media 9,69 şi a obţinut media 9,82 la evaluarea naţională. Georgiana a luat 9,70 la matematică şi 9,95 la română.

Următorul elev, Luchian Vlad Ilie, a absolvit Şcoala Gimnazială „Pătrăşcanu” din Tomeşti cu media 9,97 şi a obţinut media 9,67 la evaluare. A luat 9,40 la română şi 9,95 la matematică, fiind foarte aproape de nota 10 la această disciplină. Acesta a fost repartizat la mate-info la Colegiul Naţional, având o medie de admitere de 9,74.

Următorul elev admis cu o medie bună este Tudor Vasluianu, care a învăţat la Şcoala Gimnazială din Heci, iar acum va începe din toamnă cursurile la Ştiinţe ale Naturii la Liceul „Miron Costin” din Paşcani. Acesta a obţinut media 9,70 la evaluare, 10 la matematică şi 9,40 la română, iar media de admitere a fost de 9,74.

Pe locul opt se află Luiza Maria Gospodaru din Miroslăveşti, care a intrat la acelaşi profil şi liceu ca elevul de pe locul şapte. Ea a obţinut 9,65 la evaluarea naţională, 9,89 media de absolvire, la matematică a luat 9,70, iar la română 9,60.

Elevul de pe locul nouă, Elena Chişcă, a obţinut media la examen 9,67, luând 9,25 la română şi 10 la matematică. Aceasta a absolvit gimnaziul cu media 9,83 şi a intrat la Filologie la Colegiul „M. Sadoveanu” din Paşcani.

Elevul de pe locul zece a terminat şcoala la Liceul Tehnologic din Focuri cu media de absolvire 9,90. Teodora Advei a fost repartizată la mate-info la Colegiul Naţional din Iaşi cu media de admitere 9,67. Aceasta a obţinut 9,70 la matematică la examen şi 9,50 la română. Toţi aceşti elevi urmează să se prezinte la şcolile la care au fost repartizaţi pentru a-şi depune dosarele de înscriere.

Şefa IŞJ: „Recomand directorilor din şcolile din Iaşi să susţină integrarea lor”

“În fiecare an există şi satisfacţia de a constata faptul că sunt copii la sate care învaţă bine, iar acest lucru arată că nu există o inegalitate de şanse între cei de la ţară şi cei de la oraş. Asta dovedeşte şi că acolo sunt profesori buni, dedicaţi, care ajung să-i aducă pe elevi la acest nivel. Aceşti copii sunt modele pentru toţi elevii din mediul rural, însă acestea sunt cazuri rare, rezultatele majorităţii acestor copii sunt mediocre şi pentru că nu există implicarea familiei. Părinţii nu se gândesc că există o latenţă cognitivă şi de regulă îi opresc la şcolile cele mai apropiate de casă. Pe cei care au intrat la şcolile cele mai bune din Iaşi îi felicit pentru rezultatele lor foarte bune, apreciem acest lucru, şi pe ei şi pe profesorii lor de matematică şi limbă română. Recomand directorilor din şcolile din Iaşi să susţină integrarea lor, pentru ca aceştia să nu aibă sentimentul că sunt singuri în clase în care aproape toţi se cunosc şi au fost colegi în gimnaziu. Dincolo de şcoală şi învăţătură, aceştia trebuie implicaţi în proiecte care le pot desăvârşi personalitatea”, a declarat Camelia Gavrilă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri