Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Afaceristul ieşean Munteanu scapă de arestare în dosarul familiei premierului Ponta UPDATE

GALERIE
retinut
  • retinut
- +

Afaceristul ieşean Liviu Munteanu, cel care a fost stăpân peste firma familiei premierului Victor Ponta, a fost reţinut pentru 24 ore. El a colaborat cu anchetatorii, recunoscând faptele de care este acuzat, astfel că procurorii nu vor mai cere arestarea sa.

UPDATE ORA 14:25

Liviu Munteanu, unul dintre oamenii de afaceri reţinuţi în dosarul privind fraudarea unor fonduri europene, în care este implicat Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a colaborat cu anchetatorii, recunoscând faptele de care este acuzat, astfel că procurorii nu vor mai cere arestarea sa.

Astfel, procurorii care anchetează dosarul de corupţie în care este implicat cumnatul premierului Ponta nu vor cere arestarea preventivă a lui Liviu Munteanu, administrator al S.C. Grossmann Engineering Group SRL întrucât la audierile de marţi de la DNA Ploieşti acesta "a colaborat cu organele de anchetă", recunoscând faptele de care este acuzat.

Anchetatorii din cadrul DNA Ploieşti, care în noaptea de marţi spre miercuri au reţinut patru persoane în dosarul în care este urmărit penal cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, vor cere, miercuri după-amiază, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, emiterea unor mandate de arestare preventivă pe numele a trei dintre cei patru inculpaţi reţinuţi în acest dosar.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii nu vor solicita arestarea preventivă a lui Liviu Munteanu, care din 25 aprilie 2014 este administrator al S.C. Grossmann Engineering Group SRL întrucât acesta a colaborat cu anchetatorii, recunoscând, la audierile de marţi de la DNA Ploieşti, care au durat peste 17 ore, faptele de care este acuzat.

În schimb, anchetatorii îl vor pune, cel mai probabil, sub control judiciar pe administratorul S.C. Grossmann Engineering Group SRL.

Liviu Munteanu este urmărit penal pentru aderare la un grup infracţional organizat, schimbarea nelegală a destinaţiei fondurilor europene şi evaziune fiscală. El a fost adus, marţi după-amiază, la sediul DNA Ploieşti şi audiat, iar miercuri, la ora 4.30, a fost scos din sediul DNA alături de ceilalţi trei oameni de afaceri reţinuţi în acest dosar şi dus în arestul IPJ Prahova, de la Câmpina.

Miercuri după-amiază, Iulian Herţanu, Mihail Marian Coman şi Vladimir Răzvan Ciorbă, oameni de afaceri inculpaţi în dosar, vor fi prezentaţi instanţei supreme cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE ORA 09:50

Afaceristul ieşean Liviu Munteanu (57 de ani) este stăpân pe una dintre firmele prin care anchetatorii anticorupţie susţin că soţul surorii premierului Victor Ponta, şi acesta tot ieşean, ar fi obţinut contracte cu statul în mai multe judeţe din ţară, conduse în special de baroni PSD.

La rândul său, acest cumnat al lui Ponta, Iulian Herţanu, originar din Iaşi, a plecat din municipiu după căsătoria cu sora premierului.

Relaţia de afaceri dintre ieşenii Liviu Munteanu şi Iulian Herţanu a devenit oficială în luna aprilie a anului trecut, atunci când primul dintre ei a preluat firma Grossmann Engineering Group într-un moment delicat pentru aceasta.

Aflaţi amănunte: Afaceri de Iaşi cu binecuvântarea familiei premierului?

Un personaj controversat din Iaşi este implicat în dosarul deschis ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împotriva familiei premierului Victor Ponta.

COMUNICAT DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a următorilor inculpaţi:

HERŢANU IULIAN CRISTIAN, administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- schimbarea, nelegală, a destinaţiei fondurilor europene,
- evaziune fiscală,

COMAN MIHAIL-MARIAN – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploieşti şi S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploieşti şi angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- schimbarea, nelegală, a destinaţiei fondurilor europene,
- evaziune fiscală,

CIORBĂ VLADIMIR-RĂZVAN - administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroeşti, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. Bucureşti şi S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroeşti, jud. Ilfov, pentru săvârşirea infracţiunilor de
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- schimbarea, nelegală, a destinaţiei fondurilor europene,
- evaziune fiscală,

MUNTEANU LIVIU, administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. începând cu data de 25.04.2014, pentru săvârşirea infracţiunilor de: --aderarea la un grup infracţional organizat,
- schimbarea, nelegală, a destinaţiei fondurilor europene
- evaziune fiscală.

Celor patru inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca ei să fie prezentaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În aceeaşi cauză s-a pus în mişcare acţiunea penală şi s-a dispus măsura controlului judiciar faţă de următorii:

COSMA MIRCEA, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi preşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepreşedinte al acelui partid, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracţional organizat şi folosirea influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii, pentru sine sau pentru alţii, de bani, bunuri sau foloase necuvenite,

COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat, (fiul celui anterior menţionat), pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinirea unui grup infracţional organizat,

GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracţional organizat.

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2011- 2015, HERŢANU IULIAN CRISTIAN – administrator de drept şi, începând cu data de 25.04.2014, administrator de fapt al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroeşti, jud. Ilfov, CIORBĂ VLADIMIR-RĂZVAN - administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroeşti, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. Bucureşti şi S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroeşti, jud. Ilfov şi COMAN MIHAIL-MARIAN – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploieşti şi S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploieşti şi angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), au constituit un grup infracţional pentru a acţiona în vederea:

- adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanţat preponderent din fonduri europene şi
- însuşirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute în cadrul proiectului cu finanţare europeană
- sustragerii de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat.

Contractul având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic a fost atribuit de către S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. Ploieşti (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar), Asocierii S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. şi a fost semnat la data de 13.01.2012.

La grupul infracţional astfel constituit a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., începând cu data de 25.04.2014, inculpatul Munteanu Liviu, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi de a asigura efectuarea unor plăţi către societăţile controlate de membrii grupului, începând cu data anterior menţionată.

Grupul infracţional menţionat a fost sprijinit în realizarea scopului propus de

-COSMA MIRCEA care, în perioada 2011 – 2015, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi preşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepreşedinte al acelui partid, a efectuat demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale – activităţi derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcţionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) şi a exercitat presiuni (ameninţări cu privire la înlocuirea din funcţie) asupra directorului general al societăţii menţionate, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic”, iar pe parcursul derulării contractului, să determine prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate.

-COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat în Parlamentul României şi fii al lui Cosma Mircea, care a efectuat demersuri ( intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale) la nivelul unor funcţionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. ( societate la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar) şi exercitat intervenţii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic” iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate.

-GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, care a efectuat demersuri (intervenţii pentru numirea în funcţii a unor persoane, obţinerea de informaţii confidenţiale) la nivelul unor funcţionari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Judeţean Prahova este acţionar majoritar ) şi exercitat intervenţii asupra directorului general al acestui agent economic, pentru ca, prin prisma atribuţiilor de serviciu pe care aceştia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic” iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuţie şi efectuarea plăţilor în condiţii de nelegalitate.

Scopul grupului infracţional astfel format şi sprijinit a fost atins, urmărirea penală efectuată până la acest moment relevând:

- deturnarea din cadrul proiectului şi însuşirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicaţi în numerar din conturi ale persoanelor juridice şi fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. GROSSMANN ENGINEERIG SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări),

- sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

Liste electorale

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri