Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fiscalitatea din România: agresivă, imposibil de memorat şi înţeles de plătitori

Adrian Benţa: „Evaziunea fiscală există, dar se fac prea multe experimente pe contribuabili!“

GALERIE
Benta int3Adrian Benta 1taxeBenta int2budget
  • Benta int3
  • Adrian Benta 1
  • taxe
  • Benta int2
  • budget
- +

„Sunt produsul şcolii româneşti, dintr-o epocă în care, spun eu, se dădea mai multă atenţie învăţământului“, declară Adrian Benţa, poate cel mai cunoscut consultant fiscal de la noi în acest moment. Cu o prezenţă mediatică susţinută, domnia sa acceptă să sprijine jurnaliştii din postura de „traducător“ al „mersului taxelor şi impozitelor“ în România pentru un public foarte larg. „Mă cunoaşteţi în postura de consultant fiscal, dar sunt şi auditor financiar, profesor, formator, am publicat cel puţin vreo zece cărţi, dintre care vreo câteva tratate de fiscalitate“. Adrian Benţa se defineşte şi ca mic antreprenor: „sunt angajator de vreo şapte ani şi, mai nou, proprietar şi administrator de societăţi“. Predă de mai mulţi ani un curs de fiscalitate studenţilor, iar acest exerciţiu l-a ajutat să îşi structureze discursul şi să-l „ajusteze“ pentru a fi cât mai accesibil. „Viaţa mi-a impus să folosesc un limbaj pe înţelesul tuturor“.


De la Codul lui Da Vinci la Codul Fiscal românesc


„Noi suntem tributarii gândirii pe ter­men scurt. Dacă ne referim la un calcul sec de legislaţie, de modificări legislative, vechiul Cod Fiscal a fost modificat de sute de ori. Dar dacă ne referim la o istorie recentă, de un an de zile, observăm că numai între Crăciunul de anul trecut şi Anul Nou, deci cu o zi-două înainte de începerea anului, au fost publicate peste patruzeci de acte normative. De la începutul anului şi până astăzi, la acest interviu, sun­tem în noiembrie, serviciul nostru de Alerte Fiscale (bentaconsult.ro – n.r.) a notificat şi a contabilizat a­pa­riţia a peste 120 de acte normative în domeniul fiscal. Din păcate, legea fiscală devine atât de agresivă, nu neapărat prin conţinutul său, cât prin imposibilitatea de a o memora, de a o înţelege şi de a o aplica pe termen scurt. Sunt ferm convins că 90% dintre contribuabili merg pe ceea ce au înţeles din lege, şi nu au înţeles-o în totalitate şi nu este vina lor. Avem tone de legislaţii fiscale date foarte rapid, uneori neexplicitate, uneori eronate, ceea ce face ca imediat, într-o perioadă ulterioră, când ne dăm seama de aceste situaţii, să ne corectăm. Se fac prea multe experimente pe contribuabili, dintr-o do­rinţă de a combate evaziunea fiscală. Această evaziune fiscală există, este foarte clară şi trebuie combătută, însă trebuie mers pe metode punctuale, chirurgicale.“

 

 


2016 - anul publicării listelor marilor şi micilor datornici la bugetele centrale şi locale

 

"Listele de datornici ne arată un eşec al fiscalităţii pentru micii contribuabili. Ne aducem cu toţii aminte că am văzut circa 160.000 de societăţi mici şi mijlocii de la care bugetul a pierdut 72 de miliarde de lei, din care 66 de mili­arde erau realmente pierduţi. Circa 16 miliarde de euro. Culmea este că nu se sesizează nimeni din această minunată ţară să ia o decizie. «Băi, ce facem cu micii contribuabili?», cei care, culmea, sunt principalii angajatori din România. Pentru că suntem într-o situaţie în care suprataxăm anumite afaceri, dar noi nu încasăm banii. Bugetul cheltuie bani cu administrarea acestor taxe, cu somaţii, cu inspecţiile în desfăşurare, cu tot ce ţine de aparatul administrativ şi nu se încasează bani. Prin urmare, lista datornicilor, din punctul meu de vedere, ne aduce o realitate pe care o conştientizăm, dar vom judeca dacă este bine sau rău în timp, după percepţia fiecăruia."

 

 

 
ANAF: între mult zgomot pentru nimic şi acţiunile eficiente

 

„Trebuie să recunoaştem că există şi mica evaziune, cea generată în general de magazinele mici din colţ. Vedem, de asemenea, că a început o operaţiune de combatere tot a micii evaziuni printre chi­ri­aşi, printre cei care nu plătesc contracte, însă marea evaziune este dată doar de anumite societăţi şi de anumite lanţuri infracţionale. Acolo spun eu că, pentru a avea un real succes, trebuie să te duci pe acele acţiuni punctuale. Or, noi privim nişte acţiuni globale. S-a introdus celebrul «formular 088», care a considerat apriori in­frac­toare potenţiale toate so­ci­etăţile care se înregistreză în scopuri de TVA. Şi, iată, rezultatele se văd. Din circa 40.000 de solicitări, 16.000 de societăţi au fost refuzate. Pentru publicul larg, noţiunea de refuzare a înregistrării în scopuri de TVA nu înseamnă foarte mare lucru, însă trebuie încet-încet să în­ţe­le­gem cu toţii că o societate căreia i s-a anulat codul de TVA este destinată spre închidere, spre insolvenţă. Şi atunci, publicul larg trebuie să ştie că anumite categorii de societăţi sunt într-un anumit pericol. Şi trebuie să mai înţelegem ceva. Bugetul ţării este construit de nişte contribuabili, circa 8.000 de so­cie­tăţi plătesc 80% din taxele încasate la buget. În momentul în care tu ai câteva sute, câteva mii de astfel de so­cietăţi într-un pericol de a-şi înceta ac­tivitatea, atunci aceste lucruri a­fec­tează întreaga activitate naţională.“

 


Predictibilitatea fiscală: a fi sau a nu fi

 

„Trebuie să dăm Cezarului ce e al Cezarului. Noul Cod Fiscal aduce o claritate mai mare a textului normativ. Însă procentele de impozit, că sunt 5% pe dividende, că vor fi 16% sau că vor rămâne la 5%, sunt decise pe ultima sută de metri din cauza dificultăţilor bugetare.“

 

 


Ce fel de buget va avea România în 2017?

