De Business

Punem punctul pe știi

Afacerile din transporturi cresc de la un an la altul: „Nu întotdeauna prețul cel mai mic e varianta cea mai bună“

marți, 11 iunie 2024, 03:00
6 MIN
 Afacerile din transporturi cresc de la un an la altul: „Nu întotdeauna prețul cel mai mic e varianta cea mai bună“

Arată Laurențiu Hanu, acționar la firma HD Trans Textil care deține peste o sută de autocamioane. S-a extins și în Polonia, Republica Moldova și Cehia. Antreprenorul are peste 200 de angajați și deține în jur de 10 companii de profil. Sectorul transporturilor rutiere a devenit principal exportator de servicii al României, depășind chiar serviciile IT.

Piața transporturilor rutiere de marfă din România se poziționează tot mai bine la nivel european. Ca valoare, țara noastră ocupă locul 6 în UE la transportul rutier de mărfuri, cu 17 miliarde de euro, în 2023. De altfel, și datele din evidența INS arată, în ultimii ani, o creștere constantă a volumului de mărfuri transportate pe cale rutieră, chiar dacă în ultima perioadă vorbim de un avans mai mic. Luăm ca exemple ultimii doi ani, când cifrele au indicat creșteri de 6,9% (în 2022 comparativ cu 2021) și 1,2% (în 2023 comparativ cu 2022). Această decelerare s-a resimțit și la Iași, chiar în rândul marilor transportatori, cu cifre de afaceri de zeci de milioane de lei.

Citiți aici integral Ziarul de Business nr. 10

Transportatorii rutieri de mărfuri conduc afaceri tot mai profitabile. Se vede și în parcurile auto, dar și în afara lor, unde roțile camioanelor se învârt zilnic. Atât pe drumurile naționale, cât și pe șoselele altor țări europene. De altfel, și cifrele din evidența Institutului Național de Statistică (INS), îi arogă transportului rutier de mărfuri o creștere de 1,2% în primele 9 luni din 2023, în timp ce transportul feroviar a înregistrat o scădere cu 11,6%. Practic, vorbim despre o creștere a volumului de mărfuri transportate, comparativ cu perioada similară din anul anterior. Astfel, din totalul de 241,381 milioane de tone, transportului național i-au revenit 83 de procente.

Și parcursul mărfurilor a crescut, în transportul național înregistrându-se un avans de 3,3 % față de perioada ianuarie-septembrie 2022.

În ceea ce privește transportul rutier internațional de mărfuri, cea mai mare pondere din totalul mărfurilor descărcate au provenit din state membre ale Uniunii Europene (UE), respectiv 94,8%, în timp ce 94,4% din totalul mărfurilor încărcate s-au îndreptat tot spre țări europene. Conform INS, cele mai mari cantități de mărfuri descărcate au provenit din Germania (21,4%), Italia (15,3%) și Ungaria (11,6%), țări spre care s-au îndreptat, totodată, aproape 50% din mărfurile încărcate. Aceste destinații le sunt cunoscute și companiilor de profil din Iași. Numai aici sunt licențiați, potrivit datelor puse la dispoziție ZdI, de către Autoritatea Rutieră Română, 1.191 de transportatori în regim de marfă. Laurențiu Hanu este unul dintre ei. El este administrator și acționar la HD TRANS TEXTIL SRL, o firmă a cărei cifră de afaceri a depășit, anul trecut, 53 de milioane de lei, cu 12,64% mai mare față de acum cinci ani, de exemplu. La această creștere au contribuit, în medie, 77 de angajați, câți număra, anul trecut, societatea din Holboca.

„Niciodată nu analizez concurența“

Antreprenorul, cu o expertiză de zeci de ani în domeniul transporturilor, ne-a mărturisit că a ajuns aici, poate și pentru că, spune el, niciodată nu a analizat concurența. Asta ar însemna prețuri mici, iar acest lucru chiar nu-l caracterizează. „Vă spun sincer, niciodată nu analizez concurența. Îmi analizez îmbunătățirea condițiilor la noi, în companie și am discuții permanente cu clienții vechi și bineînțeles, cu alții noi. Dacă ar fi să analizez concurența, ar trebui să merg la prețuri foarte mici, ceea ce eu nu fac. Și, atunci nu merg pe principiul de a-mi analiza concurența. Îmi analizez activitatea mea, să produc un serviciu cât mai bun, dar nu și cel mai ieftin. Nu întotdeauna prețul cel mai ieftin e varianta cea mai bună. Adică, noi nu suntem cei mai ieftini transportatori de pe piață“, ne-a împărtășit Laurențiu Hanu, unul dintre acționarii HD Trans Textil SRL, care deține o cotă de 50%.

Compania ieșeană mizează pe transportul de mărfuri generale „la prelată“, preluând de la utilaje, autoturisme, până la confecții și poștă rapidă. Astfel de curse au loc zilnic, în toate statele UE, după cum ne spune antreprenorul. Ce-i drept, are și cu ce. Flota sa numără peste 100 de camioane, care preiau, de cele mai multe ori, mărfurile urgente.

