Aerogara ieșeană începe să se aglomereze din nou
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

miercuri, 27.10.2021

Aerogara ieșeană începe să se aglomereze din nou

GALERIE
Aeroportul Iasi3
  • Aeroportul Iasi3
- +

Și în luna septembrie traficul s-a apropiat de 80 la sută din regimul normal. August a fost încă și mai aproape de luna echivalentă din ultimul an dinaintea pandemiei. Pe acest fond, Iașul a înregistrat mai mulți pasageri decât Timișoara.

Aeroportul Iași a reușit în premieră să întreacă Timișoara la traficul de pasageri. Este vorba de primele 9 luni ale anului. Diferența este destul de strânsă: prin aerogara eșeană au trecut puțin peste 460 de mii de pasageri în acest interval, iar prin Aeroportul „Traian Vuia”, 457,5 mii de pasageri. Pe de altă parte, Cluj-Napoca și Bucureștiul au depășit un milion, respectiv se apropie de 5 milioane de pasageri în primele trei trimestre ale lui 2021.

Distanța față de traficul normal este încă mare. La nivel național, au fost de peste două ori mai puțin pasageri anul acesta (7,9 milioane) decât în primele nouă luni ale lui 2019 (17,7 milioane). Pentru Iași, de exemplu, pragul de un milion de pasageri a fost atins în 2019 la sfârșitul lunii septembrie.

În aceeași lună din 2021, la Iași s-au îmbarcat și au sosit 96,5 mii pasageri (123,8 mii în septembrie 2019 . Timișoara a bifat cu 700 mai mulți. Remarcabil este că Suceava și Bacăul, însumat, depășesc Iașul, având aproximativ 52 de mii de călători fiecare. Elanul celor două aerogări se reflectă și în bilanțul primelor 9 luni din an: 293,5 mii pasageri de la Bacău și 233,3 mii, la Suceava. În clasament urmează, în ordine, Sibiu, Craiova și Oradea – unde Primăria și Consiliul Județean tocmai au lansat propria companie aeriană, Air Oradea.

„În trei luni, iulie-august-septembrie, traficul a fost dublu față de primele șase luni ale anului”, anticipa directorul Aeroportului Iași aceste cifre, cu câteva zile în urmă. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Romeo Vatră se arăta de asemenea optimist că valul pandemic nu va mai afecta traficul aerian într-o măsură atât de mare ca în primul an de pandemie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Şcoala în pătrăţele

Ioan Alexandru TOFAN

Şcoala în pătrăţele

Nu ştim să facem ore online sau să folosim calculatorul în şcoală, altfel decât ca pe un telefon mai mare. Putem învăţa, ce-i drept, dar asta cere timp. Dar putem, între timp, să încercăm să preţuim mai mult şcoala, iar apoi, cred, învăţământul online nu ar mai fi o problemă.

Filmuletul zilei

opinii

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Florin CÎNTIC

Un veac de singurătate: Regele Mihai (I)

Într-o tăcere asurzitoare, a trecut complet neobservată aniversarea celor o sută de ani de la naşterea ultimului Suveran al României. Între timp, s-a fâsâit şi cel mai mare miracol postdecembrist - transformarea haimanalelor securiste ale anilor 90 din detractori mizerabili ai monarhiei în propagandişti excitaţi care-şi smulgeau părul din cap şi îmbăloşau catafalcul regal cu elogiile lor false, în urmă cu patru ani. Dar de asta există arhivişti: să ne ajute să nu uităm! 

Era odată...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Era odată...

Şi iernile parcă erau mai ierni pe vremea aceea! Ori poate să mă fi prea moşnegit eu şi să văd binele numai în trecut? Nu ştiu copil să nu fi mers cu uratul sau cu colindatul, că pe atunci ne lăsau părinţii, nu se temeau că o să păţim nu ştiu ce chestii nasoale şi nu ne dădeau o sută de lei sau de euro numai să stăm cuminţi acasă; şi răsuna tot satul pe atuncea de hăăăi-hăi, de pristandaua la muzicuţă, de zornăitul salbelor cu clopoţei ale mascaţilor sau de mugetul buhaiului (oare ştiţi ce-i acela „buhai” sau vă trebuie şi pentru asta o expoziţie etnografică?), cum nu găsiţi voi pe internet oricât aţi căuta.

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Alex VASILIU

Cronicarul muzical şi omul de cultură Liliana Gherman

Scriind în săptămânile trecute despre dirijorii Cristian Mandeal şi Ion Baciu, am selectat din comentariile concertelor orchestrei Filarmonicii ieşene, publicate de Liliana Gherman în revista „Cronica” din 1966 până în 1995. Erau analize de natură publicistică, spre înţelesul cititorului aflat pe o treaptă superioară a perceperii, a plăcerii în domeniul artei sunetelor cultivate, dornic să înţeleagă mai mult, să-şi pună în relaţie impresiile formate în sala de concert cu impresiile cronicarului. 

pulspulspuls

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Iacătă cine-s în realitate oamenii lui Dragnea de pe Bahlui în gios!

Ei bine, dragi cetitori, nu ştim dacă aţi găsit până acum timp ca să aruncaţi un ochi pe trecutul sau prezentul celor care sunt prezentaţi ca fiind oamenii lui Dragnea în târg, dar iote că noi am găsit oleacă de vreme şi, din ce-am aflat, ne-am pus deja mâinile-n cap când am văzut cam ce se prezintă pe piaţă, de către unii, ca fiind alternativa post-pandemică pentru votanţii PSD. 

Caricatura zilei

Cum să te prezinți corect la ANAF

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.