
Afacerile Construcții Hidrotehnice au fost umflate serios de lucrările de pe râul Siret la Pașcani și extinderea sistemului de apă-canal din trei comune

Reluarea investițiilor publice în infrastructura de apă și energie a propulsat puternic businessul Construcții Hidrotehnice SA Iași, listată pe piaţa AeRo a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).
Susținută de proiecte majore precum Amenajarea Hidroenergetică (AHE) Pașcani pe râul Siret și extinderea sistemului de apă-canal în zona Răchiteni–A.I. Cuza–Heleșteni, compania a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 53,2 milioane lei – cu 75% mai mult decât în 2023, încheiat cu 30,4 milioane lei.
Profitul net aproape s-a dublat în 2024, urcând la 1,2 milioane lei, față de 660.000 lei în anul 2023, iar productivitatea muncii a ajuns la aproape 480.000 lei/angajat, în contextul unei forțe de muncă de 122 de salariați (în creștere față de cei 105 angajați în anul 2023).
Cum a influențat statul evoluția firmei ieșene
Conducerea companiei precizează în raportul pe anul 2024 că această creștere a fost generată de continuarea lucrărilor la contractele principale și că activitatea a ajuns „la un nivel normal, care trebuie consolidat în continuare”. În plus, „realizarea lucrărilor a generat un proces amplu de consolidare a structurii de personal calificat necesar, de căutare de noi furnizori de materii prime și materiale, precum și măsuri de refacere a parcului de utilaje și mijloace de transport”, se mai arată în raportul transmis BVB, consultat de „Ziarul de Iași”.
Pe lista beneficiarilor contractuali ai companiei se regăsesc Administrația Națională „Apele Române” – prin bazinul Siret Bacău, Buzău-Ialomița și Prut-Bârlad Iași – dar și Hidroelectrica (Sucursala Electrocentrale Bistrița Piatra Neamț), Regia Națională a Pădurilor Romsilva, Administrația Națională de Îmbunătățiri Funciare, precum și ApaVital SA prin antreprenorul general Ness Proiect Europe.
Construcții Hidrotehnice SA concurează pe piața locală cu firme precum Daroconstruct în „ lupta” pentru proiecte mari de infrastructură.
Acționar majoritar este omul politic Mihai Lupu
Societatea a fost fondată în anul 1978, ca parte a fostului trust de lucrări hidrotehnice speciale, sub denumirea Grup Șantiere „Moldova” Iași. După 1990 a fost reorganizată ca societate comercială pe acțiuni, cu capital de stat, și este astăzi listată la BVB pe piața AeRO. Acționarul majoritar al Construcții Hidrotehnice SA este Mihai Lupu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, originar din Iași.
Publicitate și alte recomandări video