Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Afacerea „50/20”: Statul plăteşte peste un milion de lei pe lună pentru refugiaţii cazaţi la Iaşi

GALERIE
mama-copil-refugiati-blur-1080x675
  • mama-copil-refugiati-blur-1080x675
- +

Astfel, o familie de trei persoane din Ucraina poate aduce un venit dublu faţă de chirie: în loc de 400 de euro se pot câştiga 800. Statul decontează 50 de lei pe zi pentru cazare şi 20 de lei pentru masă.

Sute de ieşeni au găzduit refugiaţi ucraineni de la începutul războiului din statul vecin şi până în prezent. În unele cazuri, unii proprietari de locuinţe au renunţat să găsească chiriaşi pe piaţa liberă şi s-au orientat spre refugiaţi. Situaţii similare sunt şi în cazul unor proprietăţi care, până acum, erau închiriate în regim hotelier.

Unul dintre motive? Guvernul decontează 70 lei/zi pentru fiecare refugiat găzduit: 50 lei cazare, iar 20 lei pentru masă. Un calcul simplu arată că, de exemplu, găzduirea unei familii cu trei persoane refugiate, timp de 30 zile, aduce proprietarului un venit potenţial de 6.300 lei.

Aceşti bani nu trebuie declaraţi la Fisc şi nu sunt impozabili, spre diferenţă de veniturile din închirierea pe piaţa liberă. Astfel, pentru proprietarii de locuinţe, potenţialul venit din „programul 50/20” devine şi mai atractiv.

În municipiul Iaşi, statul român a decontat, în perioada 1 martie – 31 august, o sumă totală de aproape 5,2 milioane lei în cazul persoanelor fizice care au găzduit ucraineni. Cele mai multe solicitări provin din cartierele Nicolina, Păcurari şi Tătăraşi, conform autorităţilor locale. Toţi cei care găzduiesc refugiaţi sunt supuşi anumitor verificări.

Reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS), de sub autoritatea Primăriei, au efectuat peste 300 de controale în ultimele luni, dar nu au fost identificate cazuri în care proprietari de locuinţe să fi încasat sumele necuvenit.

În mediul online, atât pe grupuri de socializare cât şi pe site-uri de imobiliare, există numeroase anunţuri ale unor persoane care închiriază locuinţe prin „programul 50/20”. Cel mai des, cererea şi oferta se întâlnesc în grupuri Facebook.

O chirie de 350-400 euro versus 800 euro

O chirie medie pentru un apartament cu 2-3 camere în cartierele de unde provin cele mai multe solicitări ajunge între 350 şi 400 euro, în această perioadă fiind înregistrată o creştere faţă de zile obişnuite, având în vedere începerea anului universitar. În schimb, în exemplul cu găzduirea unei familii refugiate formată din trei persoane, venitul potenţial al proprietarului ajunge la aproape 1.300 euro.

Dacă scădem din această sumă circa 500 euro, bani ce reprezintă masa şi cheltuieli lunare de utilităţi, rezultă un venit de cel puţin 800 euro pentru proprietar, sumă dublă faţă de cea pe care acesta ar fi putut-o obţine pe piaţa liberă. De precizat că în situaţia pe care ne-au furnizat-o autorităţile locale nu s-a făcut referire la un număr mediu total de zile pe fiecare refugiat, iar calculul din exemplul dat este pur teoretic.

„În perioada 1 aprilie – 5 septembrie 2022, prin Direcţia de Asistenţă Socială Iaşi au fost preluate un număr de 788 solicitări pentru decontarea cheltuielilor cu hrana şi cazarea cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii deosebite, proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina, găzduiţi de persoane fizice”, se arată într-un răspuns al DAS, la solicitarea „Ziarului de Iaşi”.

De exemplu, în luna august, pe raza municipiului, erau găzduiţi aproape 570 de refugiaţi de către persoane fizice, peste 85% fiind femei şi copii. Suma de 70 lei/zi pentru fiecare refugiat este achitată de către stat prin intermediul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă de la nivelul judeţelor.

La nivelul Iaşului, centralizarea şi verificarea solicitărilor sunt făcute de DAS, instituţie care transmite lunar situaţiile către municipalitate, iar Primăria face plăţile după ce sumele aferente sunt virate de către ISU.

Persoanele fizice care găzduiesc refugiaţi trebuie să depună un minim de documente: o cerere tip, o declaraţie pe proprie răspundere cu privire la realitatea informaţiilor, copia actului de identitate şi documente care atestă dreptul de folosinţă asupra locuinţei. Cadrul legal este stabilit prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 15/2022 şi hotărârilor de guvern 336 şi 494, ambele din anul curent.

Decontări în valoare de 5,2 milioane lei

Conform termenelor din actele normative enumerate, până la mijlocul fiecărei luni, Primăria decontează sumele aferente lunii precedente. Până în prezent, au fost efectuate decontări în valoare de aproape 5,2 milioane lei pentru lunile martie (16.400 lei), aprilie (866.100 lei), mai (1.102.160 lei), iunie (981.500 lei), iulie (1.039.500 lei) şi august (1.176.980 lei).

Având în vedere aceste sume, rezultă că solicitările persoanelor fizice au avut în vedere decontări pentru câteva mii de refugiaţi pe perioada celor şase luni. În context, amintim că mecanismul de aprobare a decontărilor a fost aprobat abia spre mijlocul lunii martie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri