Afacere în familie la Spitalul „Sfântul Spiridon“: soţul - diriginte de şantier cu condamnare în instanţă, soţia - kinetoterapeut
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 25.07.2021

Afacere în familie la Spitalul „Sfântul Spiridon“: soţul - diriginte de şantier cu condamnare în instanţă, soţia - kinetoterapeut

GALERIE
chirvase
  • chirvase
- +

Kinetoterapeutul acuzat de familie în cazul pacientei infectate în spital, şi care acum se află în comă, a ajuns la „Sf. Spiridon“ pe urmele soţului, personaj influent în unitate. Maria Chirvase i-a efectuat proceduri de recuperare pacientei B.B., în urma cărora i-a fost scoasă proteza montată de ortopezi. Aceasta a ajuns să colaboreze cu Spitalul „Sf. Spiridon“ nu mult după angajarea soţului în aceeaşi unitate medicală. În timp ce soţul, inginerul Ioan Chirvase, diriginte de şantier, a fost angajat în 2008 prin concurs, Maria Chirvase, cunoscută şi cu numele de Mioara, are încheiat doar un contract de prestări servicii cu spitalul. Deşi acest contract este din 2011, spitalul nu a scos în tot acest timp postul la concurs. Interesant este că, în timp ce era diriginte de şantier la „Sf. Spiridon“, în aceeaşi calitate, în cadrul unui proiect cu fonduri UE, a fost acuzat de DNA de înşelăciune, fiind ulterior condamnat, în primă instanţă.

În septembrie 2012, inginerul Ioan Chirvase, în calitate de secretar al comisiei de recepţie şi diriginte de şantier în cadrul unui proiect cu fonduri Phare desfăşurat în comuna Şipote, a fost acuzat de DNA de fals intelectual, complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente false, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, şi de complicitate la infracţiunea de înşelăciune. În primă instanţă, Ioan Chirvase a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare, cu suspendare. Mâine, 17 iunie, Curtea de Apel Iaşi va stabili dacă pedeapsa inginerului rămâne definitivă.

De la un singur kinetoterapeut, la doi

Soţia şefului de şantier de la „Sf. Spiridon“, Maria Chirvase, profesor de cultură fizică-medicală, a început colaborarea cu spitalul odată cu integrarea în această unitate medicală a Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Urgenţe „Sfântul Ioan“. Dacă înainte de transferul clinicii din Copou către „Sf. Spiridon“ aceasta funcţiona cu un singur kinetoterapeut - angajat în urma unui concurs organizat în 2007 - odată cu transferul ortopediei la „Sfântul Spiridon“ colectivul clinicii a fost mărit cu încă un specialist în domeniul recuperării medicale.

Maria Chirvase, profesor de cultură medicală, care oferă servicii de recuperare medicală inclusiv într-un cabinet privat din Nicolina, ar fi încheiat colaborarea cu unitatea medicală „în urma unui proces de selecţie riguros“, după cum a explicat managerul spitalului, ec. Ioan Bârliba.

„Înainte de transferul clinicii la noi, acolo era un singur kinetoterapeut, însă medicii au venit la mine şi mi-au explicat că nu este suficient, şi că mai avem nevoie de o persoană. Atunci, pentru că posturile erau blocate şi nu puteam face angajări, am recurs la această metodă de colaborare, în baza unui contract de prestări servicii, la un preţ minim, cu jumătate de normă. Doamna a început să colaboreze cu spitalul în urma unui proces de selecţie, după un interviu cu şeful clinicii, după ce medicii au văzut cum se descurcă“, a detaliat directorul spitalului.

„Nu cred că ştiam atunci dacă sunt soţ şi soţie“

Managerul a adăugat că selecţia profesorului de cultură fizică-medicală Maria Chirvase nu a ţinut cont de relaţia de familia pe care aceasta o are cu dirigentele de şantier al spitalului, inginerul Ioan Chirvase - angajat al spitalului în urma unui concurs desfăşurat în 2008.

Cu toate că persoana selectată pentru a presta servicii de recuperare medicală este soţia acestuia, managerul susţine că selecţia candidatei s-a realizat în urma unui interviu la care Maria Chirvase s-a clasat cel mai bine.

