anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 28.09.2022

Afacerile companiei Antibiotice SA în primul semestru 2022 au depăşit perioada similară a anului 2021

GALERIE
antibiotice
 • antibiotice
- +

Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucureşti, în data de 16 august 2022, raportul cuprinzând rezultatele economico-financiare aferente semestrului I al anului 2022. 

Rezultatele arată creşteri sustenabile determinate de aplicarea consecventă a politicilor de maximizare a randamentelor şi a strategiei de consolidare a afacerii atât pe plan internaţional cât şi în România, până în 2030.

Creşterea cu 54% a veniturilor din vânzări

Pieţele internaţionale au revenit la perioada pre-pandemie, cu o reluare a accesului populaţiei la sistemele de sănătate publică, la programele de spitalizare şi tratamentele operatorii. În primele 6 luni, vânzările Antibiotice pe pieţele din Europa, Statele Unite ale Americii şi Asia-Pacific, au crescut cu 40% comparativ cu perioada similară a anului trecut, generând o creştere a profitabilităţii cu 10%.

• O pondere importantă din vânzările pe pieţele externe o au substanţele active pe bază de Nistatină (feed-grade, standard, micronizată) care au înregistrat în primele 6 luni ale acestui ani o creştere valorică de 78%, consolidând astfel şi profitabilitatea companiei.

• Vânzările de produse finite îşi menţin trendul de creştere pe principalele pieţe din America de Nord, Europa şi Asia, cu un avans de 17%, superior semestrul I, 2021, generat de consolidarea businessului pe pieţe tradiţionale din America şi Asia, precum şi de expansiunea pe noi teritorii (Marea Britanie, Arabia Saudită).

Piaţa internă a susţinut creşterea veniturilor din vânzări prin consolidarea pe segmentele hospital şi retail.

• În spitale, Antibiotice a înregistrat vânzări în creştere cu 32%, în S1, 2022 comparativ cu S1, 2021 datorate în principal revenirii nivelului de asistenţă spitalicească, numărul pacienţilor externaţi din spitale în primele 6 luni 2022 fiind cu 24% mai mare comparativ cu perioada similară a anului 2021.

• Pe segmentul retail, Antibiotice a înregistrat o creştere de 14% determinată de valorificarea superioară a portofoliului de medicamente cu şi fără prescripţie medicală precum şi prin campanii de promovare pe principalele canale media pentru produsele din brandul umbrelă Nutriensa® şi a brand name-urilor asociate (Fluxiv®, Silithor®, Equilibra®, SimbiFlora, Fezivit C®, Lejer®, Soriso®, Sprinten® şi Imunofix®).

Consolidarea veniturilor se realizează şi prin proiectele de business development contractate în semestrul 1,2022, de tip in-licensing şi out-licensing prin care se va completa portofoliul companiei cu un număr de 20 de noi produse şi vor fi accesate noi pieţe din America de Sud, Australia şi Europa.

Ritmul de creştere al vânzărilor a fost susţinut în mod echilibrat de toate cele 4 divizii ale companiei: Divizia de substanţe active, Divizia de produse injectabile sterile, Divizia forme solide orale, Divizia produse topice.

Creşterea profitului brut cu 32%

În perioada analizată, Antibiotice a obţinut un profit brut în valoare de 26,18 milioane lei, cu 32% mai mare comparativ cu valoarea înregistrată în perioada similară a anului precedent, fiind determinat de creşterea preţurilor pe pieţele internaţionale şi de o structură optimă de vânzare pe piaţa internă. Aceste strategii au fost aplicate conform planului de maximizare a randamentelor şi planului de management al costurilor.

Îmbunătăţirea independenţei financiare

Diminuarea valorii datoriilor atât pe termen scurt cât şi pe termen lung a determinat îmbunătăţirea nivelului indicatorului grad de îndatorare, calculat ca raport între datoriile totale şi activul total, de la 32% la data de 31.12.2021 la 29% la data de 30.06.2022.
La data de 30.06.2022 Antibiotice nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat şi bugetul local. Valoarea sumelor achitate în perioada de referinţă la bugetul de stat este de 48,39 milioane lei şi de 1,9 milioane lei la bugetul local.

Investiţii pentru dezvoltare sustenabilă

Valoarea investiţiilor realizate în primele 6 luni ale anului 2022 au fost orientate spre dezvoltarea stategică şi consolidarea afacerii ajungând la valoarea de 17 milioane lei.

