Aeroportul Iaşi: anul trecut pe profit frumos, anul acesta pe ajutoare de la Guvern
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

vineri, 07.05.2021

Aeroportul Iaşi: anul trecut pe profit frumos, anul acesta pe ajutoare de la Guvern

GALERIE
Aeroportul Iasi1
  • Aeroportul Iasi1
- +

Afectată serios de pandemie şi cu două luni fără niciun venit, aerogara mizează pe ajutorul administraţiei de la Bucureşti u consilierii judeţeni vor dezbate azi, în şedinţă, situaţia Aeroportului.

Confruntată cu o perioadă de peste două luni fără venituri, conducerea Aeroportului va solicita ajutorul Guvernului. „Corect ar fi ca nu numai companiile aeriene, ci tot lanţul de instituţii şi societăţi care înregistrat pierderi de pe urma sistării zborurilor să primească ajutor“, ne-a declarat directorul general al aerogării ieşene. Cătălin Bulgariu a precizat că solicitarea va fi făcută prin Consiliul Judeţean. În martie, Aeroportul Iaşi a înregistrat aproximativ 40 de mii de pasageri, în loc de un trafic estimat de 113 mii. În luna în curs, traficul s-a prăbuşit la doar câteva mii de călători, previzionarea fiind de 130 de mii.

Pe de altă parte, Guvernul a fost de acord să acorde un credit de salvare de 130 de milioane de euro pentru companiile TAROM şi Blue Air pentru a depăşi criza provocată de pandemia de coronavirus. Astăzi, consilierii judeţeni urmează să aprobe situaţiile financiare pe anul trecut. Aeroportul a încheiat anul 2019 cu un profit de 4 milioane de lei, din care jumătate va ajunge la Consiliul Judeţean. La această sumă se adaugă provizioane de circa 5 milioane, reprezentând în mare parte creanţe de recuperat. Numai Blue Air avea la 31 decembrie datorii de aproape 10 milioane de lei către aerogara ieşeană. De la începutul anului, regia a semnat un controversat contract de realizare a unui Masterplan privind oportunităţile de dezvoltare pe actualul amplasament al terminalelor de pasageri, respectiv pe cealaltă parte a pistei, în valoare de 4 milioane de lei (inclusiv TVA).

Un alt proiect, de realizare a unei zone de preîmbarcare la terminalul T3, tocmai a fost lansat în licitaţie. Regia a alocat 800 de mii de lei cu tot cu TVA, iar proiectarea şi execuţia ar trebui să fie gata în cel mult cinci luni de la anunţarea câştigătorului. Cât priveşte extinderea platformei de parcare a avioanelor şi construirea a două căi de rulare, lucrări atribuite deja, restricţiile impuse de starea de urgenţă a provocat întârzierea obţinerii unor avize. Prin urmare, şi lucrările s-au decalat, urmând să înceapă săptămâna viitoare. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Toni HRIŢAC

Cu primarul Mihai Chirica la Zoiosu’

Primarul foloseşte resursele patrimoniale şi juridice ale primăriei ca să-şi gestioneze destinul politic.

Filmuletul zilei

opinii

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Marte

Neculai SEGHEDIN

Marte

Aşa cum românii au aşteptat în zadar sosirea americanilor (au venit, ce-i drept, dar cam târziu!), aşa şi pământenii au aşteptat invazia marţienilor până când s-au plictisit şi atunci au trimis ei diverşi emisari către planeta vecină.

De ce romanul? (I)

Nicolae CREŢU

De ce romanul? (I)

A trecut de mult vremea întrebării simptomatic reluate pe atunci „De ce nu avem roman?”. În zilele noastre mai că-ţi vine să (te) întrebi, în faţa producţiei de titluri, altceva: dar oare chiar avem atât de mulţi romancieri? Asta, înainte de a-i citi? După lectură, schimbând ceea ce e de schimbat: oare cum s-o fi explicând iluzia atâtor „romancieri” despre ceea ce scriu ai? Pentru că, la drept vorbind, proporţia de autentice romane din „avalanşa” editorială readuce percepţia realităţii la adevărata şi onesta ei măsură.

pulspulspuls

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Mărirea şi decăderea lui Mihăiţă vodă Chirica: cine i-a tras scatoalca ce l-a dat jos de pe cal?

Una bucăţică de analiză politico-mondenă de Bahlui pe ziua de azi, stimaţi telespectatori, dacă tot e ziua Izvorului Tămăduirii, sărbătoare cu cruce roşie.

Caricatura zilei

Două măști

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.