Adomniţei a extras prima cupă de excavator pentru noua pistă a Aeroportului (FOTO)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Adomniţei a extras prima cupă de excavator pentru noua pistă a Aeroportului (FOTO)

GALERIE
AdomniteiLucrari aeroport (15)Lucrari aeroport (9)Lucrari aeroport (6)Lucrari aeroport (1)
 • Adomnitei
 • Lucrari aeroport (15)
 • Lucrari aeroport (9)
 • Lucrari aeroport (6)
 • Lucrari aeroport (1)
- +

ORA 21:30

 

Astăzi au început lucrările la cel mai important proiect al Iaşului: Modernizarea şi Dezvoltarea Aeroportului Internaţional Iaşi
 
 
 
Astăzi, 7 august, au fost începute lucrările pentru construcţia noii piste la Aeroportul Internaţional Iaşi, în lungime de 2400 metri. Evenimentul a avut loc în Capătul Sud al Pistei, la Staţia Meteorologică, pe locul în care constructorul a mobilizat o parte a utilajelor şi a muncitorilor pentru demararea lucrărilor. Domnul Cristian ADOMNIŢEI, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, instituţia din bugetul căreia se realizează acest proiect, a extras prima cupă de pământ cu excavatorul pentru a marca acest moment inaugural.
Domnul Cristian ADOMNIŢEI, Preşedintele Consiliului Judeţean, a subliniat importanţa evenimentului de astăzi pentru viitorul Judeţului şi pentru dezvoltarea Iaşului.
 
 
 
În ultimii 23 de ani am trăit raportându-ne mai mult la trecut decât la viitor.Acum, aici, asistăm la renaşterea Iaşului ca unul dintre principalele centre economice ale ţării. Vedem astăzi un Iaşi care s-a întors cu faţa către viitor, un Iaşi care este încrezător în forţele sale. Construcţia Aeroportului înseamnă construcţia unui proiect de căpătâi, fundamental pentru comunitatea noastră, iar începrea lucrărilor la noua pistă este începerea unui nou drum: un drum al bunăstării, un drum care va însemna noi oportunităţi şi noi energii pentru oraşul nostru. Totodată, acest moment este încununarea consensului politic pe care l-am generat în Consiliul Judeţean şi sper că această atitudine să caracterizeze şi de acum încolo administraţia pe care o conduc. În ultimul an de zile am pus proiectele judeţului înaintea politicului sau al partizanatului. Oamenii s-au săturat de gâlceavă şi îşi doresc lucruri concrete. Am reuşit să creăm consens generator de proiecte concrete şi cred că n-ar fi bine să ne schimbăm”, a declarat Cristian ADOMNIŢEI, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
 
Amfitrionul evenimentului a fost dl. Marius BODEA, Directorul-General al R.A. Aeroportul Iaşi.
 
"Graficul de execuţie este de 25 de luni. Eu îmi doresc ca acest termen să fie devansat, astfel încât lucrările să fie finalizate înainte de termen. Ar fi atât în beneficiul constructorului, cât şi în beneficiul ieşenilor”, a spus Marius BODEA, directorul Aeroportului Iaşi.
 
La eveniment au participat dl. Relu FENECHIU, dl. Gheorghe NICHITA, directori ai instituţiilor publice, primari din comunele şi oraşele din Judeţ, parlamentari, reprezentanţi ai mediului academic şi oameni de afaceri.
 
Domnul Cristian ADOMNIŢEI a reamintit că modernizarea Aeroportului se realizează în totalitate din bani de la bugetul local şi că nu şi-a pierdut speranţa în sprijinul guvernamental pentru acest proiect.
Eu încă îmi pun speranţa că actulul Guvern USL, investit cu un vot masiv şi de către ieşeni, va aloca fonduri pentru acest obiectiv vital în procesul de dezvoltare al judeţul nostru”, a declarat Cristian ADOMNIŢEI, Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
 
Asocierea Max Boegl România, SC Vega ’93 SRL şi SC UTI Grup SA a câştigat licitaţia pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru realizarea suprafeţelor de mişcare aferente unei piste noi cu lungimea de 2.400 metri în R.A. Aeroportul Iaşi. Valoarea contractului este de 139.128.551,47 de lei, fără TVA. Termenul de finalizare este de 25 de luni, în acest termen fiind inclusă şi proiectarea.
 
