Admitere: Se bat francezii pe locurile de la UMF, dar este dezastru la Farmacie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 28.07.2021

Admitere: Se bat francezii pe locurile de la UMF, dar este dezastru la Farmacie

GALERIE
admitere
  • admitere
- +

Universitatea de Medicină şi Farmacie a finalizat procesul de înscriere pentru examenul de admitere care va avea loc fizic, faţă în faţă, pe 25 iulie.

Numărul de candidaţi este similar cu cel de anul trecut, fiind uşor scăzut: 2.226 de tineri vor să urmeze o specializare medicală în anul universitar care începe din toamnă, faţă de 2.337 câţi au fost anul trecut.

Am înregistrat un număr mai mic cu 111 candidaţi faţă de anul trecut şi înregistrăm o concurenţă de 3,87 pe loc la Medicină Generală, faţă de 4,22 cât am avut anul trecut. Din 2016 am crescut mereu, am pornit de la 1,7 candidaţi pe un loc de atunci. Anul acesta înregistrăm o creştere semnificativă la Medicină Dentară - o cifră de 3,83 pe loc, ceea ce pentru noi este o surpriză, un lucru de luat în calcul, un interes ridicat al tinerilor“, a explicat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iaşi.

Ca în ultimii ani, nu au existat probleme legate de acoperirea locurilor la Medicină, unde sunt 1.177 de candidaţi înscrişi pe 304 locuri la buget, o concurenţă de 3,87 pe loc.

Cea mai mare concurenţă este în momentul de faţă la Nutriţie şi Dietetică, unde la buget sunt 58 de candidaţi pe 9 locuri, cu o concurenţă de 6,44 pe loc.

Cea mai mare dezamăgire o constituie Facultatea de Farmacie, care continuă trendul puternic descendent, vizibil şi la nivel naţional: doar 45 de candidaţi pe 90 de locuri la buget şi 70 la taxă, în contextul în care, spre exemplu, anul trecut au fost 75.

„O problemă avem la Farmacie, care este şi la nivel naţional. Pe noi poate ne va salva faptul că am înregistrat un nou program de licenţă - cosmetologie, şi vom organiza din septembrie un concurs de admitere pe acest program. Aprobările necesare nu au permis să putem să scoatem acum locurile la concurs“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Spre deosebire însă de alţi ani, o surpriză s-a înregistrat la admiterea străinilor pe locurile cu taxă în valută proveniţi din Franţa. Faţă de anul trecut, când au fost 253 de candidaţi, anul acesta sunt, până în momentul de faţă, 736 de dosare depuse. Creşterea este cu atât mai interesantă cu cât anul acesta, pe baza unei înţelegeri între toate cele şase universităţi de profil la nivel naţional, taxa pentru locurile cu taxă în valută a crescut de la 5.000 de euro la 7.500 de euro. Numărul de locuri a rămas acelaşi.

„În aceste condiţii, avem un interes crescut al candidaţilor pentru programele în limba franceză, la Medicină Generală avem o concurenţă de 4,22 pe loc, la Medicină Dentară avem 3,42 pe loc. La locurile cu predare în limba engleză, la Medicină Generală avem 1,1 pe loc, iar la Medicină Dentară avem 0,83 pe loc. Per total eu spun că stăm foarte bine şi că vom ocupa toate locurile. Aleg să vină la noi pentru că şcoala medicală românească este bună“, a precizat rectorul UMF.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimul val

Cătălin ONOFREI

Ultimul val

Câţi oameni au înţelepciunea de a se îndoi de lucrurile în care cred cu atâta tărie?

Filmuletul zilei

opinii

Măştile lui Adrian Marino (II)

Florin CÎNTIC

Măştile lui Adrian Marino (II)

În preambulul centenarului de la naştere (5 septembrie) aş cere îngăduinţa ca să amorsez dezbaterea reluând acest text, în trei părţi, scris în 2015, la un deceniu de la moartea cărturarului. E o discuţie care se cuvine făcută fără patimă, dar şi fără parti pris-uri, pentru a descrie şi devoala măştile succesive care se întrevăd sub chipul sever, aulic, al ieşeanului apostat.

...Şi parfumul de tei în Copou

Radu PĂRPĂUȚĂ

...Şi parfumul de tei în Copou

Se întâlneau în jurul Universităţii. Se plimbau, ţinându-se de mână, pe dealul Copoului şi pe străzile din jur: până la Biblioteca Eminescu şi luând-o apoi câteva sute de metri spre Păcurari, până-n parcul Copou spre liceul Negruzzi sau prin încrengătura de uliţe repezi din sus de liceu, pe partea cealaltă până ieşeau în Sărărie - în acest din urmă loc chiar nu-i întâlnea nimeni cunoscut. Când se întâlneau cu vreun profesor de-al lor, le era ruşine şi îşi desprindeau repede mâinile, deşi - îşi dădeau seama - profesorul sau profesoara zâmbeau când îi vedeau. Lui i s-a părut că a văzut o dată un fel de înduioşare în ochii unei profesoare la vederea lor.

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

Alex VASILIU

Ion Baciu – O viaţă pentru o orchestră (II)

pulspulspuls

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

PULS

Iaca secretul dosarului surpriză care a adus un vice nou la Roznovanu!

Vă povesteam ieri aicea la rubricuţă, stimaţi telespectatori, despre cum s-a făcut şi s-a dres încât noul vice dat afară din USR, junele Ciorăpel, avea deja dosarul făcut, la cheie, ca să conteste în instanţă decizia partidului de a-l exclude, contestaţie fără de care omul ar fi rămas fără mandat şi, evident, ciuciu vice dup’aia. 

Caricatura zilei

După o analiză mai atentă, Rădoi a descoperit motivul pentru care România a luat bătaie de la Coreea

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.