Afacere de îţi stă mintea-n loc: Familia „nr. 3“ din Primărie foloseşte zeci de hectare nerevendicate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

Afacere de îţi stă mintea-n loc: Familia „nr. 3“ din Primărie foloseşte zeci de hectare nerevendicate

GALERIE
mihai tucan
  • mihai tucan
- +

Citiţi şi vă cruciţi cum poţi face avere folosind funcţia publică şi bunurile altuia. Unul dintre cei mai controversaţi funcţionari publici din judeţul Iaşi este reclamat la Parchet de un medic că i-ar fi adus un prejudiciu de 50.000 de euro. Doctoriţa Lidia Traciuc a sesizat anchetatorii că ar fi cumpărat un teren de 10 ha însă, când a încercat să-l exploateze, a găsit o altă cultură, aparţinând soţiei secretarului din oraşul Târgu Frumos, Mihai Tucan (foto). Potrivit documentelor înaintate anchetatorilor de medic, familia Tucan ar fi folosit terenul respectiv fără a avea un contract de arendă. Mai mult, însuşi Tucan ar fi eliberat o adeverinţă prin care ar fi susţinut în fals că tarlaua de pământ era nefolosită. Acuzaţiile sunt negate de secretar, care spune că soţia sa a lucrat pământul în mod legal. Mihai Tucan a fost implicat în trecut în mai multe scandaluri legate de folosirea terenurilor nefolosite din Târgu Frumos. Acesta a obţinut şi sume importante de la APIA de pe terenurile respective, chiar dacă în declaraţia sa de avere acestea nu se regăsesc.

Acuzaţii grave aduse familiei unui funcţionar public din judeţul Iaşi. Secretarul oraşului Târgu Fru­mos, Mihai Tucan, este acuzat de un doctor că ar fi consemnat în fals faptul că un teren din extravilanul oraşului nu este folosit deşi pe respectiva parcelă avea înfiinţată o cultură de grâu chiar soţia funcţionarului. Medi­cul Lidia Traciuc, de la Spitalul de Urgenţă din Bârlad, solicită de la întreprinderea soţiei secretarului Tucan suma de 50.000 de euro, bani ce ar reprezenta prejudiciul produs de imposibilitatea înfiinţării unei culturi de paulownia cotevisa, un tip de arbuşti cu creştere rapidă şi cotaţie foarte bună pe piaţă.

Secretarul, afaceri cu nevasta

Potrivit acţiunii de chemare în judecată formulată de Lidia Tra­ciuc, obţinută de reporterii „Zia­rului de Iaşi“, doctoriţa ar fi cumpărat la finele anului 2012 o suprafaţa de 10 hectare din ex­travilanul oraşului Târgu Frumos. Înainte de a perfecta tranzacţia cu proprietarul pământului, medicul ar fi primit de la Primăria din Târgu Frumos o adeverinţă prin care se atesta că suprafaţa respectivă nu era arendată. Hârtia ar fi fost semnată, potrivit acţiunii înaintate Judecătoriei, de către se­cretarul primăriei oraşului, Mihai Tucan. „Terenul a fost cumpărat exclusiv în scopul înfiinţării unei plantaţii de arbuşti tip Pau­low­nia EU Cotevisa, un arbust teh­nic cu o foarte bună cotaţie pe piaţă (lemnul său este folosit la fabricarea de mobilier de lux, n.r.). Arbuştii au fost cumpăraţi la data de 26 aprilie 2013 de la o societate de profil, după o ana­liză a solului şi a amplasamentului geografic al terenului. În mo­mentul în care s-au făcut veri­ficările de natură tehnică, terenul se afla în proprietatea re­clamantei“, susţine Lidia Tra­ciuc în documentul citat. În momentul în care s-a deplasat la faţa locului, doctoriţa a avut parte de o mare surpriză, constatând că pe su­prafaţa respectivă exista deja o cultură de grâu deţinută de Întreprinderea Individuală Tucan Ma­riana, condusă de soţia secretarului Mihai Tucan, cel care eli­berase adeverinţa că terenul ar fi liber.

Ulterior, mai susţine doctoriţa Traciuc în documentul citat, ar fi solicitat familiei Tucan să desfiinţeze cultura de grâu de pe cele 10 hectare, însă s-ar fi lovit de refuzuri succesive.