Contractul prevede execuţia lucrărilor în vederea realizării suprafeţelor de mişcare aeroportuare aferente unei piste noi cu lungimea de 2.400 de metri. Concret, lucrările vor include realizarea pistei de decolare – aterizare, căii de rulare, extinderii platformei şi a drumului perimetral, instalaţiei de balizaj, canalizării pentru ape pluviale, precum şi a serviciilor de proiectare pentru toate cele menţionate anterior.
 
Strategia de dezvoltare pentru perioada 2014-2020 a Judeţului Iaşi va avea în vedere completarea acestor investiţii cu celelelate trei module prevăzute în planul general de dezvoltare şi modernizare a Aeroportului Iaşi: construirea unui nou terminal de pasageri, a unui terminal cargo şi a unui hangar.

 

ORA 17:40

La finalul discursului, Cristian Adomniţei a spus că are onoarea de a lua prima cupă cu excavatorul, făcând chiar repetiţii înainte de acest moment.

 

ORA 17:35

Fenechiu a fost numit de toţi mai-marii din administraţie şi chiar de ÎPS Teofan "ministrul Transporturilor". Relu Fenechiu a ţinut să precizeze că este "fostul" ministru...

 

Pista va avea 2.400 metri lungime şi 60 metri lăţime. Vor putea ateriza aici avioane până la Boeing 767-300. Finalul lucrărilor ar trebui să fie data de 10 iulie 2015.

ORA 17:30

Slujba de sfinţire tocmai s-a încheiat.

ORA 16:30

73 de primari din cei 98 din judeţul Iaşi au confirmat că vor fi prezenţi la aeroport.

ORA 02:50

Lucrările de construire a noii piste a Aeroportului vor fi deschise festiv astăzi. La eveniment au fost invitaţi parlamentari, miniştri, consilieri locali şi judeţeni, primari, directori de instituţii, oameni de afaceri şi reprezentanţi ai mediului academic.

„Inaugurarea lucrărilor la Aeroport este un moment pe care ieşenii îl aşteaptă după 20 de ani de vorbe şi amânări. Vom avea un Aeroport de care vom fi mândri. Veţi vedea o mobilizare foarte mare de echipamente, utilaje şi muncitori care vor conduce la construcţia noii piste la Aeroportul ieşean în mai puţin de doi ani“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Prima cupă de excavator va fi extrasă cu binecuvântarea ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Prima etapă a proiectului de modernizare a Aeroportului constă în construirea unei piste de 2.400 de metri, cu o capacitate portantă triplă faţă de actuala pistă de 1.800 de metri. Lucrările urmează să dureze 23 de luni, şi vor fi efectuate de asocierea formată din firmele Max Boegl, Vega ’93 Galaţi şi UTI Grup contra sumei de 139 milioane lei, fără TVA, contractul prevăzând şi realizarea căilor de rulare, extinderea platformei de garare a avioanelor, construirea drumului perimetral, instalarea noii instalaţii de balizaj şi realizarea canalizării pentru apele pluviale. Într-o a doua etapă, urmează să fie construite noi platforme de garare a aeronavelor şi a căilor aferente de degajare. Costul acestei componente este evaluat la 40 milioane euro, etapa făcând obiectul unui proiect depus spre finanţare către Comisia Europeană. Într-o a treia etapă ar urma să fie construite două noi terminale, unul de pasageri, altul de marfă, a unui hangar pentru repararea avioanelor şi a unui nou turn de control, dacă vor fi identificate sursele de finanţare.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Măşti şi autografe

Nichita DANILOV

Măşti şi autografe

Şi asta fiindcă sinuciderea trebuie să te aducă mai aproape de credinţa în sine şi de Dumnezeu. „V-a trecut vreodată prin cap că sinuciderea ar putea dezonora moartea?“, se întreabă el.

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Michael ASTNER

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Pe front

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Dana ȚABREA

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Deunăzi, doi tineri se sărutau în faţa Teatrului. Cu gesturi tandre care se profilau în aer, suspendate câteva fracţiuni de secundă în spaţiul dintre ei, lasciv, aproape ostentativ şi puţin histrionic. Teatrul lui Ovidiu Lazăr nu este deloc astfel. Cultul regizor ieşean e creator de eseuri scenice, metaforice şi cu toate acestea încărcate de raţionalitate. Poetic, dar totuşi abstract. Interesat de actualitate, dar cu toate acestea mai interesat de interioritatea imponderabilă a personajelor sale schiţă din monologurile regăsite în cânticelele comice ale lui Alecsandri.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.