Afacerile aleșilor locali: cine și cum face afaceri pe bani publici
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Afacerile aleșilor locali: cine și cum face afaceri pe bani publici

GALERIE
cl iasi
 • cl iasi
- +

“Ziarul de Iaşi” a făcut inventarul societăilor comerciale în carte sunt implicaţi aleşii municipiului. 16 dintre aceştia au părţi sociale în peste 35 de firme, undele dintre acestea având contracte frumoase pe bani publici

Consilierii locali din Iaşi nu au apetit doar pentru politică, ci şi pentru afaceri. Dintre cei 26 de actuali consilieri, 16 sunt implicaţi în peste 35 de firme, iar unii dintre ei au prestat servicii şi pentru instituţii ale statului. Aleşii ieşenilor derulează afaceri în domenii destul de diverse: online, transporturi, juridic, arhitectură, auto, peisagistică, educaţie, restaurante, editare de cărţi, comerţ şi chiar modă. Cel puţin acestea sunt afacerile „la vedere”, în firme unde consilierii sunt asociaţi sau deţin acţiuni. „Ziarul de Iaşi” vă prezintă principalele afaceri derulate de către consilierii locali.

Unul dintre viceprimari are o firmă de modă

Dintre cei doi viceprimari, doar Daniel Juravle este implicat într-o firmă: liberalul este asociat alături de prietena lui în firma De Passio by Emma. „Am vrut iniţial să facem o linie de producţie pentru lenjerie de corp, dar acum încă studiem piaţa, este firma prietenei mele, ea a absolvit Textile. Cel mai probabil, cât de curând, va fi lansată o linie pentru produse de make-up”, a comentat Juravle. Celălalt viceprimar, Cezar Baciu, a fost agent de vânzări la Ciserom şi, în prezent, nu figurează ca asociat în vreo firmă. El nu a putut fi contactat în cursul zilei de ieri. Dintre consilierii locali, de departe se remarcă Eduard Boz (PNL) şi Iulian Huşanu (USR), cel puţin în ceea ce priveşte relaţiile cu instituţii ale statului. „Ziarul de Iaşi” a dezvăluit în trecut afacerilor acestora.

Avocat de profesie, Boz s-a implicat anul trecut într-o firmă de consultanţă. În câteva luni, firma (Envi Grup) a prins imediat contracte pentru realizarea de studii de fezabilitate la primării (inclusiv PNL) pe sisteme de distribuţie gaze naturale. În total, achiziţii de peste 500.000 lei (inclusiv TVA). Dar, firma s-a specializat, în 2020, şi în furnizarea de măşti, cu livrări de 110.000 lei la diverse instituţii ale statului. La vremea respectivă, Boz declara că nu el s-a ocupat de aceste tranzacţii. Pentru anul 2020, Boz a încasat de la Envi Grup dividende în sumă totală de 60.000 lei. Achiziţiile firmei avocatului s-au terminat brusc, după materialul publicat în ZDI (CITEȘTE AICI). De remarcat că liberalul are o relaţie îndelungată cu o comună din judeţ (Moţca): din 2013 încoace, cabinetul său de avocatură a semnat contracte succesive pentru asigurarea de servicii juridice în valoare totală de circa 170.000 lei.

Eduard Boz

Recent, „Ziarul de Iaşi” a dezvăluit şi afacerile consilierului Iulian Huşanu (USR). Prin intermediul firmei Urvas Com, Huşanu a dotat centrul de vaccinare din Mirceşti: comună condusă de un primar USR, în timp ce bazele centrului au fost puse de către fostul subprefect USR Ştefan Tănase. În total, valoarea achiziţiilor a fost de 110.000 lei. După apariţia articolului, Iulian Huşanu şi-a anunţat demisia din CL, dar, ulterior, a revenit asupra deciziei (CITEȘTE AICI). Situaţia lui în partid este acum incertă, în condiţiile în care conducerea filialei spune că a înregistrat demisia. Consilierul USR a declarat că mare parte din bani încă nu i-a încasat de la primăria condusă de colegul său de partid şi că dorinţa lui a fost să „sprijine” activitatea centrului.

