Afacerile firmelor ieşene din industrie au urcat cu aproape 4%
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Afacerile firmelor ieşene din industrie au urcat cu aproape 4%

GALERIE
DELPHI Linia 1
  • DELPHI Linia 1
- +

Salariul mediu net înregistrat la sfârşitul lui octombrie este de 2015 lei, cu 14% mai mare comparativ cu acceaşi perioadă a anului trecut.

Dezvoltatorii imobiliari din judeţ au finalizat în trimestrul III din 2016 un număr de 644 locuinţe, cu 14,6% mai multe decât în trimestrul III din 2015, informează Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) în cel mai recent buletin statistic. La nivel de judeţ, numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale eliberate a fost de 1.927, în creştere cu 3,7 procente faţă de datele din perioada ianuarie-octombrie 2015. „Pe medii de rezidenţă, s-a înregistrat o stagnare în mediul urban şi o creştere de 4,4% (69 autorizaţii) în mediul rural”, au menţionat reprezentanţii instituţiei în buletin. Pe de altă parte, conform datelor DJS, producţia industrială a judeţului Iaşi a crescut cu 6,4 procente în primele zece luni din 2016. În aceeaşi perioadă, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie a crescut cu 3,8 procente.

„În luna octombrie 2016, producţia industrială a scăzut cu 2,1% faţă de luna octombrie 2015, dar în perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2016, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, producţia industrială a crescut cu 6,4%. În luna octombrie 2016, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie a scăzut cu 1,3% comparativ cu luna octombrie 2015. În perioada 1 ianuarie-31 octombrie 2016, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie a crescut cu 3,8%”, au specificat oficialii DJS. Efectivul de salariaţi din judeţ a crescut cu 6.482 persoane în decurs de un an, până la 157.171 angajaţi la 31 octombrie 2016.

În cea de-a zecea lună a acestui an, câştigul salarial mediu brut în judeţul Iaşi a fost de 2.790 lei (cu 14,1% în plus faţă de luna octombrie 2015), iar cel mediu net de 2.015 lei (mai mare cu 14%). Comparativ cu luna septembrie 2016 s-a înregistrat o creştere de 2,4% atât la câştigul brut cât şi la cel net. Însă, faţă demedia pe ţară, câştigul salarial mediu net din judeţul Ii, realizat în luna octombrie 2016, a fost mai mic cu 4,4%. În trimestrul III din 2016, numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţul Iaşi a fost de 148.120 persoane, în creştere cu 608 persoane comparativ cu trimestrul III din 2015. Faţăde numărul mediu total pe ţară al pensionarilor de asigurări sociale de stat, judeţul Iaşi deţine o pondere de 3,2%. 

„Pensia medie lunarăa pensionarilor de asigurări sociale de stat din judeţul Iaşi, în trimestrul III din 2016, a fost de 911 lei, în creştere cu 5% faţă de trimestrul III din 2015. Comparativ cu pensia medie pe ţară, în judeţul Iaşi aceasta este mai mică cu 2,1%”, au subliniat reprezentanţii DJS. Numărul şomerilor înregistraţi la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la sfârşitul lunii octombrie 2016, a fost de 13.203 persoane, în scădere cu 221 persoane comparativ cu octombrie 2015 (-1,6%) şi mai mic cu cu 263 persoane faţă de luna septembrie 2016. Din numărul total al şomerilor înregistraţi, 60,1% erau bărbaţi. Rata şomajului din judeţul Iaşi în luna octombrie 2016 a fost mai mică cu 0,2 puncte procentuale decât cea înregistrată la nivel naţional, de 4,8%. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Temă

Cătălin ONOFREI

Temă

Test de reflecţie cognitivă: deliberare versus intuiţie.

Filmuletul zilei

opinii

Epilare inghinală

Briscan ZARA

Epilare inghinală

Sunt multe studii despre cum afectează psihologia omului ceea ce vedem, auzim, simţim din exterior. La fiecare întindere de coardă are loc o excitare a neuronilor care provoacă senzaţii neplăcute persoanei, dar dacă lucrurile se repetă, neplăcerea dispare încetul cu încetul şi apare o oarecare toleranţă la acea senzaţie, poate chiar e înlocuită cu plăcere. Nu mai eşti afectat, nu te mai impresionează în sens rău. Asta nu înseamnă că devii mai puternic, ci mai nesimţit, mai rigid, mai greu impresionabil.

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Ciprian IFTIMOAEI

Ocupare, şomaj şi câştiguri salariale în judeţul Iaşi

Articolul din această săptămână, ceva mai tehnic decât precedentele, demonstrează cu date statistice că, înainte de declanşarea pandemiei de COVID-19, nu a existat o criză a forţei de muncă în judeţul Iaşi.

New York, metropola vizionară

Mihai DORIN

New York, metropola vizionară

Conduita americană în raport cu celelalte civilizaţii ale lumii are şi o inevitabilă dimensiune imperială, însă felul în care ei au înţeles să valorifice cultura, rafinamentul, patriotismul, şi, nu în ultimul rând banii cetăţenilor în serviciul public, mărturiseşte despre măreţia naţiunii şi despre spirit vizionar. Pentru că în niciun alt loc din lume, patrimoniul cultural nu s-a îmbogăţit precum în America, prin râvna şi voinţa liberă a cetăţenilor educaţi şi prosperi. Statul este doar managerul acestui concept cultural.

pulspulspuls

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Costel l-a bătut pe Măricel ca pe fasole. Iacătă ce scor de maidan: 11 la 6!

Băbăetee băă, pfiu, pfiuu, pfiuuuu.... Ia’n fiţi atenţi aicea la băiatu’ pe ce se mai cheltuie bănuţul ieşenilor, că poate pe asta nu o ştiaţi! 

Caricatura zilei

Urna

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.