anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Afacerile din comerţul cu amănuntul au înregistrat creşteri de două cifre

GALERIE
afaceri comert
 • afaceri comert
- +

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule şi motociclete) au înregistrat în luna decembrie 2021 o revenire accentuată la +7,2% pe seria brută, după cea de +2,4% din noiembrie, care recuperase o parte din după scăderile anterioare (-3,3% din octombrie şi -1,8% în septembrie), potrivit datelor publicate de INS.

De reţinut, calculul pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate a arătat o doar creştere marginală faţă de luna precedentă (+0,9%, care indică un efect conjunctural al perioadei sărbători de iarnă), deşi avansul în raport cu decembrie 2020 a fost în linie ritmul de creştere preliminat pentru PIB (+7%).

Astfel, cifra de afaceri din comerţ cumulată pe întreg anul 2021 a fost păstrată peste pragul de 10% (+10,1% faţă de 2020). După luna mai, odată cu epuizarea efectului de bază favorabil (produs de scăderea iniţială a vânzărilor la începutul pandemiei), ea a intrat pe o traiectorie de scădere sistematică (însă relativ lentă) în partea a doua a anului trecut.

Alte cauze ale acestui trend descrescător au fostreducerea puterii de cumpărare a salariilor (al căror spor în sistemul bugetar a fost per total de doar 1,8%) şi pensiilor, care nu au mai fost indexate în pragul toamnei, precum în alţi ani, în timp ce creşterea indicelui preţurilor de consum a trecut pragul de opt procente.

În structură, ar fi de remarcat scăderea semnificativă faţă de luna precedentă a cifrei de afaceri în termeni bruţi la carburanţi auto (-3,6% faţă de noiemmbrie, deşi s-a păstrat un spor de 11,6% cumulat pe anul 2021). La care s-au adăugat creşteri lunare importante la produsele alimentare (+19,6% faţă de luna anterioară deşi doar +5,5% cumulat) şi nelimentare (+5,3% lunar, dar +13,6% pe întregul an).

Citiţi materialul integral pe cursdeguvernare.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.