Iulian Huşanu

Verificările „Ziarului de Iaşi” au arătat că firma acestuia a încheiat contracte şi cu alte instituţii ale statului, dar acestea nu apăreau în declaraţia de interese a consilierului: între timp, alesul USR a depus o declaraţie rectificativă. În ultima lună, Urvas Com a continuat să fie furnizor la mai multe instituţii ale statului pentru livrarea de materiale de construcţii, accesorii electrice, feronerie, cutii poştale şi alte diverse materiale conform activităţii derulate de firmă.

Alte afaceri: întreţinere auto, peisagistică şi închirieri de bunuri imobile

Liderul de grup al consilierilor PSD Bogdan Balanişcu a activat, până acum câţiva ani, în domeniul consultanţei. Până în 2019, când acesta s-a retras din firmă (Koncylion SRL), societatea a avut numeroase contracte cu statul care, în doi ani, au depăşit pragul de 500.000 lei, conform verificărilor „Ziarului de Iaşi” în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP). Astăzi, Balanişcu se ocupă doar de firma Radman Corporation – o societate cu o investiţie iniţială de 30.000 lei (2012) şi care a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de aproape două milioane lei.

Printre clienţii lui Balanişcu se numără şi instituţii ale statului (Consiliul Judeţean, comune din judeţ, agenţii şi direcţii judeţene), dar achiziţiile au o valoare redusă: circa 17.000 lei (în doi ani) pentru asigurarea de servicii de întreţinere a autovehiculelor (reparaţii şi furnizare de pneuri). „Firma este înscrisă în SEAP, are catalog electronic cu produse, din acest motiv apar acele achiziţii, dar nu cred că depăşesc 1% din cifra de afaceri”, a comentat Balanişcu. În schimb, activitatea firmei se adresează în special persoanelor particulare.

Colegul său de partid, Bogdan Crucianu, are de asemenea afaceri în domeniul auto prin intermediul a două firme (Safe Wheels Invest şi Safe Wheels Prest). Anul trecut, „Ziarul de Iaşi” a scris despre concesionarea unui teren de 542 mp de la Primărie, în zona Podu de Fier, făcută de una dintre firme, unde consilierul PSD are în plan construirea unei clădiri de 4 etaje cu funcţiuni comerciale (CITEȘTE AICI).

Bogdan Crucianu

Dintre consilierii PSD, în mediul privat mai activează Marian Dălban: la sfârşitul anului trecut, în Bacău, consilierul a înfiinţat o firmă de întreţinere peisagistică (Peisagistic Garden Concept SRL). La liberali, Daniela Tăutu (PNL) are acţiuni în mai multe firme: activităţi combinate de secretariat şi servicii de internet. Unele colaborări cu instituţii de stat au doar firmele cu servicii de internet, dar acestea sunt gestionate de soţul ei, în condiţiile în care consilierul local figurează formal cu doar 5% din părţile sociale. „Este afacerea soţului meu, nu am nicio legătură cu afacerea soţului meu. El se adresează privaţilor. Prefer să nu fac afaceri cu statul ca să nu fie nicio discuţie”, a comentat consilierul PNL. Firma ei, Acte Juridice SRL, are o cifră de afaceri pe anul trecut de 300.000 lei, dar în SEAP nu figurează cu vreun contract cu statul. Din grupul liberalilor, se mai remarcă Ciprian Bostan cu afaceri în mai multe firme, două dintre acestea Euronet Plus şi Avantis Rolio. „Activitatea Euronet se referă la administrare de imobile proprietate privată, iar Avantis are un spaţiu comercial pe care îl închiriază. Nu am avut şi nu am niciun fel de contracte cu statul”, a comentat Bostan. Alţi doi colegii de-ai lui, Tudor Dornean şi Silviu Apostol, au afaceri în IT şi, respectiv, transporturi. 