Două cereri la APIA pe acelaşi teren

În acţiunea ce a ajuns deja pe rolul Judecătoriei Paşcani se mai arată că pe terenul respectiv ar fi fost înregistrată şi o solicitare de acordare a unor subvenţii de la APIA. Cererea de finanţare ar fi fost înregistrată de întreprinderea soţiei lui Mihai Tucan. „Această situaţie a fost confirmată în mo­mentul în care reclamanta a în­registrat declaraţia de suprafaţă la data de 30.05.2013, moment în care a constatat că pe aceeaşi suprafaţă apare o declaraţie făcută de Tucan Mariana - Întreprindere Individuală“, se mai arată în acţiunea doctoriţei.
Mihai Tucan a precizat ieri că a renunţat la solicitarea de la APIA la scurt timp după izbucnirea scandalului. Acesta are însă o altă versiune a poveştii şi sus­ţine că întreprinderea soţiei sale ar fi exploatat terenul în mod legal. „Acuzaţiile acestea nu sunt adevărate. Pentru acel teren a existat un contract de arendă cu fostul proprietar şi totul s-a desfăşurat în mod legal“, a spus Tucan. Doctoriţa Lidia Traciuc suţine că prejudiciul de 50.000 de euro ar fi fost produs prin imposibilitatea plantării ar­buştilor. „Pierderea este evidentă, întrucât reclamanta deja contractase livrarea puieţilor de paulownia, pentru care plătea 37.200 de euro. Astfel, a fost obligată ca în scurt timp să caute un alt teren, liber, pe care să-l cumpere în alte condiţii, în regim de urgenţă, pentru înfiinţarea culturii pomicole“, se mai arată în documentul citat.

Pe lângă acţiunea de acordare a despăgubirilor, surse juridice susţin că pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Paşcani ar fi fost înregistrată şi o plângere penală împotriva familiei Tucan. Secretarul din Târgu Frumos ar fi cercetat şi de DNA într-un dosar ce vizează obţinerea în mod frau­dulos a unor fonduri de la APIA, de pe terenuri pentru care familia Tucan nu deţinea documente legale. În declaraţiile de avere din 2011 şi 2012 ale lui Mihai Tucan nu apar sume pe care acesta sau soţia sa le-ar fi realizat prin obţinerea unor subvenţii de la APIA.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Armistiţiu ca să ce?

Cosmin PAȘCA

Armistiţiu ca să ce?

Propunerea unui armistiţiu este un semn de disperare din partea PNL. Un indiciu în plus că Iohannis şi Cîţu au aruncat ţara într-o criză politică fără să aibă un plan B, că baronii liberali joacă de două luni la cacealma, improvizează soluţii ca să câştige timp şi să se agaţe de putere.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste (nebună) victoriană

Codrin Liviu CUȚITARU

O poveste (nebună) victoriană

Scriitorii sunt, din ce în ce mai mult, „regizorii” unor filme cu intrigi şocante, derulate, dinamic, în imagini pe hârtie, imagini creionate prin complicitate cu abilităţile onirice ale „consumatorului”, adică ale cititorului însuşi. Intervalul epic a ajuns spaţiul de desfăşurare a unor blitzkrieg-uri devastatoare cu imaginaţia celui de dincolo de fila cărţii.

Arta surâsului

Nicolae TURTUREANU

Arta surâsului

Această încercare de portret, săvârşită de mine în urmă cu cinci ani, şi reluată aici şi-acum, s-a vrut o punere în lumină a Vioricăi S. Constantinescu (27 mai 1943 - 22 oct. 2021). Pentru că Viorica însăşi emana lumină. Asta nu-i o metaforă (răsuflată), ci chiar modul de-a fi al unei fiinţe empatice, solare, exclamative şi interogative cât să nu tulbure „corola de minuni a lumii” celuilalt. A acceptat spontan să colaboreze la „Cronica veche”, bucurându-ne paginile cu traducţiuni şi comentarii „din lumi ce vorbeau în versuri”. Într-o vară şi într-o doară, mi-a spus (telefonic) că are o casă cu grădină, la Agapia, se duce să se odihnească în raiul acela. Îmi place să cred că-i tot acolo.

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Alin ANDRIEȘ

Instabilitatea politică şi performanţa economică

Instabilitatea politică este considerată de economişti un factor care afectează negativ economia. Instabilitatea politică este definită în studiile economice ca fiind probabilitatea ca un guvern să fie demis şi înlocuit cu un alt guvern din cauza conflictelor sau a competiţiei vehemente dintre diferiţi politicieni sau partide politice.

pulspulspuls

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Tot despre mâini înfinpe-n gât la partidoi: ce are nea Măricel şi n-are nea Vasile?

Stăteam aseară la filosofat câte-n lună şi-n stele cu amicul Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, iar la un moment dat, de la Prolegomenele lui Kant şi Zarathustra lui Nietzsche, am început a analiza, în context, şi oareşce psihologie socială legată de feţele unora sau altora de prin politichia locală. 

Caricatura zilei

Mall

Editia PDF

Bancul zilei

Cercetatorii ardeleni au descoperit ca oricâta mâncare le-ai da musafirilor, tot se îmbata.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.