Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Advertorial

Adoptarea ordonanței privind angajarea cetățenilor străini și a celor străini detașați pe teritoriul României (P)

GALERIE
vasile_citea
  • vasile_citea
- +

La  nivel național, cadrul  normativ actual care reglementează încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României este reprezentat de Ordonanța Guvernului nr.25/2014 aprobată prin Legea nr. 14/2016 cu modificările și completările ulterioare. 

Legea nr.14/2016 reprezintă o regulă generală pentru angajatori, obligația de  a obține un aviz de angajare/detașarare pentru a putea încadra în muncă/detașa un străin și stabilește situațiile în care străinii  pot fi încadrați în muncă sau detașați pe teritoriul României fără aviz de angajare/detașare.

Un angajator poate încadra în muncă pe teritoriul României un străin și un străin detașat pe o anumită funcție doar în baza unui aviz de angajare sau de detașare eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări. În contextul în care, la nivelul național se înregistrează un deficit de forță de muncă în domenii precum construcțiile, HORECA, industria prelucrătoare, transporturi și agricultură, sectoare unde crearea de forță de muncă este foarte  mare, este necesar ca angajatorii să aibă posibilitatea anticipării necesarului forței de muncă la nevoile firmei. Atunci când angajatorii români își planifică activitățile și anticipează costurile aferente iau în calcul costurile asociate procedurii de angajări.

În acest context, am discutat și am aprobat în ultima ședință de plen a Parlamentului modificările aduse prevederilor art. 17 din OG  nr.25/2014 aprobată prin Legea nr. 14/2016  care vor reglementa condițiile în care un lucrător străin poate ocupa un nou loc de muncă la același angajator sau alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic sau a Cărții albastre a UE. Astfel că, în momentul în care lucrătorul străin va schimba locul de muncă, dar la același angajator care a depus diligențele necesare pentru obținerea avizului de muncă inițial, noul aviz de angajare se eliberează aceluași anagajator fără îndeplinirea condițiilor generale prevăzute de art.4 alin. (2) lit. b), e) și f) și fără îndeplinirea condițiilor speciale prevăzute la art.7  alin. (2) lit. a) sau la art.9 alin.(2) lit. a).

La baza adoptării acestei Ordonanțe au fost luate în considerare  următoarele aspecte: 

- în perioada pandemiei au fost adoptate de către Guvern o serie de măsuri administrative restrictive care au avut efecte negative în toate domeniile economice și care le-au micșorat accesul cetățenilor străini pe piața forței de muncă din România;

- contextul creșterii constante a cererilor de angajare a cetățenilor străini proveniți din state non- UE și lipsa forței de muncă autohtone; 

- necesitatea stabilirii unor reguli astfel încât ocuparea unui nou loc de muncă la un alt angajator să se poată realiza doar în baza acordului scris exprimat de către angajatorul anterior și crearea unui flux unitar de lucru la nivel național;

- promovarea și adoptarea unei legi pentru crearea cadrului național privind instituirea acestor măsuri implică o procedură îndelungată, dar care reprezintă o soluție juridică ce presupune ca pe tot parcursul procesului de legiferare să fie aduse mai multe efecte pozitive asupra activităților economice a angajatorilor.

Am adoptat această Ordonanță pentru a genera o abordare eficientă a gestionării fenomenului imigrației în scop de muncă și pentru a-i ajuta pe angajatori să își mențină în continuare activitatea economică prin angajarea de personal nou.

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri