anunturi
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Aeroportul primeşte o mână de ajutor de stat

GALERIE
Aeroportul Iasi
 • Aeroportul Iasi
- +

La fel ca anul pandemic trecut, aerogara ieşeană va încasa câteva milioane de lei. Ieri s-a încheiat şi perioada de depunere a ofertelor pentru extinderea infrastructurii aeroportuare de pasageri.

 

Printr-un ordin comun semnat ieri de miniştrii Transporturilor şi Lucrărilor Publice, şapte aroporturi din ţară vor primi, la fel ca anul trecut, ajutor de stat pentru depăşirea deficitului de lichidităţi cauzat de criza provocată de pandemie. Este vorba de 51,5 milioane de lei, bani care vor ajunge la o aerogară din subordinea Ministerului Transporturilor – „Traian Vuia”, din Timişoara – şi la şase aeroporturi regionale care au avut un trafic anual cuprins între 200 de mii şi 3 milioane de pasageri.

Aceeaşi condiţie a fost impusă şi anul trecut – când au beneficiat de această schemă cinci aeroporturi, iar sprijinul financiar alocat acestora a totalizat 20,73 milioane de lei. Atunci, regia ieşeană a primit 5,4 milioane de lei. Acum, ajutorul va fi de circa 6,5 milioane de lei. Bani vor mai primi celelalte două aerogări din Moldova, Bacău şi Suceava, precum şi aeroporturile din Cluj-Napoca, Sibiu şi Craiova.

În şedinţa de ieri a Consiliului Judeţean, directorul general provizoriu al aerogării ieşene, Romeo Vatră, a anunţat că traficul de pasageri pe anul în curs va depăşi 600 de mii, un avans consistent faţă de 2020, când au fost înregistraţi puţin peste 468 de mii, dar totuşi mai puţin de jumătate din fluxul din 2019 (1,3 milioane de călători).

Tot ieri a expirat termenul de înscriere a ofertelor în procedura de licitaţie pentru atribuirea contractului de autorizare, proiectare şi execuţie a viitorului terminal de pasageri (T4) al aerogării ieşene. Nici numele şi nici numărul ofertelor şi al anunţurilor de participare nu au fost făcute cunoscute ieri până la închiderea ediţiei. Licitaţia a fost lansată cu două luni în urmă, de la o valoare estimată de 351,5 milioane de lei, iar anunţarea câştigătorului este aşteptată cel mai târziu în aprilie 2022. Pe lângă terminalul cu trei niveluri şi o suprafaţă desfăşurată de 31 de mii metri pătraţi, proiectul vizează şi extinderea facilităţilor de parcare, inclusiv pentru taximetre şi autocare. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X