De Business

Punem punctul pe știi

„Operațiunea vidanja” - Poveste de succes: de la munca de jos pe un utilaj în Italia la o afacere cu profit de milioane la Iași

Afacere cu miros urât, dar cu profit frumos

marți, 10 septembrie 2024, 03:00
5 MIN
 Afacere cu miros urât, dar cu profit frumos

După ce a muncit 12 ani în Italia pe vidanje și a învățat tot ce se putea despre colectarea și epurarea apelor uzate, s-a întors acasă și a pornit o afacere în acest domeniu. Cu banii strânși a cumpărat un utilaj la mâna a doua și a început activitatea. Cum experiență avea deja, investiția și-a amortizat-o încă din primul an. Acum, firma s-a extins. Acoperă și alte județe, dar și servicii noi, precum inspecție video robotizată. După cinci ani, societatea a urcat deja în topul firmelor ieșene care prestează servicii de colectare și epurarea apelor uzate, raportând anul trecut un profit net de peste 1 milion de lei.

Operațiunea vidanja se dovedește a fi o afacere profitabilă la Iași. Și nu doar în relație cu statul. Florin Asăvoaie, de exemplu, administratorul Vidanjări Riciu Servicii SRL, a reușit în doar cinci ani, de când și-a deschis firma, să ajungă la venituri de aproape 2 milioane de lei. Anul trecut acesta a înregistrat o creștere semnificativă atât a cifrei de afaceri, cu 45% față de anul anterior, cât și a profitului, mai mare cu 53% față de 2022.

Când și-a deschis firma, în zonă nu mai opera nicio vidanjă privată

Când și-a deschis firma, în anul 2019, Florin spune că în zona Târgu Frumos nu mai opera nicio vidanjă. A lui a fost prima. Investiția l-a ajuns aproximativ 25.000 de euro și a fost amortizată încă din primul an. De atunci, încasările au tot crescut, iar afacerea s-a extins, după cum ne asigură operatorul din Iași.

Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 23

”Eu am lucrat în domeniul acesta în Italia, 12 ani. Lucrând acolo, am vrut să venim în țară să facem o afacere, și am ales să ne implicăm în ceea ce știm deja. Deci, noi am venit cu o experiență în domeniu când ne-am deschis firma. Am strâns bani și am venit în țară”, ne-a mărturisit Florin Asăvoaie, patronul Vidanjări Riciu Servicii SRL.

Firma are sediul social în satul Mădârjești și are ca principal obiect de activitate declarat „colectarea și epurarea apelor uzate”. La nivelul județului Iași, pe listă firme.ro, mai figurează în acest moment încă 13 societăți care desfășoară activități similare în acest domeniu, dintre care trei sunt înființate chiar în acest an. Ca cifră de afaceri, Vidanjări Riciu Servicii SRL ocupă locul doi, însă ca profit net declarat anul trecut, se află pe primul loc în județul Iași, depășind inclusiv firme cu 22 de ani de vechime în spate, dar și cu mai mulți angajați.

 De la Iași, inspecție video robotizată în toată țara

Acum firma are în portofoliu 20 de clienți permanenți, societăți cu care colaborează frecvent și nu doar pentru servicii de vidanjare, dar și pentru inspecție video robotizată.

”Înseamnă inspectarea țevilor. Practic, softul la robot generează un raport pe care îl predai beneficiarului. Acesta este obiectivul de bază acum, inspecția video. Vidanjarea este acum o activitate secundară, chiar dacă noi cu asta am început de fapt. Și nu mai lucrăm cu persoane fizice acum, ci doar cu firme”, ne-a mai spus Florin Asăvoaie.

Cum afacerea a crescut, ieșeanul a decis că e timpul să asigure servicii și pentru alte județe din Nord-Estul țării, precum Suceava, Bacău, Botoșani sau Vaslui, dar nu numai aici.

Pentru inspecția video robotizată, antreprenorul a investit în două autospeciale, dotate corespunzător, pentru a fi în pas cu tehnologia, subliniază el. Cu aceste mașini prestează servicii oriunde în țară și nu se oprește aici.

”Pe viitor ne-am gândit să investim într-un sistem de reparații canalizare fără săpătură. Este un sistem foarte scump, dar cred că o să avem cerere și la noi în zonă peste doi, trei ani. Cu acest sistem, decât să sapi și să schimbi o țeavă, e mai ușor să o repari . Sunt și țevi care trec pe sub bloc și este foarte dificil să intervii. Dar și în utilaje o să mai investim, pentru că trebuie să ținem pasul cu tehnologia. Trebuie să luăm ceva mai performant, ca să putem face față solicitărilor clienților”, a mai explicat managerul Vidanjări Riciu Servicii. Între timp, acesta și-a mai deschis o firmă, care se numește Desfundări Riciu SRL, semn că afacerea merge tot mai bine.

O recunoaște chiar el: ”Ca idee de afacere în domeniu, este o idee bună, da! Dovadă că încă se mai deschid firme cu acest obiect de activitate.”

L-am întrebat pe Florin cum estimează cifra de afaceri din acest an, comparativ cu cea de anul trecut, și a apreciat că va fi pe plus. În anul 2023, Vidanjări Riciu Servicii SRL a raportat o cifră de afaceri de 1.950.326 de lei și un profit net de 1.194.879 de lei, cu doar doi angajați.

Ce prețuri sunt practicate la Iași pentru vidanjare și decolmatare?

În acest moment, la Iași, un număr de 24 de operatori de servicii de vidanjare autorizați au contracte încheiate de furnizare servicii cu APAVITAL SA, de preluare și epurare mecano-biologică a apelor uzate rezultate din consumul igienico-sanitare. În această listă se regăsește și firma lui Florin Asăvoaie. Însă, aici, nu vorbim doar de societăți înregistrate la Registrul Comerțului pentru colectarea și epurarea apelor uzate, ci și de companii mari, care fie activează în agricultură și zootehnie, fie în transporturi rutiere de mărfuri, construcții și comerțul cu ridicata nespecializat.

Cât despre prețurile agreate cu furnizorul de apă, APAVITAL SA prestează serviciul de vidanjare a foselor septice și a bazinelor vidanjabile la tariful de  91,92 lei/ m³ (cu TVA inclus) – preț valabil începând cu data de 1 februarie 2024. La acest preț se adaugă costul deplasării utilajului, calculat în funcție de kilometrii parcurși, cu precizarea că solicitanții pot beneficia de acest serviciu condiționat de asigurarea accesului autospecialei până la o distanță de maximum 10 metri de gura de vizitarea a fosei/ bazinului.

În ceea ce privește serviciul decolmatare, potrivit APAVITAL, acesta presupune curățarea conductelor de canalizare și îndepărtarea blocajelor care se formează în interiorul conductelor. Compania de apă mai informează că acest serviciu vizează intervenții pe tronsonul situat între locuință și ultimul cămin aflat la limita proprietății sau pe tronsonul dintre locuință și fosa/ bazinul vidanjabil. În acest caz, tariful practicat este de 455,56 lei/ h (cu TVA inclus), calculat în funcție de durata intervenției, la care se adaugă costul deplasării utilajului, în funcție de  numărul de kilometri parcurși. Tariful de deplasare pentru autovidanjă este de 6,78 lei/km (TVA inclus), respectiv 9,37 lei/km (TVA inclus) pentru autocurățitor.

Etichete: Iasi, servicii, vidanje

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii