anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Afacere bizară între două firme cu acţionari din Republica Moldova

GALERIE
Alexandru-Palii-2
 • Alexandru-Palii-2
- +

Macony Trade House are de restituit către Lastor Invest Corp 53 milioane de lei. La un moment dat, Alexandru Palii (FOTO), ce deţine Lastor Invest Corp, a avut funcţie de conducere în cadrul Macony Trade House. Palii ridică un bloc de 12 etaje în zona Grădinari.

 

Deşi se apropie de finalizarea primului din cele două blocuri turn din zona Grădinari, afaceristul basarabean Alexandru Palii a primit o veste proastă de la nişte foşti parteneri de afaceri. Judecătorii ieşeni nu au găsit niciun vinovat în procesul de faliment al companiei Macony Trade House, de unde dezvoltatorul imobiliar Lastor Invest Corp are de recuperat 53 milioane de lei. În total, creditorii firmei au de recuperat peste 58 milioane lei, iar lichidatorul societăţii specializate în comerţul cu materiale de construcţii le-a cerut foştilor administratori Vitalie Munteanu şi Vaceslav Parasca, dar şi fostului asociat Salinschi Afanasii, să suporte din propriul buzunar datoriile. În 2013, Fiscul ieşean a realizat un raport de inspecţie fiscală, potrivit căruia în perioada 2006 – 2007 cei trei basarabeni ar fi întreprins anumite acţiuni din cauza cărora societatea a înregistrat pierderi care arătau starea de insolvenţă. Astfel, în 2007, s-a fi semnat un contract de management cu Salinschi Afanasii, fără a i se dovedi necesitatea, iar în perioada 2007 – 2009 s-a scos din contabilitate suma de 620.000 lei fără justificare. De asemenea, în perioada 2006 – 2010, când administrator a fost basarabeanul Vitalie Munteanu, cât şi ulterior, când funcţia a fost îndeplinită de Vaceslav Parasca, firma a înregistrat datorii consistente la bugetul de stat, în sumă finală de peste 4,7 milioane lei, motiv pentru care cei doi se fac vinovaţi de insolvenţă.

 
Le-a fost cerută răspunderea personală
 
În 2012, a fost realizată şi o expertiză contabilă extrajudiciară prin care s-a constatat că din 2006 până în ianuarie 2011, contabilitatea a fost ţinută de o persoană fără împuternicire şi în contradicţie cu specificul activităţii firmei. De asemenea, s-a descoperit că au fost semnate cotnracte nefavorabile societăţii inclusiv cu alte firme ale aceloraşi acţionari, exemplu relevant fiind contractul sub antrepriza cu Elkas Home. Ca dosarul să fie complet, lichidatorul firmei Macony Trade House a realizat un raport al cauzelor ajungerii firmei în insolvenţă, unde i-a găsit vinovaţi pe cei trei afacerişti, însă doar Vitalie Munteanu a depus întâmpinare, cerând ca solicitarea de atragere a răspunderii personale să fie respinsă pe motiv că el a ieşit din firmă în 2011. „La data de 22.04.2014, cu completările din 07.08.2015, a fost întocmit raportul asupra cauzelor şi împrejurărilor ce au dus la apariţia stării de insolvenţă, în curprinsul căruia se menţionează că starea de insolvenţă se datorează, în principal, managementul defectuos exercitat de foştii administratori statutari, care au folosit bunurile societăţii în interes personal, respectiv: au ridicat sume de bani din conturile debitoarei, prin card bancar, fără a se determina cine a încasat suma totală de 621.419 lei, din care a fost justificată doar suma de 700 lei, gestionarea inadecvată a activelor, fapt ce a dus la creşterea gradului de îndatorare, posibilităţi reduse de a face faţă obligaţiilor de plată şi susţinerea activităţii din fonduri proprii, dificultăţi în recuperarea creanţelor, volumul scăzut al disponibilităţilor băneşti”, potrivit sentinţei prin care a fost respinsă cererea de atragere a răspunderii persoanale.
            .
„Palme” a fost şi el director în cadrul firmei
 

Cu toate că există documente la dosar care să arate existenţa datoriilor, magistraţii au considerat că nu există o relaţie de cauzalitate între desfăşurarea atribuţiilor celor trei administratori şI crearea efectivă a prejudiciului. “În concluzie, managementul defectuos al unei societăţI nu este motiv de antrenare a răspdunerii administratorului, răspunderea acestuia fiind limitată la situaţiile expres şI limitativ prevăzute în art 138 din Legea 85/2006, în cazul de faţă, simpla indicare a faptei prevăzute de textul de lege nefiind suficientă, în lipsa unor probe din care să rezulte cum au fost folosite bunurile sau creditele societăţii în fapt, pentru a se putea determina scopul utilizării lor. Sub aspectul faptei de a fi folosit mijloace ruinătoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, în copul întârzierii încetării de plăţi, instanţa observă că reclamantul nu a propus nicio probă privind folosirea de către pârâţi a unor astfel de mijloace (precum contractarea unor împrumuturi prea oneroase pentru societate) care să conducă la creşterea gradului de îndatorarea societăţii şI în final la insolvenţa acesteia”, au scris judecătorii ieşeni în soluţia de respingere a cererii, care poate fi atacată cu apel în 30 de zile.

Firma Macony Trade House este deţinută de basarabeanul Vitalie Munteanu, cunoscut pentru că a falimentat şi alte firme în Iaşi, de pe urma cărora bugetul de stat a fost păgubit, şi de ruşii Sergey Glukhov şi Sergey Magidov.  La un moment dat, în firma Macony Trade House a fost director şi basarabeanul Alexandru Palii (zis „Palme”), care prin firma Lastor Invest Corp construieşte în prezent două blocuri de 12 etaje în zona Grădinari. Dacă sentinţa de fond în cazul Macony Trade House va fi păstrată şi de către Curtea de Apel Iaşi, dezvoltatorul imobiliar nu va mai recupera niciodată banii de la foştii parteneri de afaceri. Din informaţiile prezentat în bilanţul contabil pe 2015, Lastor Invest Corp a avut afaceri de 484.000 lei şi pierderi de 140.000 lei cu un angajat, la finalul anului având de restituit datorii de peste 52 milioane lei.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.