Afacere românească comunistă: milioane de euro de la buget pentru paza unor fantome în Ucraina
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Afacere românească comunistă: milioane de euro de la buget pentru paza unor fantome în Ucraina

GALERIE
Krivoi Rog
  • Krivoi Rog
- +

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a declarat că i-a propus premierului Florin Cîţu ca statul român să vândă la licitaţie activele şi toate creanţele pe care le deţine în fostul combinat Krivoi Rog din Ucraina şi să anuleze contractele cu trei firme care primesc anual un milion de euro pentru a păzi rămăşiţele acestui complex.

De asemenea, Năsui a precizat că singurii beneficiari din toată “povestea asta” sunt cele trei firme care sunt plătite din banii contribuabililor, deşi combinatului nu mai este activ de 22 de ani.

“[Combinatul – n.r.] este o reminiscenţă a economiei socialiste planificate deţinute de stat. A fost fondat de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986. […]România trebuia să primească peleţi de fier pentru a produce oţel. În total, statul român ar fi trebuit să primească ~30 de milioane de tone de peleţi timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159 mii de tone. Adică 0.53% din cât trebuia să primească. O altă ‘bună afacere’ a statului”, a precizat ministrul Economiei pe pagina sa de Facebook, potrivit epochtimes.

Potrivit ministrului, combinatului de la Krivoi Rog este o “problemă” de pe urma căreia câţiva oameni “conectaţi politic” câştigă “bani frumoşi” şi “se îmbogăţesc din banii contribuabililor”.

Redăm textul integral al postării ministrului Năsui:

Mulţi aţi auzit de combinatul de la Krivoi Rog. Dar ştiţi şi că el ne mănâncă în fiecare an banii din taxe şi impozite?

În ministerul economiei sunt multe probleme uitate de ani de zile. Unele de zeci de ani. Şi, la fiecare astfel de problema, este cineva care câştigă bani frumoşi de pe urma ei. Combinatul de la Krivoi Rog este fix o astfel de problemă a statului român. Nerezolvată de ani de zile şi din care câţiva oameni conectaţi politic se îmbogăţesc din banii contribuabililor.

Combinatul de la Krivoi Rog este o fabrică abandonată din Ucraina la care este proprietar şi statul român alături de statul ucrainean. Iniţial erau mai multe state care au fost implicate în construirea lui, dar au rămas numai acestea două. Combinatul nu mai funcţionează şi nici nu are vreo perspectivă de a se reporni.

Este o reminiscenţă a economiei socialiste planificate deţinute de stat. A fost fondat de Republica Socialistă România, împreună cu alte state din lagărul socialist, în anul 1986.

România a plătit atunci 640 milioane ruble transferabile (echivalentul a ~1 miliard de dolari) pentru construcţie. În schimbul acestor bani, România trebuia să primească peleţi de fier pentru a produce oţel. În total, statul român ar fi trebuit să primească ~30 de milioane de tone de peleţi timp de 10 ani. În practică, a primit doar 159 mii de tone. Adică 0.53% din cât trebuia să primească. O altă ‘bună afacere’ a statului.

Să ne înţelegem bine: de 22 de ani acest combinat nu mai funcţionează deloc. Celelalte state cu care eram în asociere şi-au marcat pierderea şi au vândut pe cât au putut ce aveau calculat drept contribuţie naţională. Statul român, însă, a ales să rămână agăţat de combinat alături de statul ucrainean, cel pe teritoriul căruia se află acest maldăr de fier din care se fură anual, cam orice. Sunt nenumărate reportaje făcute de televiziunile româneşti care arată aproape an de an că din combinat, adică ce a mai rămas din el după atâta vreme, se fură ca din codru.

Ştiţi ce face statul român cu el de zeci de ani? Plăteşte anual un milion de euro la trei firme pentru ‘pază şi conservare’. Trei firme care tot fac bani frumoşi an de an din paza unei ruine. An de an.

Recent am primit pe masă nota de plată pe anul acesta. Ne costă încă 5,4 milioane de lei. Nu sunt alese la întâmplare aceste firme. Sunt impuse printr-o lege în care ele apar paznici obligatorii. Repet, an de an.

Am cerut şi eu poze de la faţa locului să vedem ce păzim. Dacă tot ne costă cât o secţie ATI nouă în fiecare an.

Combinatul este o epavă. Vedeţi aici, ca să vă daţi seama: (https://cutt.ly/ColosulcareInghitedinBaniiTarii

Vă las pe dumneavoastră să judecaţi cât de bine se face ‘conservarea şi paza’ din poze şi din reportaje.

Am crede măcar că aceste trei firme au fost alese pe baze concurenţiale printr-o licitaţie sau prin orice e firesc în 2021. Deloc. Sunt trei firme nominalizate expres într-un HG din 1999. Cele trei firme sunt: Arcom SA, Arcif SA şi Uzinexport SA.

Până acum, aceste firme au primit peste 70 de milioane de lei. Adică 1 milion de euro pe an.

Care e interesul în această schemă? Sa tot plătim bani publici unor firme pentru păzirea unei epave fără viitor şi să aruncăm fără sens banii plătiţi de fiecare contribuabil în parte într-o gaură neagră? Sau în buzunarele unor căpuşe ale statului?

Pentru mine şi pentru orice om de stat cu bun simţ, e clar că acest combinat, aşa cum este acum, nu are nicio perspectivă. Până acum statul a întreţinut această gaură neagră din motive pe care pot doar să le bănuiesc.

Singurii beneficiari din toată povestea asta sunt cele trei firme care nu fac nimic. Dacă ar fi plătite din bani privaţi, aş zice treaba lor. Dar problema este că sunt plătiţi din banii contribuabililor, iar eu nu suport risipa.

De aceea am propus prim-ministrului ce nu a avut curaj nimeni să facă de zeci de ani încoace: să ieşim din această afacere comunistă păguboasă care încă risipeşte banii românilor fără absolut niciun scop altul decât îmbogăţirea unor abonaţi la bani de la stat.

Concret, trebuie să vindem la licitaţie activele şi toate creanţele de acolo. Să mai recuperăm ce putem şi să nu mai plătim un milion de euro pe an unor firme stabilite din pix în 1999.

PS: Îmi dau seama că acţiunea mea va mai porni o altă campanie contra mea. Nu mă interesează. Un coleg cu care lucrez la minister mi-a spus că niciun om normal nu îşi închipuie câte surse de sifonare a banilor publici există în ministerul economiei. Are perfectă dreptate. Dar, pe fiecare dintre ele le vom închide pe măsură ce aflăm de ele. Fix aşa cum vom face şi cu asta.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Urâţii învinşi

Cătălin ONOFREI

Urâţii învinşi

USR-PLUS a început deja să-şi piardă termenul de valabilitate şi poate că o perioadă de opoziţie, în care să demareze un amplu proces de deratizare a partidului, ar fi cel mai util lucru pentru viitor.  

Filmuletul zilei

opinii

Fanatici

Briscan ZARA

Fanatici

Nu este ieşire din această situaţie. Iubirea şi ura se hrănesc una din alta ca un şarpe care îşi înghite coada. Am intrat într-o carusel care ne ţine pe toţi ameţiţi şi care deja funcţionează din inerţie. Cine este, printr-un noroc, o întâmplare fericită, aruncat afară şi se trezeşte ca după o beţie are o singură regulă: fără iubire, fără ură şi fiecare pentru el!

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Ciprian IFTIMOAEI

10 lecţii despre lumea postpandemică, de Fareed Zakaria

Pentru cei care trec pragul librăriilor, Fareed Zakaria este cunoscut publicului cititor din România prin lucrările „Viitorul Libertăţii. Democraţia neliberală în Statele Unite ale Americii şi în lume”, „Lumea postamericană”, „10 lecţii pentru o lume postpandemică”, apărute în traducere la Editura Polirom. Pentru această săptămână am ales să scriu despre „lumea postpandemică” a lui Zakaria deoarece este o carte emblematică pentru un curent de gândire care a căpătat o consistenţă redutabilă în relaţiile internaţionale, cu o opţiune fermă pentru abordarea globalistă şi regândirea suveranităţii naţionale în confruntarea cu probleme ca terorismul, migraţia, pandemiile, privilegierea instituţiilor internaţionale în rezolvarea problemelor globale, degajarea unei simpatii faţă de birocraţia europeană şi faţă de experţii/ consilierii ştiinţifici şi, pe alocuri, chiar pentru autoritarismul şi centralismul practicat de China în soluţionarea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ceasul adevărului

Mihai DORIN

La ceasul adevărului

La debutul competiţiei interne i-am suspectat pe liderii PNL de existenţa unui pact secret de promovare a imaginii unui partid democrat, promotor neinhibat al competiţiei şi demn de încredere. Reformele pomise nu mai veneau (şi nici nu vor veni), guvernarea era în impas, iar coaliţia tot mai clar boicotată de liderii liberali şi de lupii tineri, care nu puteau admite cedarea unor ministere bănoase de către fostul premier Orban, în favoarea USR PLUS. 

pulspulspuls

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Răzgândacul zice că s-a sucit la sugestia unui participant la trafic

Iată, stimaţi telespectatori, userişti au ba, că am aflat în sfârşit care să fie motivul răzgândirii privind demisia în cazul conţilierului local Iulian Huşanu, cel prins de colegii noştri cu “raţa-n gură”, la contracte cu statul! 

Caricatura zilei

Iohannis și Golful

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.