 

Indiferent care va fi guvernul ce va veni, va trebui să dea un buget pentru 2017. Am văzut că prin Parlament trec tot felul de măriri salariale, acestea vor trebui acoperite de undeva.


Corect. Trebuie să explicăm că bugetul statului este asemenea a două găleţi. Într-o găleată sunt cheltuielile, într-o găleată sunt veniturile. Veniturile bugetare le încasezi de la contribuabili sau, cel mai rău, te împrumuţi. Cheltuielile sunt cele de zi cu zi ale statului, reprezentând salariile, cheltuielile administraţiei sau investiţiile publice. Din păcate, acest buget trebuie, din punctul de vedere al economistului Adrian Benţa, să fie întotdeauna la un deficit zero. Adică să cheltui cât ai încasat.


Ceea ce în realitate nu prea se poate întâmpla.

 

Ceea ce nu se întâmplă! Istoria ne arată, şi totdeauna trebuie să citim în istorie, că întotdeauna statele care se dezvoltă vor merge pe un deficit. Adică suma cheltuielilor este mai mare decât suma veniturilor, iar deficitele, de obicei, sunt finanţate prin datorii. În acest moment, pentru a lua o decizie aferentă bugetului anului viitor trebuie să analizăm prezentul. Observăm că adevărata creştere din anul 2016 nu este o creştere chiar atât de sănătoasă. Doar anumite sectoare de activitate cresc, respectiv a crescut IT-ul, avem ceva pe la agricultură, avem ceva pe la activitatea auto...


Dar, cum s-ar spune, nu se simte în buzunar.

 

Nu se simte în buzunar, dar se simt încasările bugetare. Însă se simt pentru că noi am vândut bunuri achiziţionate din import, produse în alte state. Teoria economică spune aşa: „dacă vrei să te dezvolţi, creşte consumul“. Dar au uitat să menţioneze specialiştii: creşte consumul bunurilor produse la tine în stat. Dacă tu consumi bunuri produse din alte state, atunci o duce bine cel care este producător. Deci anul 2016 l-am avut în iunie cu un deficit al balanţei comerciale de 6 miliarde de euro, o sumă mare. Tendinţa către finalul anului 2016 este de a accentua acel deficit. Prin urmare, bugeul de anul viitor va fi construit deja de la o prezumţie de deficit. Indiferent de ce culoare politică va fi ministrul de Finanţe, va avea o sarcină foarte grea. De ce? Unu: actualul Cod Fiscal spune să se reducă cota de TVA de la 20% la 19%. Doi: se mai abrogă una dintre taxele hulite, taxa pe stâlp, mai apare încă o abrogare de o taxă care iarăşi este hulită, este ilegală, declarată şi de Curtea Europeană, taxa de primă înmatriculare, de timbru de mediu, cum a fost redefinită.


Celebra taxă care i-a determinat pe oameni să-şi înmatriculeze maşinile în Bulgaria.

 

Ei bine, toate aceste reduceri de taxe scad veniturile bugetare. Concomitent, avem o creştere de cheltuieli şi nu spun, eu sunt de acord ca toată lumea să aibă salarii mari, inclusiv orice persoană din sistemul public, dar ideea este că aceste creşteri de salarii trebuie să fie întotdeauna echivalente şi echilibrate prin creşterea productivităţii muncii. Evident că trebuie să stimulăm anumite sectoare, învăţământul şi sănătatea sunt foarte binevenite, însă observăm că aceste cheltuieli dezechilibrează bugetul – ne place, nu ne place, fiscalitatea nu este nici morală şi, câteodată, nici egală. Prin urmare, eu mă aştept ca în anul următor să avem în continuare o creştere economică care va genera încasări suplimentare la buget, dar totodată să apară şi alte taxe. Fie taxa de mediu redefinită – există oricum proiectul ca să fie introdusă în preţul benzinei –, fie pur şi simplu, în februarie, pentru că nu este prima noastră experienţă, după ce se adoptă bugetul, să vedem câteva ordonanţe de urgenţă, date punctual peste noapte, prin care apar noi taxe.


Din punctul dumneavoastră de vedere, domnule Benţa, care ar fi paşii prin care am putea să combatem eficient, măcar pentru următoarea generaţie, analfabetismul financiar?

 

Aş vrea să vă spun că săptămâna trecută am avut o discuţie cu cineva care venea din Germania. Acolo copiii sunt educaţi de mici să-şi drămuiască banii, să înţeleagă circuitul economic şi valoarea banilor, respectiv să-şi calculeze bine până şi banii de buzunar. Ar trebui să avem câteva lecţii de mici, de la început, încă din şcolile generale, iar ulterior să se dezvolte acele sectoare de a învăţa să fim antreprenori. Nu vom fi cu toţii, dar în momentul în care vom avea mai multă informaţie din zona de antreprenoriat, vom cunoaşte mai multe elemente şi va fi mai bine pentru toţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri