Pentru că toamna se numără ,,bobocii”, majoritatea universităților din Iași și-au anunțat oferta de locuri rămase neocupate, săptămâna viitoare fiind programată sesiunea de toamnă pentru admiterea la studii de licență.
Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC)
Trei facultăți din cadrul instituției nu mai organizează sesiunea din septembrie, întrucât toate locurile au fost ocupate în prima sesiune de admitere, din iulie (Facultatea de Educație Fizică și Sport), iar facultățile de Drept și Informatică nu mai au locuri disponibile pentru candidații români.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) organizează, în perioada 6-9 septembrie 2024, o nouă sesiune de înscrieri pentru admiterea la studii de licență și master. Candidații au posibilitatea de a se înscrie online, pe platforma eadmitere.uaic.ro, sau prin depunerea dosarului la sediul facultăților și extensiilor UAIC.
Pentru studiile de licență sunt disponibile 2700 de locuri. Dintre acestea, 2280 de locuri pentru candidații români: 258 de locuri la buget (dintre care 13 locuri pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, 5 locuri pentru candidații cu cerințe educaționale speciale/dizabilități, 19 locuri pentru absolvenții de licee situate în mediul rural, 15 locuri pentru candidații etnici romi) și 2022 de locuri la taxă. De asemenea, 420 de locuri sunt alocate pentru candidații români de pretutindeni: 146 de locuri la buget (dintre care 67 de locuri la Extensia Bălți) și 274 de locuri cu taxă.
UAIC organizează admitere de toamnă pentru studii de licență și la extensiile universitare din Botoșani și Focșani. Astfel, la Extensia Botoșani sunt disponibile 9 locuri cu taxă la programul de studii Finanțe și Bănci (ID). La Extensia Focșani, candidații pot opta pentru programele de studii Limba și literatura română – Limba și literatura modernă (IF) – 20 de locuri la buget și 5 locuri cu taxă, Planificare teritorială (IF) – 4 locuri cu taxă și Istorie (ID) – 10 locuri cu taxă.
- Admiterea de toamnă la universităţile ieşene. Unde şi câte locuri sunt disponibile
Universitatea de Științele Vieții din Iași (USV)
La Universitatea de Științele Vieții din Iași înscrierea pentru admiterea pe locurile scoase la concurs în sesiunea de toamnă, va avea loc în perioada 2– 5 septembrie.
În total, la studii de licență, USV mai are disponibile 423 de locuri (231 de locuri la buget și 192 de locuri cu taxă).
Cele mai multe locuri rămase pentru sesiunea de toamnă, la fel ca anul trecut, sunt la Facultatea de Agricultură, 164 de locuri (94 la buget și 70 la taxă).
Alte cifre de școlarizare vizează Facultatea de Horticultură (70 locuri, dintre care 30 la buget și 40 la taxă), Facultatea de Ingineria Resurselor Animale şi Alimentare (82 locuri, 33 la buget și 49 la taxă), Facultatea de Medicină Veterinară (14 locuri, 5 la buget și 9 la taxă). De asemenea, sunt alocate 10 locuri pentru absolvenți de licee din mediul rural, absolvenți proveniţi din sistemul de protecţie socială (7 locuri la buget), rromi (7 locuri la buget), români de pretutindeni (65 locuri), persoane cu nevoi speciale/dizabilităţi (3 locuri), formarea cadrelor didactice (1 loc).
Admiterea în învăţământul superior agronomic se organizează de USV Iaşi pe baza criteriilor generale stabilite de Ministerul Educaţiei şi a regulamentului propriu.
Studiile din învăţământul universitar agronomic se încheie cu examen de licenţă, absolvenţii dobândind titlul de „inginer” în specializarea urmată, respectiv „licenţiat” în medicină veterinară sau biologie.
Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Gr.T.Popa” din Iași (UMF)
La UMF Iași, sesiunea de admitere va fi organizată în perioada 4-10 septembrie, zilele acestea urmând să fie publicat și numărul locurilor disponibile. Pe de altă parte, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF Iași) organizează admitere, în septembrie 2024, pentru o nouă specializare de licență: Audiologie și protezare auditivă, în cadrul Facultății de Bioinginerie Medicală. Aceasta este o specializare unică la nivel național, adresată viitorilor profesioniști în domeniul diagnosticării și tratării tulburărilor auditive, de echilibru și conexe.
Programul de licență se desfășoară pe o durată de 3 ani, totalizând 180 de credite ECTS. Planul de învățământ este conceput pentru a dezvolta competențele necesare practicii clinice, incluzând discipline axate pe evaluarea audiologică, selectarea și montarea echipamentului auditiv, precum și reabilitarea pacienților cu implanturi cohleare.
Pentru anul universitar 2024-2025, pentru acest program de licență sunt disponibile 30 de locuri, toate cu taxă, la valoarea de 4500 lei pe an.
Totodată, din această toamnă, apar trei programe noi de studii de masterat la UMF Iași: Cosmetică avansată și wellness, masterat profesional, pe durata a 2 ani (50 de locuri); Evaluarea siguranței produselor farmaceutice, masterat de cercetare științifică, pe durata a 2 ani (50 de locuri); Regulatory affairs – Reglementare şi autorizare ȋn domeniul farmaceutic, masterat de cercetare științifică, pe durata unui an (25 de locuri).
Taxa de studii, valabilă pentru toate cele trei programe de master, este de 3.600 lei/an.
În ceea ce privește Universitatea Tehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iași” (TUIASI), calendarul admiterii debutează luni, 2 septembrie, și se încheie pe 13 septembrie. Și în acest caz, numărul locurilor disponibile urmează să fie afișat.
Publicitate și alte recomandări video