anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Admiterea la TUIAȘI: O singură taxă de înscriere, un singur dosar pentru toate facultățile!

GALERIE
TUIASI
 • TUIASI
- +

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) este una dintre primele instituții de învățământ superior din țară care modifică structura admiterii pentru anul universitar 2017 – 2018. 

Admiterea va consta în depunerea unui singur dosar și plata unei singure taxe de înscriere, candidații putând opta pentru toate specializările de la toate facultățile Universității Tehnice, urmând a fi repartizați pe baza mediilor și a opțiunilor.

Spre exemplu, un absolvent de liceu care găsește atractive cinci specializări de la cinci facultăți ale Universității Tehnice va putea să își asigure un loc la buget la una dintre acestea, fără să depună cinci dosare separate și să plătească cinci taxe de înscriere. În același timp, dacă dorește în mod special să se concentreze pe o specializare, va putea trece, în ordine, pe fișa de înscriere, și opțiunile pentru buget și pentru taxă.

Facultățile de Automatică și Calculatoare (AC) și Arhitectură vor avea în continuare probe separate de admitere.

„Candidații la AC și Arhitectură pot selecta și celelalte facultăți, în momentul în care completează fișa de înscriere, dar există anumite restricții. Un candidat la AC va putea să se înscrie la toate facultățile, dacă nu va avea medie suficient de mare pentru buget și nu va vrea să rămână la taxă, mai puțin la Arhitectură”, a explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică la TUIAȘI.

Distribuirea ulterioară pe facultăți și specializări se va face automat cu o aplicație informatică, după ce se va încheia întreg procesul de admitere. Premianții de la olimpiadele naționale și internaționale vor putea opta pentru oricare dintre facultățile universității, în domeniul lor de studiu.

Conducerea TUIAȘI a luat în calcul, în toamna anului trecut, introducerea unui examen scris la admitere în această vară, dar rectorul instituției, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a explicat că decizia va fi amânată momentan fiindcă nu există o tendință de reducere a numărului de locuri bugetate la licență la nivel național.

„Am susținut și rămân în continuare partizanul unui test la admiterea la studiile universitare de licență, așa cum am afirmat încă de la începutul mandatului meu. În același timp însă, prin pozițiile pe care le ocup în prezent în Biroul Consiliului Național al Rectorilor și în Biroul Consiliului Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, am acces la o serie de informații care întregesc imaginea de perspectivă a învățământului universitar. Am înțeles faptul că nu există tendința de reducere a numărului de locuri bugetate la licență, astfel că acesta va deveni foarte apropiat de cel al potențialilor absolvenți de liceu. De asemenea, am discutat și cu colegii mei rectori care au avut, la un moment dat, ideea unui test. În aceste condiții, introducerea unui test la admitere poate fi o propunere hazardată, de aceea am amânat luarea acestei decizii”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Rectorul a precizat că decizia de modificare a sistemului de admitere ține cont în primul rând de dorința TUIAȘI de a oferi posibilitatea candidaților să cunoască mai bine mai multe oferte educaționale ale universității.

„Să se înscrie la mai multe facultăți sau domenii ale Universității noastre achitând o singură taxă, precum și să asigurăm egalitatea de șansă facultăților să își ocupe locurile repartizate conform cifrei de școlarizare”, a completat rectorul.

După ce vor fi afișate rezultatele finale va urma procesul de confirmare, când tinerii își vor aduce actele în original pentru a completa dosarele și vor stabili facultatea pe care doresc să o urmeze. Sistemul întreg se va afla într-o dinamică complexă în tot acest timp, fiind actualizat în timp real pentru a avea o evidență asupra situației înscrierilor și a locurilor rămase libere. Mai mult, Universitatea Tehnică mizează și în acest an pe înscrierea online, candidații având posibilitatea de a parcurge acest întreg proces de acasă, în liniște, fără a fi nevoiți să se deplaseze la Iași decât în momentul confirmării locului pentru a pune la dispoziție secretariatelor documentele în original.

„În mod evident, chiar dacă pare simplu, acest nou sistem de admitere impune, cu mult înaintea admiterii, un efort deosebit din partea colegilor de la Prorectoratul Informatizare și Comunicații Digitale și al colegilor din comisiile de admitere de la nivelul facultăților. Sunt foarte conștient de aceasta. De asemenea, am decis ca în comisia de admitere care va fi constituită la nivelul Universității, comisia centrală, să facă parte colegi care vor participa efectiv la această activitate (rector, prorectorul cu activitatea didactică, prorectorul cu informatizarea, colegi din cele două prorectorate), și să nu fie o comisie «onorifică» ca până acum”, a adăugat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Mai multe detalii cu privire la oferta educațională și la felul în care va fi gestionat sistemul de informatizare vor fi disponibile în lunile dinaintea începerii procesului de admitere. 

Ideea conceperii unui astfel de sistem de admitere a venit din partea Consiliului de Administrație al TUIAȘI și a fost aprobat în unanimitate astăzi, vineri, 20 ianuarie, în ședința Senatului Universității Tehnice, urmând a fi implementat în timpul celor două sesiuni de admitere de anul acesta, din vară și din toamnă. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.