„Noi facem Europa foarte mult. Avem curse zilnice. Sunt și unele mai lungi care durează mai mult, dar majoritatea curselor sunt de o zi, maxim două (…) Nouă ne plac mărfurile care trebuie să ajungă urgent. Acelea sunt plătite mai bine. Este ca în orice domeniu: cu cât ai clienți care plătesc mai bine, cu atât e mai bine și pentru tine, ca om de business“, a mai adăugat  antreprenorul.

Transportatorul a apreciat totuși că acest tip de afacere nu este întotdeauna despre profit, explicând că în ultima perioadă a scăzut schimbul de mărfuri și, automat, clienții au început să renegocieze tarifele:

„E un circuit închis în transporturi, care o dată la 4 sau 5 ani crește, o dată la 4, 5 ani scade, din experiența mea în domeniu, de zeci de ani. Deocamdată, suntem în stand-by. Așteptăm și scăderea prețurilor la camioane și la remorci, pentru că au crescut foarte mult și din punctul meu de vedere nu are rost, acum, să cumpărăm. Așteptăm să mai apară flux de mărfuri mai mare.“

Întrebat cum se vede anul 2024 în cifre, comparativ cu anul trecut, antreprenorul a estimat că nu vor fi diferențe prea mari, având în vedere contextul economic incert, dar și tensiunile geopolitice. Însă, în ciuda numeroaselor provocări, Laurențiu Hanu a reușit să-și extindă afacerea și în afara granițelor. A ales Polonia, Republica Moldova și Cehia, unde ar fi și taxe mai mici.

„Noi mai avem și în Polonia un punct deschis, în Republica Moldova, iar acum și în Cehia, adică din decembrie 2023. Având și acolo firme, fac întotdeauna o comparație, o analiză“, a susținut omul de afaceri. În total, pe statul de plată, antreprenorul are peste 200 de angajați și deține în jur de 10 companii de profil.

Sectorul transporturilor rutiere, principalul exportator de servicii al României

Nu putem totuși să nu observăm că transportul rutier de mărfuri nu a stat pe loc nici în 2022.

Din contră, a accelerat mai mult. Cifrele statistice din evidența INS arată chiar mai bine față de cele din 2023. Vorbim despre o creștere cu 6,9%, în primele nouă luni din 2022, comparativ cu 2021, în ceea ce privește volumul de mărfuri transportate. De asemenea, centralizările INS mai arată că în anul 2022 s-au transportat, în total, mărfuri de 238,448 milioane de tone, 83% dintre acestea fiind înregistrate în transportul național. Cât privește numărul de kilometri parcurși, datele din 2022 indică o creștere de 9% în transportul național față de anul anterior.

Dacă privim retrospectiv și la transportul rutier internațional de mărfuri, în rapoartele INS mai observăm că în anul 2022, 93% din totalul mărfurilor descărcate au provenit din țările europene, în timp ce 94,2% din totalul    mărfurilor încărcate au avut aceeași destinație – statele membre UE. Astfel, cele mai însemnate cantități de mărfuri descărcate au provenit din Germania (20%), Ungaria (14,7%) și Italia (13,5%). La capitolul încărcări, un procent semnificativ din volumul de mărfuri a fost reprezentat tot de Germania, Italia și Ungaria, acestea fiind principalele destinații ale transportatorilor.

În ceea ce privește transportul feroviar, iată că și în 2022 cifrele statistice arată o scădere a volumului de mărfuri de 2,9% față de 2021. Dintr-un total de 41,797 milioane de tone de mărfuri, 77,9% a reprezentat transportul național. Celelalte tipuri de transport, din care fac parte și cel maritim, dar și cel aerian, atât în 2023, cât și în 2022, volumul de mărfuri transportate au înregistrat creșteri constante.

Dacă tragem linie, piața de transport mărfuri în țara noastră își va continua trendul de creștere, după cum apreciază într-o analiză, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Conform studiului, piața transportului rutier de marfă este estimată să ajungă, în 2030, la aproape 30 de miliarde de euro. Iar pentru acest prognostic s-au luat în calcul tendințele industriei transporturilor rutiere, evoluțiile și impactul în piață. În aceeași analiză se mai arată că, anul trecut, piața transporturilor rutiere de mărfuri a ajuns la o valoare de 17 miliarde de euro. În 2023, aceste creșteri au plasat sectorul transporturilor rutiere ca principal exportator de servicii al României, cu 7,81 miliarde de euro, depășind așadar, chiar și exportul de servicii IT de 7,77 miliarde de euro, după cum se mai arată în studiul UNTRR.

Tot aici, s-a ajuns la concluzia că țara noastră, ca valoare a pieței, ocupă locul 6 în Uniunea Europeană la transportul rutier de mărfuri. În 2022, contribuția acestui sector la formarea produsului intern brut a fost de 2,6%.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii