Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Afacerile Iaşitex au urcat cu 7%

GALERIE
Iasitex3
  • Iasitex3
- +

In primele şase luni ale anului, producătorul de textile a trecut de la pierderi la profit.

Iaşitex a realizat în semestrul I din 2016 venituri din exploatare în valoare de 14,4 milioane lei, mai mari cu aproape 7% comparativ cu situaţia din primele şase luni de anul trecut. Concomitent, fosta Ţesătura se poate lăuda şi cu o diminuare a cheltuielilor din exploatare, ajunse la nivelul de 89,9 procente faţă de semestrul I din 2015. Astfel că, după prima jumătate a acestui an, societatea controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza a raportat un profit net de 126.266 lei. În perioada similară din 2015, Iaşitex SA avea un rezultat net negativ, pierderile după semestrul I din 2015 fiind de 2,4 milioane de lei. „Nivelul numerarului la sfârşitul semestrului I din 2016 este de 1.577.192 lei, comparativ cu începutul perioadei, când a fost de 4.559.893 lei. Schimbările intervenite la nivelul numerarului se datorează în principal activităţii de bază (rambursări de credite) şi nu din investiţii sau activităţi financiare. La sfârşitul semestrului I 2016 nu se constată tendinţe, elemente, evenimente sau factori de incertitudine ce ar putea afecta lichiditatea societăţii în comparaţie cu anul precedent. În semestrul I din 2016 nu s-au înregistrat cazuri în care societatea să fie în imposibilitatea de a-şi respecta obligaţiile financiare”, se arată în raportul semnat de Gheorghe Dulhai, directorul general Iaşitex SA, respectiv Gabriel Tischer, preşedintele Consiliului de Administraţie al fostei Ţesătura, transmis ulterior Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Bursei de Valori din Bucureşti.

Fabrica de textile, parte a grupului Serviciile Comerciale Române, şi-a diminuat în primele şase luni din 2016 datoriile, în cuantum de 25,6 milioane de lei, acestea fiind la nivelul de 85,6% faţă de datele consemnate la finele anului trecut, se arată în raport. Pentru anul în curs, conducerea fostei Ţesătura şi-a propus realizarea unei cifre de afaceri de 25,7 milioane lei şi obţinerea unui profit brut de 729.000 lei. „În anul 2016 se va continua aplicarea programului de restructurare a întregii activităţi a societăţii. Scopul principal al aplicării acestui program îl reprezintă implementarea de tehnologii noi care să asigure societăţii o mare elasticitate şi viteză de răspuns la modificările tot mai frecvente în structura cererii de pe piaţa textilelor. Aşa cum a fost concepută şi dezvoltată pe parcursul anilor, societatea este captivă comenzilor pe serii lungi de fabricaţie, care asigură un nivel redus al marjei de profit. Din această cauză, pentru anul 2016, au fost scoase din fabricaţie produsele care erau la limita costurilor de producţie sau cu o profitabilitate redusă, şi s-au avut în vedere doar acele comenzi şi contracte care au un grad ridicat de valorificare a potenţialului economic existent în prezent”, se arată în proiectul de Buget de Venituri şi Cheltuieli (BVC) pe anul în curs.

Comparativ cu anul 2015, producţia marfă programată a se realiza în acest an prezintă o scădere de 4,54%. Tot în acest an, societatea va investi 3,8 milioane lei pentru modernizarea unor utilaje existente, dar şi în tehnologii care să asigure creşterea capacităţii de adaptabilitate a producţiei la solicitările pieţii. Banii pentru investiţii vor proveni din vânzarea de active, majorări de capital social prin aport de numerar, respectiv din surse proprii asigurate prin închirierea spaţiilor excedentare. „Pentru realizarea obiectivelor strategice pentru anul 2016 a fost prevăzut a se aplica un plan de măsuri de reducere a costurilor faţă de limitele antecalculate, în mod deosebit la utilităţi”, se mai arată în proiectul BVC.  

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri