EXCLUSIV El este ieșeanul care a găsit comoara antică de sute de mii de euro în Siret VIDEO
Zilele trecute, politistii au pus mâna pe o comoara nepretuita: un coif de razboinic datâ (...)
citeste totvineri, 15.01.2021
Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman a transmis un mesaj, cu ocazia Zilei Naţionale, şi a precizat că Statele Unite vor continua să sprijine evoluţia României ca lider la nivel regional şi european. Diplomatul american a avut un mesaj video în care a felicitat poporul român pentru sărbătorirea a 102 ani de la Ziua Marii Uniri. El a vorbit şi despre cooperarea bilaterală pentru recondiţionarea unui reactor nuclear şi a construirii a două noi reactoare la Cernavodă.
„În numele preşedintelui Trump şi al poporului american doresc să transmit felicitări preşedintelui Iohannis şi poporului român la sărbătorirea a 102 ani de la Ziua Marii Uniri. România a evoluat mult. Sunt mândru în special de progresele uimitoare făcute anul acesta, în ciuda numeroaselor obstacole de care ne-am lovit. România se luptă cu COVID-19 şi încearcă să-şi ţină poporul în siguranţă încă de la începutul acestui an. În ciuda unui astfel de impediment major, a reuşit să facă paşi importanţi în domenii precum dezvoltare economică, securitate energetică şi cooperare în domeniul apărării. Statele Unite şi România au creat treptat o prietenie caracterizată prin colaborare, loialitate şi consecvenţă. Parteneriatul strategic dintre ţările noastre nu a fost nicicând mai puternic. Statele Unite vor continua să sprijine evoluţia României ca lider la nivel regional şi european”, a declarat ambasadorul SUA în România în mesajul video postat pe pagina de Facebook a ambasadei.
El a mai spus că acesta este „anul care marchează perioada Renaşterii în România”. „Sub conducerea preşedintelui Trump, Statele Unite au sprijinit România să atingă obiective care în trecut erau de neînchipuit. Statele Unite şi România cooperează în vederea recondiţionării unui reactor nuclear şi a construirii a două noi reactoare la Cernavodă. Proiectul este evaluat la aproximativ 8 miliarde de dolari. Banca de Import-Export a SUA (Exim) va oferi României până la 7 miliarde de dolari finanţare pentru acest proiect. Centrala de la Cernavodă va furniza aproximativ 40% din cererea de energie electrică a României”, a completat Adrian Zuckerman.
Ambasadorul SUA la Bucureşti a adăugat că „România va deveni cel mai mare producător şi exportator de gaze de energie din Europa de îndată ce va începe realmente extracţia de gaze din rezervele însemnate din regiunea Mării Negre, anul viitor”. În opinia acestuia, ţara noastră are tot ce îi trebuie ca să fie un lider european în agricultură, silvicultură, minerit, tehnologie inovativă şi industria de prelucrare.
„În plus, am început să lucrăm la o autostradă şi o cale ferată care să lege Marea Neagră de Marea Baltică. România a demarat acest proiect în colaborare cu Polonia şi cu Statele Unite. La finalizarea sa, acest proiect, care valorând miliarde, va reprezenta o stimulare majoră a economiei României, Poloniei şi a întregii regiuni din Europa de Est. O economie puternică asigură capacitate de apărare puternică, iar o apărare puternică protejează o economie robustă. O Românie puternică înseamnă o Europă puternică şi securitatea generaţiilor noastre viitoare”, a mai precizat Zuckerman.
Diplomatul american a reamintit de Foaia de parcurs care are în vedere cooperarea SUA-România în domeniul apărării timp de un deceniu. „Nivelul de pregătire şi capacitatea României vor continua să crească. Statele Unite vor continua să sprijine modernizarea şi interoperabilitatea forţelor armate ale României. Programul de modernizare a apărării României include avioanele de luptă F16, elicopterele Blackhawk, transportoarele blindate Pirahna, rachetele Naval Strike, echipamente pentru Avertizarea Domeniului Maritim, războiul Anti-Submarin, sistemele de rachete HIMARS şi Patriot, care sunt cele mai avansate din lume. În plus, personal militar american este în curs de dislocare către România”, a subliniat ambasadorul.
Acesta a felicitat Guvernul Orban pentru angajamentul de a pune capăt corupţiei. „România a hotărât să pună capăt corupţiei endemice şi traficului de persoane prin aplicarea unei politici de toleranţă zero. Această conduită infracţională ruşinoasă nu va mai reprezenta o pată pe obrazul poporului român. Guvernul Orban a aplicat reforme pentru a restaura statul de drept - afectat de guvernul anterior - şi pentru a 'smulge' din rădăcini corupţia. Corupţia endemică şi baronii roşii rămaşi din anii regimului comunist nu îşi au locul în România modernă. Au stagnat dezvoltarea economică şi socială a României suficient. Pe măsură ce se încetăţeneşte aplicarea principiului statului de drept, din ce în ce mai mulţi investitori americani şi străini vin în România. La fel, pe măsură ce se privatizează companiile de stat, se estompează şi mai mult barierele din calea competiţiei caracteristice pieţei libere şi se reduc sursele de venit din care se susţine corupţia endemică. Corporaţiile şi entităţile corupte din China comunistă, precum Huawei, ZTE, nu îşi au locul în România liberă şi democratică”,a precizat diplomatul american.
El a mai amintit de faptul că premierul a spus, referitor la reţelele 5G că nu poate fi un partener China. „Prim-ministrul Orban a declarat că «în ceea ce priveşte reţelele 5G, China nu poate fi partener. Vom alege o companie care nu aduce niciun fel de ameninţare la adresa securităţii naţionale sau altor domenii». Ţări din întreaga Europă au urmat modelul de conducere al prim-ministrului Orban în vederea protejării reţelelor 5G de furnizori care nu prezintă încredere şi au risc ridicat, precum Huawei şi ZTE. Statele Unite şi Uniunea Europeană au sprijinit crearea unor cadre legale, cum ar fi programul «Clean Network» şi Setul de Instrumente al UE privind securitatea cibernetică şi a reţelelor 5G pentru a proteja infrastructura 5G de furnizorii care prezintă risc ridicat”, a arătat Adrian Zuckerman.
La finalul discursului său, ambasadorul SUA în România a felicitat poporul român pentru aniversarea a 102 ani de la Marea Unire. „În încheiere aş vrea să felicit, din nou, toţi românii la împlinirea a 102 ani de la Marea Unire şi să laud acest an care marchează perioada Renaşterii în România. Acesta este numai începutul pentru românii curajoşi care realizează lucruri măreţe şi se bucură de succes. România şi Statele Unite sunt cei mai buni prieteni. Împreună vom continua să realizăm lucruri măreţe. Dumnezeu să binecuvânteze poporul român şi pe cel american”, a conchis ambasadorul SUA.
Cuvinte cheie: + Adrian Zuckerman, Bucureşti, Ziua Marii Uniri, România
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Johnson îi îndeamnă pe britanici ”să se gândească de două ori” înainte să iasă din casă
UE a înregistrat un excedent al balanţei comerciale de 25,3 miliarde de euro, în noiembrie
Alte 16.057 de persoane au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore
S-a decis: Câţi bani vor primi cadrele medicale care participă la procesul de vaccinare
Șoșoacă cere de urgenţă autopsierea lui Bogdan Stanoevici: „S-a făcut bine”
Nivelul mortalităţii în Franţa a crescut cu 9% în 2020, din cauza covid-19, faţă de 2019
Adrian Vasile a acceptat propunerea de a conduce naţionala de handbal feminin
O suceveancă a reușit să se vaccineze la liber în spital: „Nu credeam că e adevărat”
Comisia Europeană, în favoarea unui ”certificat de vaccinare” împotriva covid-19
(FOTO) Şofer, amendat după ce şi-a lăsat Dacia pe un spaţiu verde din centrul Iaşului
DNA a pus sechestru de peste 3 milioane de lei pe bunurile lui Tăriceanu
Ministrul Transporturilor: Să ne gândim în 2030-2040 la trenuri cu 230/oră
(VIDEO) Un şofer de Mercedes intră intenţionat cu maşina în căruciorul unui copil
Care sunt alimentele pe care e de preferat să nu le consumi iarna?
