Afacerile firmelor din sectorul de textile din Iaşi se zbat în incertitudine
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Afacerile firmelor din sectorul de textile din Iaşi se zbat în incertitudine

GALERIE
firme textile
  • firme textile
- +

„Piaţa are un dinamism moderat momentan. Comenzile au scăzut în dimensiuni, clienţii sunt foarte nesiguri ce să comande”, descrie situaţia un antreprenor din Iaşi.

 

Sectorul de textile şi confecţii din judeţul Iaşi, o sursă de angajare şi de venituri pentru localnici, se află printre cele mai afectate ramuri industriale pe fondul focarului mondial de COVID-19. Întrucât există o incertitudine semnificativă generală despre cum va evolua situaţia epidemiologică şi economică, antreprenorii ieşeni cu afaceri în domeniu arată că micşorarea cererii de pe piaţa internă este oglindită şi de o scădere a exporturilor. Pe măsură ce consumatorii par să nu mai fie atât de dornici să îşi deschidă portofelele pentru articolele vestimentare, iar comercianţii cu amănuntul se confruntă cu problema unui „sezon de vară pierdut”, companiile din sector lucrează sub o presiune puternică. La rândul lor, lucrătorii din fabricile de textile locale se uită la un viitor incert, pe măsură ce pandemia COVID-19 subţiază cererea de haine în toată lumea.

O posibilă oportunitate

Marius Şandru, administratorul Eurotex Company, una dintre firmele puternice din judeţ care furnizează articole textile pentru aproape 25 de branduri europene, precum Inditex - cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din Europa ce deţine, printre altele, mărcile Zara, Pull&Bear şi Massimo Dutti, Mango ori Desigual, arată că toţi clienţii cu care colaborează sunt foarte prudenţi, iar prudenţa lor se concretizează într-o dinamică moderată a pieţei. Totuşi, spune el, criza generată de noul coronavirus ar putea fi transformată într-o oportunitate pentru sectorul textil din Europa de Est. De-a lungul anilor, retailerii de haine şi firmele renumite se îndreptau în masă către Orientul Îndepărtat, pentru o producţie mai ieftină. Acum, perturbarea comerţului cu China i-ar putea determina pe unii dintre ei să se întoarcă către producătorii din Europa, consideră Marius Şandru.

“Ne-ar putea ajuta”

„Piaţa are un dinamism moderat momentan. Comenzile au scăzut în dimensiuni, clienţii sunt foarte nesiguri ce să comande. (...) Piaţa europeană este mai dinamică, cei care au luat măsuri timpuriu cu pandemia se mai mişcă, plasează comenzi. De exemplu, Marea Britanie, care a intrat foarte târziu în carantină, este aproape de zero piaţa lor, este foarte slabă. Pe Uniunea Europeană (UE) consumul stă ceva mai bine, dar toţi clienţii sunt foarte prudenţi, iar prudenţa lor se concretizează într-o dinamincă moderată a pieţei. Majoritatea retailerilor au o dilemă, le este frică să comande marfă, dar trebuie totuşi să comande ceva, să aducă noutăţi. Stau pe stocuri uriaşe, dar trebuie adusă marfă nouă. Probabil, şi există un consens în piaţă, în sezonul următor toţi retailerii vor comanda mai puţin, pentru că trebuie să îşi epuizeze stocurile, şi practic vom resimţi acest viitor sezon mai slab undeva din luna septembrie. Pe de altă parte, noi, cei din Europa de Est, s-ar putea să beneficiem de pe urma faptului că ei nu vor mai putea plasa în Asia, pentru că vor lua deciziile foarte târziu şi vor fi nevoiţi să plaseze mai mult ca de obicei în zona noastră, aşadar din punctul acesta de vedere s-ar putea să avem noroc în sezonul următor, deşi este un sezon prost. Ei vor apela la zona noastră mai mult ca de obicei, ceea ce ne-ar putea ajuta”, apreciază Marius Şandru.

8% dintre salariaţi au fost disponibilizaţi

Compania Eurotex a încheiat anul 2018 cu o cifră de afaceri netă de circa 115,5 milioane lei (aproximativ 24 milioane euro), conform ultimelor date disponibile pe site-ul Ministerului de Finanţe (MF), cifrele din 2019 arătând chiar o creştere, a menţionat antreprenorul ieşean. În urmă cu doi ani, în fabrica amplasată în Târgu Frumos lucrau 283 de angajaţi, însă, pe fondul noilor condiţii de pe piaţă, a renunţat la o parte dintre salariaţi. „Criza creată de pandemie ne-a determinat să disponibilizăm 8% din numărul salariaţilor pe care îi aveam anii trecuţi, iar acum aşteptăm să vedem ce va fi în perioada următoare. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, anul trecut a fost o uşoară creştere, a fost un an rezonabil, chiar dacă am fost afectaţi de anumite probleme din piaţă”, ne-a spus Marius Şandru.

