Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Adrian Câciu: Deficitul la fondul de pensii este în 2022 de 11,9 miliarde de lei

GALERIE
pensii
  • pensii
- +

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat, la Prima TV, că deficitul la fondul de pensii în acest an este de 11,9 miliarde de lei, dar că anul viitor acest deficit este programat la 10,7 miliarde de lei.

Adrian Câciu a fost întrebat, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, de ce majorarea pensiilor va fi doar de 12,5 la sută şi dacă nu ar fi trebuit să fie măcar de 16 la sută pentru a acoperi rata inflaţiei.

“Poţi să faci acest lucru în momentul în care inflaţia este în scădere. Aici trebuie discutat puţin şi economic. Când inflaţia intră într-un trend structural descendent, atunci poţi să intervii cu bani mai mulţi decât inflaţia pe cerere agregată, pentru că este clar că elementele structurale care au generat inflaţia şi-au pierdut din potenţial. Noi nu am terminat ciclul de creştere a inflaţiei. De aceea, eu când am discutat cu cei din coaliţie, le-am spus acest lucru. Trebuie să alergi în spatele inflaţiei, aşa cum face şi Banca Naţională. Băncile centrale, dacă observaţi, nu intră în momentul acesta să crească ratele dobânzii de politică monetară peste rata inflaţiei, pentru că inflaţia este în ascensiune. Dacă inflaţia ar fi în coborâre, atunci ar putea să aibă o altă abordare. La fel şi politica fiscal-bugetară, care include sprijinul către populaţie, trebuie să fie în spatele inflaţiei pentru a nu genera o suveică, o spirală inflaţionistă. Mai mult decât atât, o măsură foarte importantă de reducere a inflaţiei din perspectiva fiscal-bugetară, este reducerea deficitului public şi a deficitelor structurale”, a explicat ministrul Finanţelor.

El a precizat că a cerut menţinerea deficitului la fondul de pensii în echilibru.

“Ceea ce am cerut a fost să menţinem deficitul la fondul de pensii în context de echilibru, adică să fie la fel ca anul trecut, pentru că o creştere a deficitului înseamnă de fapt mai mulţi bani în consum, înseamnă de fapt o generare de inflaţie şi este o păcăleală. Spui că dai mai mulţi bani la oameni, dar banii pierd din valoare din momentul în care i-ai dat pentru că tu generezi inflaţie. Şi aici trebuie să fie un pic de înţelegere. Structural vorbind, încă nu suntem în zona în care am oprit inflaţia. Când acest lucru s-a întâmplat, atunci se poate discuta de măsuri structurale”, a mai afirmat Adrian Câciu.

Întrebat când s-ar putea întâmpla acest lucru, ministrul Finanţelor a răspuns: “Eu cred şi ceea ce am în vedere din perspectiva faptului că, vedeţi, totul vine şi din măsuri şi politici pe care le aprobi. S-a luat această decizie prin Ordonanţa 153 cu preţ reglementat la energie. Factorul cel mai important care a determinat puseul inflaţionist şi ceea ce efectul acestei ordonanţe va fi că nu va mai avea transmisie în preţurile pentru bunuri şi servicii. Şi cred că undeva spre luna martie începem să vedem o descreştere a inflaţiei. E adevărat, să nu ne aşteptăm la amplitudine. O să înceapă partea aceasta de descreştere a inflaţiei. Iar ceea ce noi am construit cum am construit bugetul pe prognozele pe care le avem este că la finalul anului 2023 o să avem o inflaţie de o cifră”.

El a menţionat că deficitul la fondul de pensii este în acest an de 11,9 miliarde de lei.

“Pe 2022 o să-l închidem cu un deficit la fondul de pensii de 11,9 miliarde de lei. Da, dar trebuie spus şi aici că a fost o reducere de deficit în acest an. Am plecat cu un program bugetar de 13,4 şi închidem cu 11,9, pentru că economia s-a mişcat aşa cum am şi sprijinit-o, în sensul că am avut şi locuri de muncă nou create, am avut şi o conformare voluntară pe partea de ANAF la plata contribuţiilor mai bună. Anul viitor, deficitul la fondul de pensii este programat la 10,7 miliarde de lei. Avem o serie de măsuri care îmi cresc valoarea sau volumul contribuţiilor achitate de către angajaţi”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

El a detaliat câteva dintre măsurile economice luate de Guvern.

“Avem măsura cu microîntreprinderile care trebuie să aibă un angajat. Pe de altă parte, avem creşterea salariului minim. Este cea mai mare creştere de salariu minim ca sumă nominală, dacă vreţi, la 3.000 de lei şi 200 de lei neimpozabili, dar acest salt a creşterii salariului minim, pe de altă parte, presiunea asupra masei salariale este o chestiune economică care se întâmplă an de an în mod structural, va duce la un volum de contribuţii încasat de stat mai mare. Până la urmă sunt drepturile cetăţenilor, adică statul le încasează, dar reprezintă efortul cetăţenilor”, a mai declarat ministrul Finanţelor.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri