Adomniţei câştigă definitiv în faţa CJ „Procesul rapoartelor”. Broșuri dispărute din magazie
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Adomniţei câştigă definitiv în faţa CJ „Procesul rapoartelor”. Broșuri dispărute din magazie

GALERIE
Cristian Adomnitei
  • Cristian Adomnitei
- +

Care sunt motivele pentru care judecătorii nu au dat dreptate reprezentanţilor Consiliului Judeţean, în privinţa unor tipărituri ce nu au mai fost găsite

 

Consiliul Judeţean a eşuat în încercarea de a recupera de la fostul său preşedinte banii cheltuiţi pe realizarea a 3.000 de rapoarte de activitate. CJ i-a dat în judecată în 2018 pe fostul preşedinte Cristian Adomniţei şi pe fostul consilier personal al acestuia, Răzvan Timofciuc, printr-o acţiune în răspundere delictuală. Afacerea s-a derulat în 2014, când CJ a comandat realizarea a 3.000 de exemplare din raportul de activitate a instituţiei pe 2012-2014. Controlul Curţii de Conturi efectuat în anul următor a constatat lipsa documentelor care să ateste existenţa broşurilor în magazia CJ, lipsa documentelor aferente eventualei distribuiri a rapoartelor, ca şi a documentelor referitoare la necesitatea, oportunitatea şi legalitatea cheltuirii banilor publici pentru realizarea rapoartelor de activitate.

Concret, se plătiseră 33.480 lei pentru 3.000 de exemplare din raportul de activitate, dar cu privire la două treimi dintre acestea nu se ştia cui şi când au fost distribuite şi nici măcar dacă au existat. Reprezentanţii CJ au încercat să demonstreze în instanţă că banii instituţiei au fost cheltuiţi ilegal şi ineficient, deci trebuie recuperaţi. Magistraţii Judecătoriei au apreciat însă că CJ a ales calea greşită pentru a-şi recupera banii în ce-l priveşte pe Timofciuc. “Pentru repararea prejudiciului produs, reclamantul are exclusiv opţiunea oferită de legislaţia specială de dreptul muncii, întemeiată pe presupusa neexecutare ori executare defectuoasă a obligaţiilor asumate ca angajat. În consecinţă, cererea de chemare în judecată împotriva acestui pârât va fi respinsă, ca inadmisibilă”, au precizat magistraţii Judecătoriei.

În ce-l priveşte pe Adomniţei, CJ ar fi trebuit să demonstreze că el a acţionat cu vinovăţie, încălcând legea prin acţiunile sale. Simpla lipsă a documentelor justificative nu i-ar putea fi imputată fostului preşedinte CJ, întocmirea lor nefăcând parte din atribuţiile sale. “Fapta ilicită nu există cât timp caracterul ei nu putea rezulta decât din demonstrarea ineficienţei cheltuielii angajate şi nu dintr-o fundamentare scrisă insuficientă, la momentul aprobării achiziţiei. În ceea ce priveşte invocarea ca faptă ilicită a omisiunei de întocmire a documentelor justificative cu privire la realitatea şi exactitatea broşurilor primite şi a celor ieşite din gestiune, ca preşedinte al CJ la acea dată, pârâtul nu este răspunzător de astfel de lipsuri, chiar dacă ele ar fi dovedite şi ar constitui încălcări ale unor norme legale sau proceduri interne”, au apreciat judecătorii.

Aceştia au acceptat argumentele aduse de Adomniţei cu privire la numărul de rapoarte de activitate comandate, considerat ca nefiind exagerat, raportat la publicul ţintă, reprezentat de primăriile din judeţ şi de populaţia acestuia. Nici la Tribunal, CJ nu a reuşit să-i convingă pe magistraţi că cei doi trebuie să achite prejudiciul, apelul instanţei fiind respins. Ultima şansă de recuperare a celor 33.480 de lei s-a consumat ieri, în faţa Curţii de Apel. Aceasta a declarat nul recursul declarat de CJ, respingând definitiv acţiunea în răspundere delictuală. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Cosmin PAȘCA

Suflu nou în PNL, de la suflete moarte

Confruntarea dintre taberele Orban şi Cîţu în PNL nu are, până acum, nicio vagă nuanţă axiologică. Pare exclusiv o dispută pe resursele statului, asumată implicit de ambele părţi. Două armate de suflete moarte care vor să dea un „suflu nou” sifonării de fonduri publice.

Filmuletul zilei

opinii

Întâlniri

Codrin Liviu CUȚITARU

Întâlniri

„Cum, nu sunteţi profesorul Valică Şoapă de la Fizică?” „Nu”, am zis tulburat, „eu sunt de la Litere. Dumneavoastră, domnule Nefriceanu, sunteţi de la Fizică!” „Eu, Nefriceanu?” a strigat Nefriceanu uimit. „De la Fizică? Nicidecum! Sunt Placido Seringo de la Arte!”

Regionalizare (III)

George ŢURCĂNAŞU

Regionalizare (III)

Când vorbim despre necesitatea unei reforme administrative în România, cel mai adesea ne gândim doar la regionalizare, la înfiinţarea unui nivel administrativ superior judeţului. Însă, foarte important în gestionarea mai eficientă la nivelurile scalare locale e şi reînfiinţarea unui palier intermediar între comună şi judeţ.

Rolul băncilor centrale

Alin ANDRIEȘ

Rolul băncilor centrale

Băncile centrale sunt rezultatul unui îndelungat proces de evoluţie istorică, cristalizându-se organizatoric şi funcţional odată cu apariţia structurilor naţionale care le‑au creat. 

pulspulspuls

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

O întâlnire politică secretă între doi mari duşmani ieşeni. Ce voiau unul de la altul?

Una mai rece pe azi, taman potrivită pentru o asemenea zi caldă de vară, stimaţi telespectatori. Dar, mai întâi, să vă introducem în context. 

Caricatura zilei

Tort imobiliar

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.