Kelemen Hunor şi Viktor Orban, „învinşi” de România la Bruxelles
Mancaruri asiatice ciudate. Ati incerca ochi de ton sau lichid seminal de peste?
SUA: Bărbat cu un IQ sub 75, executat de autorităţile federale
Președintele Toyota avertizează: mașinile electrice pot duce industria auto în colaps
„Screech” din serialul "Save by the Bell" a fost diagnosticat cu cancer
Povestea primei femei, artist african, care a pictat un BMW Art Car
Sute de mii de oameni fug din Marea Britanie din cauza pandemiei de COVID-19
Care au fost destinațiile favorite ale românilor în an de pandemie
Dosar penal şi amenzi de 40.000 lei după o logodnă între doi minori de 12 şi 15 ani
Razer anunță masca inteligentă N95 cu RGB și proiecție vocală
Ce pregăteşte lanţul de magazine Lidl în perioada următoare în România
Nimic în Moldova: Ce proiecte de infrastructură încep sau se termină în 2021
Care este salariul minim în România în comparație cu alte țări
Protest pe schiuri faţă de tăierea pădurilor, organizat de Comunitatea Declic
Ministrul Mediului ofera noi detalii despre taxa auto. "Este foarte interesanta"
Retailerul german Metro intră oficial pe o nouă piață, conexă comerțului
Informare de ger năprasnic în întreaga ţară, începând de sâmbătă dimineaţa
Comoara găsită în Siret a fost adusă la Palatul Culturii. Ce spun specialiştii?
Iaşul este pe locul VII în ţară după numărul noilor cazuri de infectare cu COVID-19
Călin Popescu Tăriceanu, la ieşirea din sediul DNA: Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect
FOTO: "Plouă" în pasajul "Sfânta Vineri" din centrul Iașului. Infiltrații în zona scărilor
Bilanţ COVID - 19: Încă 3.353 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în ultimele 24 de ore
Franța extinde restricțiile de circulație pe timpul nopții, de la 18.00 la 06.00
Guvernul Rutte decide dacă demisionează sau nu, în urma unui scandal al alocaţiilor copiilor
Platforma de livrări foodpanda lansează o reţea de magazine proprii, pandamart
Peste 34 de persoane au murit vineri într-un cutremur puternic pe Insula Sulawesi
Înregistrările unei cutii negre a avionului prăbușit în Indonezia pot fi extrase
Iohannis, după ce s-a vaccinat anti-COVID: Este o procedură simplă, nu doare
Sef din Politie, urmarit penal pentru conducere sub influenta alcoolului
Motociclistul Pierre Cherpin a murit după ce duminică a suferit o căzătură la Raliul Dakar
Fiul lui Viktor Orban a absolvit pe banii statului un curs la Academia Militară Regală Britanică
Sylvain Sylvain, co-fondator şi chitarist al legendarului grup proto-punk New York Dolls, a murit
Xiaomi, producătorul chinez de smartphone, cade pe bursa din Hong Kong
Ilie Năstase, la un pas de faliment: firme închise, pierderi, credit neplătit
Cine îi va lua locul Angelei Merkel? CDU își alege noul lider
Care sunt centrele de vaccinare stabilite în Iaşi pentru a doua etapă
Ce se întâmplă cu acţionariatul de la FC Dinamo dacă nu vine Cortacero cu banii
Apple vrea să lanseze noi laptop-uri MacBook Pro cu încărcare wireless
Omul lui Stelian Ion face şedinţe în ministerul Justiţiei deşi nu lucrează acolo
Ce e Signal și cu ce e diferit de WhatsApp. "Standardul de aur al vieții private"
Claudiu RAUSUDMR, Trump, Şoşoacă |
Alexandru CĂLINESCUVeşti din Lumea Nouă |
Neculai SEGHEDINBrian May |
Nicolae CREŢUAritmetica lui Chirieac |
Vorba e de arginţi, tăcerea e de aur lingou, dar tot tabla cutată vedem că are valoare la Iaşi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.