
Odată cu dezvoltarea și modernizarea infrastructurii, cel mai mare aeroport din regiunea Moldovei și-a propus să devină mai prietenos cu mediul.
Sunt trei mari obiective pe care Aeroportul Iași și le-a stabilit pentru reducerea emisiilor de carbon în activitatea aeroportuară: producerea și folosirea de energie verde pe scară cât mai largă; folosirea în activitățile curente a utilajelor și echipamentelor cu emisii reduse de carbon; managementul deșeurilor.
„Aeroportul Iași și-a asumat misiunea de a deveni un aeroport modern și verde, de aceea, în următoarea perioadă, vom face demersurile necesare pentru a ne înregistra oficial în programul de decarbonizare al Consiliului Internațional al Aeroporturilor”, anunță Romeo Vatră, Directorul General al Aeroportului Iași.
Aeroportul Iași este singurul aeroport din România care are un parc fotovoltaic funcțional. În perioada octombrie 2023 – decembrie 2024, parcul a produs peste 1500 MWh, ce a acoperit aproximativ 30% din energia consumată în terminalul T4.
Un al doilea parc fotovoltaic, de 5 MWh, urmează să fie construit, în sens fiind depusă, în septembrie 2024, cererea pentru aprobarea finanțării. Proiectul are o valoare de 3 milioane euro (fără TVA) – 1 milion de euro reprezintă finanţare nerambursabilă, iar co-finanţarea şi costurile neeligibile vor fi acoperite din fondurile proprii ale Regiei.
„Ne dorim să dezvoltăm acest al doilea parc fotovoltaic pentru a ne putea asigura independenţa energetică, folosind energie verde, un obiectiv strategic pentru Aeroportul Iași. Trebuie să ţinem cont şi de fluctuaţiile puternice de pe piaţa energiei din ultimii ani.
Un astfel de parc este important atât pentru sustenabilitatea activităţii aeroportuare, din punct de vedere financiar, cât şi al obiectivului de a deveni mai prietenoşi cu mediul înconjurător. Suntem singurul aeroport din țară ce deține o sursă de energie regenerabilă.” (Romeo Vatră, Director General Aeroportul Iași)
În același timp, Aeroportul parcurge o etapă esențială privind îmbunătățirea structurii de alimentare cu combustibil a aeronavelor ce operează la Iași.
Folosirea de combustibili alternativi ecologici reprezintă un pas important pentru Aeroportul Iași, aceștia având rol activ în reducerea emisiilor de dioxit de carbon.
„Asistăm la un moment istoric pentru Aeroportul Iași, care din acest an folosește biokerosen pentru alimentarea aeronavelor. Reglementările internaționale obligă aeroporturile din Uniune să asigure pe viitor o cotă din ce în ce mai mare de combustibili de aviație sustenabili și să faciliteze accesul la SAF pentru operatorii aerieni.
Aeroportul Iași va utiliza SAF în procent de 2% din totalul combustibilului folosit pentru aeronave, din necesarul aferent anului 2025. Creșterea va fi graduală pentru introducerea acestui tip de combustibil pe piața industriei aviatice. Noi suntem printre primele aeroporturi care fac acest pas.” (Romeo Vatră, Director General Aeroportul Iași)
Numărul de utilaje de handling electrice 100% a crescut considerabil în 2024 pe Aeroportul Iași, iar acest trend va continua, urmând să fie obținute fonduri europene anul viitor pentru înlocuirea tuturor echipamentelor poluante ce operează pe aeroport, cu vehicule și utilaje electrice sau hibrid.
De asemenea, odată cu obținerea autorizației pentru serviciile PRM, Aeroportul Iași va pune în funcțiune ambuliftul din dotare. În valoare de aproape 3 milioane de lei, acesta este de asemenea 100% electric, fiind cel mai modern echipament de acest tip din România.
Următorul proiect important pentru Aeroportul Iași va fi modernizarea sistemului de balizaj cu tehnologie LED, care se va realiza în două etape. Prima etapă presupune o investiție de 10,3 milioane lei (fără TVA).
În susținerea transportului verde, în vederea reducerii poluării, Aeroporul Iași asigură, printr-un parteneriat cu Compania de Transport Public, interconectivitatea între aeroport și centrul orașului, folosind autobuze electrice. Acestea nu doar că sunt mai prietenoase cu mediul, dar oferă și un plus de confort celor care călătoresc spre/dinspre Aeroportul Iași.
De asemenea, pasagerii care se deplasează cu autoturismele proprii au la dispoziție stații de încărcare pentru mașini electrice în parcarea noului terminal.
AEROPORTUL IAȘI – Inspirăm mișcarea
Publicitate și alte recomandări video