Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Curtea de Apel întoarce procesul în favoarea unei investiţii controversate

Afacere imobiliară controversată. Liber pentru construirea unui bloc în locul unei case de pe lista monumentelor istorice

GALERIE
casa
  • casa
- +

La patru luni după suspendarea autorizaţiei de construire, întreprinzătorul care a ridicat un bloc cu patru niveluri pe strada Octav Botez 1A (Nicolae Bălcescu 17A) a primit undă verde pentru finalizarea clădirii, ridicată deja „la roşu“. Depre acest caz controversat puteți citi AICI

Secţia contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Iaşi a casat decizia din 22 februarie a Tribunalului Iaşi, prin care au fost oprite lucrările. Totodată, judecătorii au respins şi cererea familiei care locuieşte în casa situată acum în umbra blocului de a fi anulată autorizaţia de construire semnată de primarul Mihai Chirica în martie 2018.
 
De cealaltă parte a baricadei stau Primarul Municipiului, Consiliul Local, SC Autotrans Com SRL, Costel Cristinel Bolobiţă, Gianina Bolobiţă (aceştia trei, întreprinzătorii imobiliari) şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi. Prezenţa acestei din urmă părţi pe listă se explică prin faptul că imobilul demolat ca să facă loc noii clădiri se află pe Lista monumentelor istorice.
 
Directorul Virgil Băbîi susţine că e o greşeală, dar tot el s-a contrazis - chiar în preajma deciziei Tribunalului, dar în legătură cu un alt imobil monument istoric, Casa Ralet - că „orice este publicat în Monitorul Oficial înseamnă că există. Nu facem noi (DJC Iaşi, n.r.) clasarea acestor clădiri, ci Institutul Naţional al Patrimoniului“. Or, institutul menţionat a fost solicitat în dosarul Bălcescu 17A şi a certificat că imobilul demolat era monument istoric.
Asupra acestui controversat aspect, instanţa nu s-a pronunţat încă, dar procesul continuă pe fond.
 
Ziarul nostru a relatat despre brambureala din actele oficiale privind imobilele de la 17A (cel demolat) şi de la 17bis (indicat de cei de la Cultură) şi despre faptul că proprietarii acestuia din urmă s-au trezit peste noapte că s-ar putea să deţină un monument istoric. Mai mult, chiar în actul prin care întreprinzătorul imobiliar a cumpărat vechea casă, aceasta este plasată la adresa unde locuiesc cei care contestă acum blocul ridicat în faţa geamurilor lor.
 
La fel ca multe alte imobile din Iaşi declarate monumente istorice, niciunul de pe strada Nicolae Bălcescu nu a fost vreodată marcat ca atare. Cine ar trebui să facă asta? „Primarii asigură, prin aparatul propriu de specialitate, aplicarea însemnelor distinctive şi a siglelor de monumente istorice şi controlează întreţinerea lor de către proprietar“, a răspuns Virgil Băbîi unei solicitări a Ziarului de Iaşi. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri