anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Advertorial

Adoptarea ordonanței privind angajarea cetățenilor străini și a celor străini detașați pe teritoriul României (P)

GALERIE
vasile_citea
 • vasile_citea
- +

La  nivel național, cadrul  normativ actual care reglementează încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României este reprezentat de Ordonanța Guvernului nr.25/2014 aprobată prin Legea nr. 14/2016 cu modificările și completările ulterioare. 

Legea nr.14/2016 reprezintă o regulă generală pentru angajatori, obligația de  a obține un aviz de angajare/detașarare pentru a putea încadra în muncă/detașa un străin și stabilește situațiile în care străinii  pot fi încadrați în muncă sau detașați pe teritoriul României fără aviz de angajare/detașare.

Un angajator poate încadra în muncă pe teritoriul României un străin și un străin detașat pe o anumită funcție doar în baza unui aviz de angajare sau de detașare eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări. În contextul în care, la nivelul național se înregistrează un deficit de forță de muncă în domenii precum construcțiile, HORECA, industria prelucrătoare, transporturi și agricultură, sectoare unde crearea de forță de muncă este foarte  mare, este necesar ca angajatorii să aibă posibilitatea anticipării necesarului forței de muncă la nevoile firmei. Atunci când angajatorii români își planifică activitățile și anticipează costurile aferente iau în calcul costurile asociate procedurii de angajări.

În acest context, am discutat și am aprobat în ultima ședință de plen a Parlamentului modificările aduse prevederilor art. 17 din OG  nr.25/2014 aprobată prin Legea nr. 14/2016  care vor reglementa condițiile în care un lucrător străin poate ocupa un nou loc de muncă la același angajator sau alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic sau a Cărții albastre a UE. Astfel că, în momentul în care lucrătorul străin va schimba locul de muncă, dar la același angajator care a depus diligențele necesare pentru obținerea avizului de muncă inițial, noul aviz de angajare se eliberează aceluași anagajator fără îndeplinirea condițiilor generale prevăzute de art.4 alin. (2) lit. b), e) și f) și fără îndeplinirea condițiilor speciale prevăzute la art.7  alin. (2) lit. a) sau la art.9 alin.(2) lit. a).

La baza adoptării acestei Ordonanțe au fost luate în considerare  următoarele aspecte: 

- în perioada pandemiei au fost adoptate de către Guvern o serie de măsuri administrative restrictive care au avut efecte negative în toate domeniile economice și care le-au micșorat accesul cetățenilor străini pe piața forței de muncă din România;

- contextul creșterii constante a cererilor de angajare a cetățenilor străini proveniți din state non- UE și lipsa forței de muncă autohtone; 

- necesitatea stabilirii unor reguli astfel încât ocuparea unui nou loc de muncă la un alt angajator să se poată realiza doar în baza acordului scris exprimat de către angajatorul anterior și crearea unui flux unitar de lucru la nivel național;

- promovarea și adoptarea unei legi pentru crearea cadrului național privind instituirea acestor măsuri implică o procedură îndelungată, dar care reprezintă o soluție juridică ce presupune ca pe tot parcursul procesului de legiferare să fie aduse mai multe efecte pozitive asupra activităților economice a angajatorilor.

Am adoptat această Ordonanță pentru a genera o abordare eficientă a gestionării fenomenului imigrației în scop de muncă și pentru a-i ajuta pe angajatori să își mențină în continuare activitatea economică prin angajarea de personal nou.

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.