„Eu nu ştiu care este viaţa personală a celor doi. Nici nu cred că ştiam atunci dacă sunt soţ şi soţie, şi nici nu cred că ar trebuie să intereseze pe cineva. Managerul ar trebui lăudat în acest context, pentru că a reuşit să rezolve o situaţie cu care se confruntau medicii, având în vedere că postul era blocat“, a mai apreciat Bârliba.

De cinci ani, constractul de prestări servicii al profesorului de cultură fizică-medicală Maria Chirvase este încheiat pe perioadă determinată, până la scoaterea postului la concurs. Directorul medical al spitalului, profesorul Ştefan Georgescu, a precizat la rândul său că soluţia contractului de prestări servicii este folosită de conducere pentru a rezolva situaţia posturilor blocate.

„Despre acest caz concret nu cunosc nimic, însă vă pot spune că o formă de colaborare de acest fel acoperă specialităţile deficitare, acolo unde avem posturi blocate“, a arătat Georgescu.

Kinetoterapeutul nu comentează

Contactată de „Ziarul de Iaşi“, profesorul de cultură fizică-medicală Maria Chirvase a refuzat să comenteze modul în care a ajuns să colaboreze cu Spitalul „Sfântul Spiridon“.

„Eu am încheiat cu spitalul un contract de prestări servicii. Nu vă pot da mai multe relaţii despre colaborarea mea cu unitatea medicală“, a spus Chirvase.

De asemenea, profesorul a refuzat să ofere un punct de vedere în legătură cu faptul că, în timpul manevrelor de recuperare pe care le făcea cu pacienta B.B., acesteia din urmă i-a fost scoasă proteza montată de ortopezi.

Pacienta infectată în spital cu Clostridium difficile: ameliorare uşoară

B.B., ieşeanca operată în Clinica de Ortopedie de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ căreia Maria Chirvase i-a făcut proceduri de recuperare medicală după intervenţia de coxartroză, este în continuare monitorizată în secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase.

Pacienta este intubată şi ventilată mecanic, dar medicii susţin că starea ei este uşor amelioară faţă de zilele trecute. Specialiştii sunt mai optimişti întrucât ieri, 15 iunie, pacienta a dat semne că este conştientă, încercând să le răspundă uşor medicilor.

„Pacienta este în continuare intubată şi ventilată mecanic, dar este uşor amelioarată faţă de zilele trecute“, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.

AMĂNUNTE DESPRE CAZ AFLAȚI DE AICI:

DRAMATIC! În comă, fără șanse mari de trezire, după o îmbolnăvire în spital

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

Nicolae GRECU

Ce mai rămâne din idealurile olimpice

O mega-competiţie internaţională cu sportivi aleşi pe sprânceană, pe baza unor calificări la sânge şi în urma căreia cel mai bun trebuie să câştige cel mai mult.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (4)

Autorul continuă evocarea unor ani din anotimpul paradisiac al copilăriei şi adolescenţei petrecute pe malurile Dunării.

A fi creştin ieri şi azi

pr. Constantin STURZU

A fi creştin ieri şi azi

În viaţă experimentăm mult şi, cel mai adesea, ne alegem cu un gust amar, cu un gol în suflet. Chiar şi când suntem curioşi să aflăm cât mai multe dintr-un domeniu sau altul, ajungem la concluzia că toată ştiinţa noastră nu valorează, în faţa morţii, nici cât o ceapă degerată. Ba chiar şi când avem curiozitatea de a interacţiona cu anumite persoane, riscăm uneori prin a sfârşi dezamăgiţi.

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ioan STANOMIR

Libertatea, statul şi politica prudenţei: o pledoarie modestă

Ceea ce criza sanitară a impus, în mod dramatic şi poate ireversibil, este politica fricii. Creşterea fără precedent a controlului statal, invadarea unor teritorii care păreau până atunci de neatins, vocaţia domesticirii cetăţenilor, toate acestea sunt simptomele răului pe care administrarea pandemiei l-a născut în societăţile noastre. Liberul-arbitru şi drepturile constituţionale au fost constant şi agresiv erodate. Frica, iar nu prudenţa, a dominat.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Răzbunarea lui Bill

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.