Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totluni, 23.05.2022
Un hinterland aeroportuar exclusiv pe Regiunea de dezvoltare Nord-Est, eventual bazat şi pe atragerea unui numar mai important de pasageri din partea de sud a Moldovei, vor crea masa critică de pasageri potenţiali necesară funcţionării unor curse ce nu au succes în prezent pe niciunul dintre cele trei aeroporturi ale regiunii noastre.
232 mii pasageri în anul 2013, 273 mii în 2014, 382 mii în 2015, 881 mii în 2016 şi 1,146 milioane în 2017, aceasta e evoluţia numărului de pasageri de pe aeroportul ieşean în ultimii 5 ani. Cel mai probabil aeroportul nostru va ajunge la cel mult 1,25 milioane pasageri la finalul anului 2018. O creştere importantă, dar într-o vizibilă plafonare către finalul intervalului.
Creşterea sectaculoasă din intervalul 2013-2016 s-a datorat, în prmul rând, investiţiilor importante realizate în infrastructură. Faptul că Iaşul şi zona proximă avea nevoie de un aeroport internaţional s-a reflectat în creşterea numărului de curse, pe care aeroportul ieşean le-a asimilat cu rapiditate. Cele introduse în prima parte a intervalului au fost foarte stabile în timp, dar multe dintre cele introduse din 2016, încoace nu au reuşit să se perenizeze. Nici cursa către Istanbul sau cele către Glasgow, Valencia, Madrid şi multe altele nu au rezistat pe piaţa locală a zborurilor internaţionale, asa cum nu au rezistat ca zboruri de linie nici cursele interne către Oradea sau Constanţa.
Creşterea numărului de pasageri în prima jumătate a anului curent a fost într-o mare măsură una inerţială, bazându-se pe un grad mai mare de ocupare al avioanelor şi, în unele cazuri, pe creşterea frecvenţelor zborurilor pe rutele deja existente. Fluctuaţia numărului de rute deservite în 2017 şi din perioada care s-a scurs din anul curent a fost una fără precedent în istoria aeroportului ieşean. Dacă pe tot parcursul anului trecut aeroportul a deservit peste 20 de destinaţii regulate (maxim 24 - în orarul de vară), în intervalul martie-final de iunie, anul acesta, aeroportul din Iaşi nu mai deservea decât 17. Din această cauză, evoluţia traficului în prima jumătate a anului curent a fost una în „dinţi de fierăstrău“, lunile martie şi iunie punând în loc o repliere uşoară a traficului în raport cu lunile corespondente din 2017. Situaţia s-a mai redresat la finalul lunii iunie şi în luna iulie prin intrarea unor noi curse pe piaţa aeroportuară ieşeană. 26 de curse interne şi externe avem în prezent, dar Malmö (cursă introdusă în iulie, anul curent) va dispărea din orarul zborurilor pe 15 septembrie. În octombrie vom reveni la acelaşi număr de curse, prin introducerea rutei spre Liverpool.
Ca orice obiect geografic important, aeroportul creează moduri de practicare a teritoriului. De exemplu, faptul că aeroportul din Suceava a evoluat ca dimensiune, a dus la reorientarea unor fluxuri de pasageri din zona nordică a Moldovei. Acţiunea teritorială a acestui aeroport a contribuit la temperarea creşterii aeroportului ieşean - o dublă influenţă, una directă şi o alta indirectă. În primul caz, aeroportul sucevean a deturnat fluxurile de clienţi ai aeroporturilor cu care a stabilit relaţii - destinaţii prezente şi pe aeroportul ieşean, iar în al doilea caz, a devenit posibilă atingerea unor destinaţii îndepărtate într-o manieră mai eficientă prin utilizarea de către clienţii aeroportului sucevean a unor huburi aeronautice, precum: Bucureşti, Londra sau Roma. Şi clienţii potenţiali din Bacău şi împrejurimile sale au devenit anul acesta mai puţin dependenţi de aeroportul ieşean, odată cu reînfiinţarea relaţiei Bacău-Bucureşti, care face din capitala României un hub mai eficient în atingerea unor destinaţii îndepărtate, care altfel puteau fi atinse prin aeroportul ieşean.
Iată o prognoză de trafic pentru următorii 4-5 ani, în condiţiile în care vor funcţiona în continuare trei aeroporturi la nivelul regiunii noastre de dezvoltare. Precizez că e varianta optimistă! Suceava se va plafona undeva la un nivel maxim de 400 de mii de pasageri, Bacăul, la 500 de mii, iar Iaşul nu va depăşi 1,4 milioane de pasageri, în ciuda unei creşteri importante a necesarului de trafic la nivel regional. De ce? Pentru că aici întervin noile geometrii ale rutelor, care se prefigurează încă de anul acesta, dar şi contextul, care pare să favorizeze în momentul de faţa marile aeroporturi! Prin utilizarea huburilor aeriene externe regiunii noastre pentru atingerea destinaţiilor finale de către clienţii potenţiali moldoveni, e dificil să mai realizezi eficienţa unor relaţii pentru care există pe plan local o cerere mai redusă sau să activezi unele la care aspirăm de mult timp, precum Berlin, Dubai, Schiphol, Frankfurt/Main.
Am revenit asupra chestiunii aeroportului după vizionarea unei emisiuni la un post local de televiziune al cărei invitat a fost domnul Radu Botez - viceprimarul Iaşului. Emisiunea a abordat mobilitatea populaţiei în Iaşi şi imprejurimile sale, inclusiv cele regionale. În privinţa transportului aerian, domnul viceprimar a readus în discuţie o localizare alternativă a aeroportului regional pe axa spre Tg. Frumos - acolo unde se situează centrul de greutate demografică şi economică a regiunii noastre. Şi eu rezonez cu această idee!
Un hinterland aeroportuar exclusiv pe Regiunea de dezvoltare Nord-Est, eventual bazat şi pe atragerea unui numar mai important de pasageri din partea de sud a Moldovei, vor crea masa critică de pasageri potenţiali necesară funcţionării unor curse ce nu au succes în prezent pe niciunul dintre cele trei aeroporturi ale regiunii noastre. 3 milioane de pasageri, cât va putea să atingă un aeroport situat în partea central-vestică a judeţului (undeva între comunele Bălţati şi Ion Neculce) imediat după darea în folosinţă, ar însemna unul dintre cele mai mari aeroporturi de la est de Carpaţi şi din nordul Marii Negre - egalul Chişinăului, dar superior oricărui aeroport secundar din Ucraina. Cifra nu e exagerată, fiind foarte apropiată de numărul actual al clienţilor potenţiali aeroportuari din regiunea noastră de dezvoltare, care într-o proporţie de 30% accesează într-o manieră directă aeroportul de la Otopeni. Avem timp să-l construim fără a jena traficul actual! (Pe săptămâna viitoare).
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Boloş, despre readucerea irigaţiilor în PNRR: Cred că este un obiectiv de ţară
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
După ce au sfidat o zi ordinul talibanilor, prezentatoarele tv din Afganistan şi-au acoperit feţele
Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”
Ucraina: Primar pus de ruși, rănit într-o explozie. „Atac precis și țintit!”
Udrea are timp de stat pe Facebook în arest: Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
Jale în weekend, la Iaşi: Mulți șoferii prinși băuți de către polițiști. Aceștia riscă pușcăria
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.