“Va impacta indiscutabil totul pe lanţ”

Designerul Irina Schrotter deţine în judeţul Iaşi două fabrici, fiind cunoscută pentru brandul de modă cu acelaşi nume. Una dintre companii, Confecţii Integrate Moldova, lucrează în sistem de lohn pentru branduri premium şi de lux din UE. Cea de-a doua, Exclusiv Comp, realizează colecţiile brandului propriu Irina Schrotter. „Dacă ne referim la producţia de lohn, nu este acum momentul să tragem concluziile, ci la schimbarea sezonului. În industria noastră sezonul se schimbă de două ori pe an, respectiv august-septembrie şi ianuarie-februarie. Eu cred că în industria textilă şocul se va simţi în august-septembrie. Deocamdată, din informaţiile mele, lucrurile merg cât de cât bine, dar nu ştim ce va fi în sezonul următor, cu siguranţă cifrele de afaceri vor scădea la toată lumea, ceea ce va afecta indiscutabil şi producţia lohn. Dacă ne referim la brandul propriu, depinde pe ce produse te axezi ca producţie. Unele articole vestimentare sunt câştigătoare, altele pierd foarte mult. Tot ce este elegant pierde, pentru că nu mai sunt evenimente, ceea ce este normal, însă nici aici nu se înţelege, momentan, mare lucru... este o perioadă de tatonare, aşteptare. Estimarea mea este că în industria textilă se vor pierde foarte multe locuri de muncă, dacă nu s-au şi pierdut, şi nu cred că se vor recupera foarte curând, perspectiva bolii fiind, totuşi, pe o durată incertă. Dacă punem la socoteală şi faptul că din octombrie-noiembrie se va adăuga şi gripa sezonieră, care va crea o mare confuzie în rândul oamenilor, al cadrelor medicale, cred că sezonul de toamnă va fi foarte complicat în retail, ceea ce va impacta indiscutabil totul pe lanţ, producţie, locuri de muncă etc. Am văzut deja că şi Guvernul şi-a mai ajustat estimările, care, de altfel, erau extrem de optimiste, cu o recuperare a economiei în „V”. Încep şi ei să vadă după cifre că nu este chiar aşa. Încrederea antreprenorilor, a populaţiei, în general, este la un nivel destul de scăzut”, a punctat Irina Schrotter. Confecţii Integrate Moldova a raportat în 2019 la MF o cifră de afaceri netă de aproape 30 milioane lei (aproximativ 6 milioane de euro), la un număr mediu de 470 salariaţi. Exclusiv Comp a avut o cifră de afaceri netă care depăşeşte cu puţin 8,6 milioane lei (1,9 milioane euro), compania raportând la MF, în 2018, un număr de 55 salariaţi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Cosmin PAȘCA

Iaşul îşi merită echipa de fotbal

Peste toate, lipsa unui proiect este asemănarea cea mai izbitoare dintre echipa din dealul Copoului şi cea din Podu Roş. Nu cunoaştem obiectivele Politehnicii peste cinci ani - o cerinţă banală pentru un club respectabil - la fel cum nu există o foaie de parcurs a Iaşului care să depăşească un singur ciclu electoral.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Impersonare

Codrin Liviu CUȚITARU

Impersonare

„M-a echipat ca pe beizadea (e drept că şi semănam puţin cu juniorul Ceauşeştilor). Mi-a aranjat părul şi mi-a oferit un costum asemănător cu ale Nicuşorului. Mi-a spus că trebuie doar să râd zgomotos, să înjur şi să beau whiskey la greu. Aşa am procedat, mai ales la masa festivă (care s-a organizat în restaurantul meu). Mă scuzaţi, am fost pupat în fund în ziua aia, de nu vă puteţi imagina!... Totul a mers strună până în clipa în care nu mai ştiu cine a cerut ca eu să o sun pe mama, pe tovarăşa Elena, pe loc, şi să solicit fonduri suplimentare în teritoriu.”

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

George ŢURCĂNAŞU

Reţeaua urbană a Moldovei între 1774 şi 1859 (III)

Replierea teritoriului politic moldovenesc a impus mutaţii substanţiale la nivelul morfologiei şi structurii sistemului de aşezări. Din perspectiva noastră, e importantă îndesirea reţelei de aşezări urbane şi reconfigurarea ariilor de influenţă a acestora. 

Insuportabila greutate a fiinţării

Bogdan ILIESCU

Insuportabila greutate a fiinţării

„The chicken is only an egg’s way for making another egg.” (Găina este doar modul prin care un ou face un alt ou) - Richard Dawkins

pulspulspuls

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Iaca unde va ajunge senatoarea panaramă de Iaşi până la urmă!

Una scurtă dar vioaie pe astăzi despre senatoarea panaramă aleasă de ieşeni, madam Şoşoacă, despre care mulţi cică se întreabă cam ce parcurs politic ar urma să aibă, acumă că şefii ei mai tineri, prin ordin de zi pe unitate primit de la cei cu stele în rezervă, au pus-o pe liber la partid. 

Caricatura zilei

Cum s-a petrecut accidentul

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.