Un arhitect USR este şeful Comisiei de urbanism

Consilierul USR Iulian Nicolau este arhitect şi ocupă, în acelaşi timp, poziţia de şef al Comisiei de urbanism din CL. Din acest punct de vedere nu există un conflict de interese sau o incompatibilitate, dar o astfel de situaţie ar putea apărea dacă un proiect semnat de el ajunge pe masa Comisiei. „Eu nu sunt arhitect de planuri urbanistice zonale, eu sunt arhitect de obiecte. Dacă va ajunge vreodată un proiect în Comisie, unul mai larg din care aş face parte şi eu, eu nu voi participa la votul pe acel proiect”, a comentat Nicolau. Totodată, el a dat asigurări că nu va face parte din nicio echipă de proiect care să liciteze PUZ-uri pe care Primăria le scoate la licitaţie.

Colegul său de partid, Răzvan Timofciuc, are o afacere nou înfiinţată în domeniul educaţiei, firmă înfiinţată cu fonduri europene: cursuri online în diverse domenii. De la USR, Diana Finkelştain oferă servicii de avocatură, iar Andrei Popescu are o firmă (Lilas Stories) specializată în editarea de cărţi. Un alt consilier USR (Ana Raluca Roşu) este unic acţionar la firma Stop Cadru SRL care desfăşoară activităţi fotografice. Societatea consilierului USR a avut, la rândul ei, o scurtă colaborare cu o instituţie a statului: în octombrie 2020 a prestat servicii video pentru Universitatea de Arte „George Enescu” în cadrul unui proiect desfăşurat de instituţia de învăţământ. Costul producţiei s-a ridicat la aproape 18.000 lei. Consilierii locali sunt obligaţi prin lege să declare toate firmele în care sunt asociaţi sau acţionari şi, în plus, în declaraţia de interese trebuie să figureze toate contractele cu statul pe care societăţile acestora le încheie. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Alexandru LĂZESCU

Cum s-au transformat o parte din mass media din câini de pază ai democrației, în agenți de propagandă și portavoce a autorităților

Marea majoritate a jurnaliştilor români continuă să se închine la „icoanele” New York Times, Washington Post, CNN, The Guardian, nerealizând că acestea au deviat între timp semnificativ de la etica şi standardele tradiţionale ale jurnalismului.  

Filmuletul zilei

opinii

Câte ceva despre ororile nazismului

Nichita DANILOV

Câte ceva despre ororile nazismului

Realitatea din lagărele de naziste era atât de cosmetizată de aparatul de propagandă, încât chiar şi prizonierii proaspăt aduşi în vagoanele de vite sigilate aveau tendinţa să nu dea crezare sinistrelor zvonuri legate de exterminare. Ca să nu intre în panică, deţinuţii ce coborau din trenuri aveau parte de o privelişte aproape bucolică. E drept că exista sârmă ghimpată. Dar dincolo de sârmă domnea o ordine desăvârşită.

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Ciprian IFTIMOAEI

Povestea unui newsletter: Eminescu şi statistica

Pe la începutul lunii decembrie 2021, mă pomenesc cu un telefon de la prietenul şi colegul Bogdan Pătărlăgeanu de la Direcţia de Comunicare a Institutului Naţional de Statistică (INS) cu propunerea de a colabora la un Newsletter pentru Ziua Culturii Naţionale (15 ianuarie) în care să surprindem crâmpeie din publicistica economică şi socială a poetului Mihai Eminescu, eventual, condimentate cu date statistice. Mai înainte de toate, prietenul Bogdan se interesă dacă ştiu ceva despre legătura lui Eminescu cu statistica, parcă, bănuind că am în lucru un studiu cu tema „Scurt istoric al statisticii oficiale în România” în care aveam câteva rânduri despre tema în cauză.

Atenţie la trend

Michael ASTNER

Atenţie la trend

În loc de motto: Jocurile minţii// cum mai reuşim noi/ să ne construim/ propriile capcane - cu cât mai sofisticate,/ cu atât mai durabilă/ propria închisoare.

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X