Traficantul olog - „Umanismul dreptului penal” a fost invocat în premieră la un proces de judecătorii ieșeni
Eduard Lesenciuc s-a întors la Podu Iloaiei cu o indemnizatie de handicap acordata de statul i (...)
citeste totluni, 23.05.2022
Câştigul economic al oraşului a fost incomparabil mai mare decât investiţiile făcute până acum la aeroport, dar evoluţiile din ultimul timp demonstrează că acesta e foarte aproape de capacitatea maximă de operare. Şi nu e vorba neapărat de insuficienţa infrastructurii, cât mai ales de o insuficienţă sistemică – a relaţiilor aeroportului cu teritoriul, care la ora actuală generează un număr de clienţi de aproape două ori mai mare decât oraşul.
În localizarea viitorului aeroport ar trebui urmărite câteva aspecte esenţiale: asigurarea unei bune accesibilităţi la marile concentrări urbane ale regiunii noastre (Iaşi, Bacău, Suceava, Botoşani, Piatra Neamţ etc.) şi a unui caracter multimodal al viitoarei platforme aeroportuare, alături de chestiuni care ţin de geografia locului (relief, geologie, şi, mai ales, condiţiile meteo).
Dacă ne vom limita analiza la Regiunea de Nord-Est, pentru care devine eficient un astfel de aeroport, e necesară calcularea centrelor de greutate ale diverselor categorii de populaţie ce accesează serviciile aeroportuare. Simpla utilizare a populaţiei rezidente, al cărui centru de greutate ponderat (în funcţie de dimensiunea aşezărilor) e situat în proximitatea Paşcanilor (cu o deplasare uşoară către nord-est din 2011 încoace, datorită aprecierii demografice a zonei metropolitane a Iaşului), nu e suficientă, pentru că diversele categorii de populaţie accesează cursele aeriene din perspective diferite (afaceri, turism, trafic etnic şi academic).
Centrul de greutate ponderat al salariaţilor (în funcţie şi de dimensiunea medie a salariilor), care se situează în prezent la câţiva kilometri sud de Târgu Frumos, înregistrează o vizibilă deplasare către est, ca urmare a aprecierii economice a ZMI. Centrul de greutate al emigranţilor s-a stabilizat la câţiva kilometri sud-vest de Paşcani, iar centrul de greutate al numărului de studenţi şi cadre didactice universitare e stabilizat pe teritoriul administrativ al oraşului Podu Iloaiei. Dacă vom coborâ analiza la subcategoriile economice de populaţie cele mai active, centrul de greutate se deplasează şi mai vizibil către Iaşi. De exemplu, baricentrul pondrat al salariaţilor în IT&Outsourcing (categorie de populaţie extrem de mobilă) se află la câţiva kilometri de Iaşi, în comuna Leţcani.
Marea majoritate a baricentrelor ponderate se află în interiorul unui triunghi, cu vărfurile în localităţile Paşcani, Roman şi Podul Iloaiei. Din perspectiva asigurării accesibilităţii pasagerilor potenţiali şi a multimodalităţii, toate cele trei localităţi urbane, la care se adaugă Târgu Frumos (cea mai centrală aşezare urbană în această geometrie) sunt bine situate în raport cu marile axe de transport. Dacă ţinem cont că în localizarea unui aeroport trebuie să primeze categoriile active de populaţie, dacă vrem ca acesta să fie o sursă de dezvoltare a regiunii noastre, localizarea optimă ar fi pe axa Târgu Frumos-Podu Iloaiei. Însă, e neceasar ca această localizare să se coroboreze şi cu elementele fizico-geografice, utile în funcţionarea unui aeroport.
Marele avantaj al unei astfel de localizări e faptul că distanţa-timp dintre principalele localităţi şi noul aeroport devine una rezonabilă. Dacă vom centra analiza noastră pe jumătatea distanţei dintre Războieni (comuna Ion Neculce) şi Bălţaţi, în izocrona de 45 de minute se încadrează Romanul şi cea mai mare parte a zonei funcţionale urbane ieşene. Până într-o 1½ h poate fi accesat din Bacău, Suceava, Piatra Neamţ şi Botoşani. Vasluiul, Oneştii; arealul Rădăuţi-Vicov (zonă de emigraţie activă) se află în interiorul izocronei de 2 ore. În maxim trei ore putem ajunge din orice localitate a regiunii de Nord-Est, dar şi din cea mai mare parte a comunelor şi oraşelor din judeţele sudice ale Moldovei, lipsite în prezent de aeroport.
Un alt avantaj al unei localizări la vest de Iaşi va fi diminuarea distanţei timp între regiunea noastră şi aeroporturile principale europene, care nu pot fi în prezent accesate într-o manieră directă, ci doar apelând la escale. Faptul va fi posibil, deoarece un aeroport unic ar avea un bazin de recrutare care generează în prezent 3 milioane de pasageri (aproape un million accesează aeroporturile din Bucureşti şi Cluj). Această cifră ar putea susţine curse, care în prezent nu pot fi accesate şi susţinute de nici un aeroport regional. Cursele spre Istanbul, Madrid, Glasgow, Valencia sau Malmo ar putea reveni în orarul de zbor al noului aeroport.
Mai mult, un aeroport situat la vest de Iaşi, pe lângă faptul că va asigura coeziunea regională a părţii centrale şi de nord a Moldovei apusene, va fi unul mai consolidat într-un context geopolitic şi relaţional radical diferit de cel actual. Construcţia podului de la Ungheni va scurta cu aproximativ 25-30 de kilometri distanţa dintre Iaşi şi aeroportul de la Chişinău, care devine un concurent aeroportuar real, odată cu o eventuală deschidere a frontierelor Republicii Moldova către România şi UE. Până în două ore, cât poate deveni distanţa de parcurs între Iaşi şi aeroportul din Chişinău (pe reţeaua rutieră actuală a Republicii Moldova), ar insemna o fragilizare a poziţiei aeroportului nostru în raport cu cel al Moldovei răsăritene, mai ales că acesta din urmă ar avea toate şansele să se tranforme într-un hub important pe relaţia statelor sud-est europene cu Federaţia Rusă.
Am citit multe comentarii legate de faptul că alegerea unei noi localizări pentru aeroport ar anihila tot ce s-a investit până acum în aeroport. Sunt convins că investiţiile în aeroportul actual reprezintă cea mai mare realizare a oraşului şi judeţului nostru din ultimile trei decenii. În lipsa acestora nu ar fi fost posibilă dezvoltarea economică a Iaşului din ultimii 4-5 ani. Câştigul economic al oraşului a fost incomparabil mai mare decât investiţiile făcute până acum la aeroport, dar evoluţiile din ultimul timp demonstrează că acesta e foarte aproape de capacitatea maximă de operare. Şi nu e vorba neapărat de insuficienţa infrastructurii, cât mai ales de o insuficienţă sistemică – a relaţiilor aeroportului cu teritoriul, care la ora actuală generează un număr de clienţi de aproape două ori mai mare decât oraşul. Absenţa unui orizont de creştere va duce la degradarea economică relativă a Iaşului şi regiunii noastre, chiar şi în raport cu vecinătăţile din exteriorul UE, mai puţin consolidate economic în prezent.
Ca să reformulez, există şanse mai mari ca un aeroport nou, situat la 30-40 de km vest de Iaşi, mai aproape de celelalte aşezări mari ale Moldovei, să evolueze către un aeroport care să conteze în ecuaţia mobilităţii continentale, decât dacă ne vom limita la un upgrade al celui actual. Costurile s-ar putea să fie similare, având în vedere faptul că ameliorarea accesibilităţii aeroportului actual la hinterlandul său reclamă investiţii mari în infrastructura de transport (centuri rutiere şi cale ferată), pentru a asigura multimodalitatea platformei aeroportuare, inclusiv în ceea ce priveşte traficul de mărfuri. Mai mult, traficul urban va fi mai relaxat după dispariţia fluxurilor din exterior către aeroportul actual!
George Ţurcănaşu este lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Boloş, despre readucerea irigaţiilor în PNRR: Cred că este un obiectiv de ţară
(FOTO) Accident la Moara de Foc: Impact între o motocicletă şi o maşină
După ce au sfidat o zi ordinul talibanilor, prezentatoarele tv din Afganistan şi-au acoperit feţele
Ministru francez: Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”
Ucraina: Primar pus de ruși, rănit într-o explozie. „Atac precis și țintit!”
Udrea are timp de stat pe Facebook în arest: Sunt 46 de zile de când sunt arestată ilegal
Jale în weekend, la Iaşi: Mulți șoferii prinși băuți de către polițiști. Aceștia riscă pușcăria
Sorana Cîrstea s-a calificat în turul al doilea al French Open
LaLiga, plângere împotriva clubului PSG: E scandalos ce a făcut
(VIDEO) Accident spectaculos la Raliul Argeşului. Nu au existat răniţi
(VIDEO) Urs filmat la Raliul Argeşului, în timp ce mută un balot de paie
Protest imens al opoziţiei de la Istanbul împotriva lui Erdogan
Doi copii din Suceava au mers 15 km cu bicicletele pentru a restitui un portofel pierdut
Şeful DNA: În ultimii doi ani am pus sub sechestru bunuri de peste 400 de milioane de euro
Amalia Enache, despre Iaşi: „Doar în Lisabona şi Ardeal am mai trăit senzaţia asta”
Stiaţi că Iaşul a fost unul dintre cele mai moderne oraşe europene din Imperiul Otoman?
Vă mai amintiţi că Iaşul are tramvaie turceşti? Când ar putea să iasă la stradă
Declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore”
Mâncarea viitorului: Ce am putea ajunge să mâncăm până în 2050?
Există o tencuială minune anti-cutremur? Explicaţiile unui profesor ieşean
Economiile americanilor au scăzut în medie cu 9.000 de dolari în 2022
(VIDEO) Cum a fost în a doua zi la Catedral Music Festival. Dansând în ploaie
Toate tablele clasice din şcoli vor fi înlocuite. Cum arată tablele interactive
IMAGINI DE FESTIVAL: Iubitorii de animale şi-au dat întâlnire la Iaşi. Copiii, încântaţi
Vaslui: Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanţa
Reportaj la „doza patru” - Discuţii pro şi contra, pe holurile cabinetelor medicale
România trage Republica Moldova în Uniunea Europeană. Ședință comună: ce s-a decis ieri la Iaşi?
Doi ciobani l-au zvântat în bătaie pe veterinarul care le-a găsit câteva oi bolnave
Fostul finanţator al Dinamo, Nicolae Badea, dă tărcoale Iaşului: vrea 10 milioane lei
„Ne vedem la Mitropolie”: o nouă serie de evenimente organizată de Arhiepscopia Iaşilor
Identitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*
Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu
Şofer beat, reţinut după ce a intrat cu maşina într-un microbuz la Valea Lupului
În sfârşit, Poliţia a depistat în trafic un permis românesc falsificat
A furat telefonul din maşină, Poliţia l-a prins, apoi păgubitul s-a împăcat cu hoţul
Un șofer prins duhnind a alcool a refuzat să sufle şi să meargă la analize
Duminică începe la Iaşi cel mai important turneu de tenis destinat copiilor
A ieşit la o plimbare nocturnă de plăcere, dar a ajuns după gratii
Nicolae GRECUGeneraţia de AUR şi sporturile |
arh. Ionel OANCEACreşterea oraşului |
pr. Constantin STURZULumina de la capătul Luminiţei |
Eugen MUNTEANUIdentitate personală, identitate etnică, identitate naţională (IV)*Articolul se referă pe scurt la apariţia componentei romanice a conştiinţei inaţionale a românilor. |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.