Antibiotice este continuu preocupată de îmbunătăţirea impactului său asupra mediului înconjurător. În acest an a contractat şi utilizează în procesele proprii de producţie doar energie verde, provenind din surse 100% regenerabile. Astfel, compania se pregăteşte ca în perspectivă să-şi producă energie verde prin panouri fotovoltaice cât şi din alte surse. Această măsură reprezintă un pas major în direcţia dezvoltării sustenabile şi reducerii emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă.

Cea mai importantă resursă – oamenii bine pregătiţi

Dezvoltarea resursei umane şi îmbunătăţirea gradului de retenţie reprezintă preocupări principale ale managementului. În acest context, compania urmăreşte creşterea nivelului de motivare şi satisfacţie a propriilor angajaţi ca factor determinant al performanţei. Preocuparea continuă pentru adaptarea sistemului de recompensare şi crearea unei politici de motivare financiară şi non-financiară a angajaţilor are rolul de a creşte gradul de satisfacţie a salariaţilor şi îmbunătăţirea retenţiei personalului. În primele 6 luni ale anului, gradul de retenţie al angajaţilor Antibiotice a fost de 98%.
La începutul anului, Antibiotice a demarat “Academia a+”, o platformă axată pe programe de educaţie, inovaţie, susţinere şi dezvoltare a competenţelor profesionale atât a propriilor angajaţi cât şi a comunităţii, care vizează dezvoltarea calitativă a structurii de resurse umane şi adaptarea acesteia la noua configuraţie a platformei în perspectiva anilor 2028-2030. De asemenea, un alt beneficiu pentru angajaţi îl reprezintă Club a+, un proiect ce aparţine pilonului „Trăim sănătos într-o companie sănătoasă” ce oferă angajaţilor atât oportunitaţi pentru practicarea sportului în spaţii adecvate cât şi programe de dezvoltare personală.

Antibiotice în primul semestru al anului 2022:

 • Creşterea cu 54% a veniturilor din vânzări;
 • Creşterea profitului brut cu 32%;
 • Retenţia personalului de 98%;
 • Reducerea gradului de îndatorare de la 32% la 29%;
 • 100% utilizare energie din surse regenerabile.

Persoanele interesate de a afla mai multe informaţii, pot consulta Raportul administratorilor aferent semestrului I, 2022, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (www.bvb.ro), al Autorităţii de Supraveghere Financiară (www.asfromania.ro) sau pe pagina web a companiei Antibiotice SA (www.antibiotice.ro), secţiunea “Investitori > Informatii financiare > Raportări financiare”.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Alexandru LĂZESCU

Ultimele decizii și declarații ale Moscovei anunță o escaladare majoră a conflictului din Ucraina (II)

Mobilizarea generală decisă la Kremlin și mai ales așa-zisele „referendumuri”, un preambul la anexarea unei mari părți din Ucraina, la pachet cu amenințarea cu lovituri nucleare, cu efecte potențial incontrolabile, sunt privite cu îngrijorare nu doar în Occident, ci și la Beijing.

opinii

Experimentul Închisorii de la Stanford

Briscan ZARA

Experimentul Închisorii de la Stanford

Transformarea noastră odată cu evenimentele este inevitabilă. Vorbim despre destin? Nici vorbă, aşa îşi explică doar unii naivi neputinţa în faţa Marelui Val, atâta tot. E doar natura din care facem parte, nimic mai mult, trebuie să ne intre bine în cap asta.

Fascinanta şi invincibila prostie

Cristina DANILOV

Fascinanta şi invincibila prostie

Mulţi cred că naivitatea este un sinonim pentru prostie. Există o părere că prostia înseamnă a nu şti şi a nu înţelege ceva. De asemenea, atunci când vorbim despre prostie, vorbim despre un grad scăzut de inteligenţă, lipsă de inteligenţă, ilogicitatea acţiunilor unei persoane sau a cuvintelor sale. Dar credem că prostia este, în primul rând, lipsa de dorinţă a unei persoane de a gândi. Deci, un fel de lenea minţii.

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

Mihai DORIN

Moş Ghiţă şi economia de piaţă

De când se ştiu, moş Ghiţă şi mătuşa Ileana au muncit în gospodărie, la pământ şi îngrijirea animalelor. Deşi amândoi au sărit binişor de 80 de ani, ei continuă să facă acelaşi lucru. 

pulspulspuls

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Boala lui Calache face ravagii în partidoiul local. Iată ultimul exemplu

Să tot fie vreo câteva luni, stimaţi telespectatori, de când unii observatori mai atenţi ai politichiei locale au început a semnala comportamentul ciudat al unui veteran al partidoiului, lăsat la vatră între timp, fost purtător de cuvânt al primarilor din comune, gură mare şi spartă la vremea sa, cu relaţii la Bucale şi alte celea. 

Caricatura zilei

Trafic

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.